pomocy prosze pilne !!!!!!!!!!!!!

Mam pytanie jak ustawic bootowanie w biosie i sformatowac c i d prosze o pomoc bo musze dzis to zrobic

Odpowiedzi: 8

Mozesz bezpiecznie zmienic system partycji z fat 32 na ntfs bez formatu:

start–>uruchom–>cmd i wpisz

convert C: /fs:ntfs

ta komenda bezpiecznie konwertuje partycje z fat32 na ntfs bez utraty danych.

Jezeli chodzi o formatowanie – to jesli formatujesz z plyty xp–ka to w przypadku partycji powyzej 34 GB ( albo nawet 32 Gb – dokladnie nie pamietam) dostepny jest jedynie format ntfs–ami.
monty python
Dodano
22.01.2005 13:36:04
Jak dobrze rozumiem to masz juz windowsa na partycji FAT 32 i jeszcze inne partycje na NTFS. No zeby zmienic partycje systemowa na partycje NTFS to niestety musisz na nowo postawic system z plytki. Jak bedziesz go instalowal to zapyta Ciebie w pewnym momencie czy formatowac partycje, klikasz ze tak i wtedy pojawia sie 4 wiersze
"szybkie formatowanie NTFS
zwykle formatowanie NTFS
szybkie formatowanie FAT 32
zwykle formatowanie FAT 32"
Dokladnej tresci nie pamietam ale jakos tak to idzie.
Wystarczy wybrac i sie sformatuje na partycje jaka sobie wybierzesz (no i na nowo postawi system).
xpekol
Dodano
22.01.2005 12:58:50
mam 40 gb
chce ntfs
mam jusz windowsa
3 partycje (gry ,progamy,windows)

,,Jesli masz postawionego widnowsa to mozesz to zrobic wchodzac:
Moj komputer–>wlasciwosci (na wybranym dysku ew partycji)–> format
Pozniej zapyta Ciebie o rodzaj partycji, klikniesz formatuj i gotowe. ,, systemowego dysku sie sformatowac nie da niestety
Fischer
Dodano
22.01.2005 00:47:23
musisz podac wiecej info. Jakie chcesz ustawic partycje. Chcesz to zrobic z poziomu Dos czy masz juz postawionego windowsa. Jak wielki masz dysk. Chcesz miec partycje NTFS czy FAT. Jesli masz postawionego widnowsa to mozesz to zrobic wchodzac:
Moj komputer–>wlasciwosci (na wybranym dysku ew partycji)–> format
Pozniej zapyta Ciebie o rodzaj partycji, klikniesz formatuj i gotowe. Mozesz tez uzyc bardziej skaplikowanych programow z poziomu windowsa albo z poziomu Dos.
Podaj wiecej info!!!!!!!!!! to bedzie mozna pomoc
xpekol
Dodano
21.01.2005 23:52:53
a jak teraz mam sformatowac dyski ustawiłem na cdrom i zapisałem i nic
Fischer
Dodano
21.01.2005 23:31:29
dzieki jeszcze nie prubowałem ale napewno zadziała juz pare razy prubowałem z płytki z windowsem w ystemie i na forum znalazłem informacje o tym ze tam da ise sformatowac ale funkcji nie było .ide porubowac
Fischer
Dodano
21.01.2005 23:21:53
Prosze poczytać Forum.

Przestawiasz w biosie botowanie jako pierwsze na CDROM,wkładasz płyte CD z XP botowalną i start.Reszte doczytaj.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=98442#98442
http://www.sciagawa.pl/a/2149.html
JNJN
Dodano
21.01.2005 23:15:49
:arrow: Ustawianie bootowania : Advanced bios futures==>przy first boot device ustawiasz klawiszam pgUP i PgDn napęd z którego ma się bootować płyta==>F10 zeby zapisać.
:arrow: Co do formatu to w instalatorze winxp nie ma problemu sam sie wlacza i wszystko pisze jak na dloni.Ale jeśli masz win98 to naciskasz F8 podczas uruchamiania windy ,bierzesz uruchom z wiersz poleceń i wpisujesz format x: [gdzie x tam literka dysku który formatujes] aha pierwszy lepiej sformatuj dysk z danymi,natomiast z systemem na końcu.
maq123
Dodano
21.01.2005 23:12:54
Fischer
Dodano:
21.01.2005 22:59:45
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1