Pomocy! na pewno wiecie o co chodzi
Wiem źe temat był juź wałkowany na forum(czytałem) tysiące razy. Przestudiowałem to i teoretycznie wiem wszystko. Tylko w praktyce rzecz się ma inaczej. Chciałbym sobie usunąć partycje które utworzyłem pod linuxem–system plików(chyba ext–2,ext–3) uźywając bootującej płytki windowsa xp. Mam ustawione w biosie first boot device na cd–rom. Mam płytke włoźoną jest ten komunikat: dowolny klawisz spowoduje rozróch...Więc daje enter i chciałbym mieć przed oczami tą stronę z takim menedźerem gdzie są wypisane partycje, gdzie się je tworzy i usuwa, a tymczasem coś się ładuje, pyta czy jeśli chce zainstalować jakieś tam sterowniki to trzeba nacisnąć F2 potem znowu coś takiego i czy nacisnąć F6 cały czas trwa jakieś kopiowanie plików w końcu dochodzi do strony gdzie mam 3 rzeczy do wyboru: Aby rozpocząć instalacje naciśnij ENTER/Aby naprawić(...) naciśnij R/Aby zakończyć naciśnij F3. Wole nic nie naciskać źeby czasem nic nie usunąć bo na dysku mam potrzebne rzeczy, poza tym naprawiać nic nie chce i instalować teź nie. W takim razie gdzie jest to partycjonowanie dysku w tym wszystkim? Moźe trzeba coś nacisnąć o czym ja nie wiem? Proszę o pomoc i nie Denerwujcie się tak moim głupim(być moźe) pytaniem
Odpowiedzi: 8
Ok dzięki wszystkim którzy się zmusili coś napisać. Trzeba było dać zainstaluj windows xp. A potem to juź z górki. Sam nie wiem jak mogłem tego nie wiedzieć :)
po kolei
enter
f8
esc
d
enter
l
c
enter
enter
enter
to cała filozofia instalacji winxp
a ekranik z partycjami gdzies po drodze
enter
f8
esc
d
enter
l
c
enter
enter
enter
to cała filozofia instalacji winxp
a ekranik z partycjami gdzies po drodze
Dzięki Seeker zrobiłem dokładnie jak napisałeś i wszystko jest OK. Tylko dalej mnie to zastanawia źe wszyscy jak instalują xpka prosto z płytki to mają podgląd swojego dysku i partycji a nie muszą od razu z konsoli odzyskiwania korzystać. Bo prościej jest chyba zaznaczyć partycje i wybrać formatuj stosując NTFS niź jakieś polecenia w tej konsoli wypisywać. A co jak bym wybrał tą pierwszą opcję–aby rozpocząć instalacją naciśnij enter? To by mi się drugi windows zainstalował bez formatowania? Więc moźe ktoś z tego forum się skusi napisać dlaczego tak się u mnie dzieje i jak temu zaradzić?
IMO wszystko to zrobisz w interface graficznym w panel sterowania –narzędzia administr.–zarządzanie komputerem –zarządzanie dyskami.
Usuwasz najpierw dyski logiczne na tej partycji.
Pojawi Ci się "wolne miejsce" klikasz na nim prawym myszy wi usuwasz partycję.
Masz miejsce na dysku jako "nie przydzielone".
Musisz jeszcz usunąc boot manager i naprawić MBR
Jeśli nie masz konsoli odzyskiwania to albo ją zainstaluj :
start–uruchom x:i386winnt32.exe/cmdcon i wtedy przy starcie będziesz miał wybór, albo uzyj płytki instalacyjnej.
Po uruchomieniu podaniu hasła administratora wpisujesz fixmbr po ostrzeźeniu klikasz tak i wychodzisz.
Usuwasz najpierw dyski logiczne na tej partycji.
Pojawi Ci się "wolne miejsce" klikasz na nim prawym myszy wi usuwasz partycję.
Masz miejsce na dysku jako "nie przydzielone".
Musisz jeszcz usunąc boot manager i naprawić MBR
Jeśli nie masz konsoli odzyskiwania to albo ją zainstaluj :
start–uruchom x:i386winnt32.exe/cmdcon i wtedy przy starcie będziesz miał wybór, albo uzyj płytki instalacyjnej.
Po uruchomieniu podaniu hasła administratora wpisujesz fixmbr po ostrzeźeniu klikasz tak i wychodzisz.
Sprawdziłem i z całym szacunkiem muszę stwierdzić źe nie chodziło mi o konsole odzyskiwania czy jakoś tak. Kiedyś juź robiłem te partycje z tej płytki i jakoś poprostu zapomniałem nie wiem jak bo było dawno. Więc moźe ktoś inny coś poradzi proszę?
Bo mi sie jakoś pomyliło–przepraszam.Bo nie wiem czy moźna w nim robić partycje fat lub ntfs. A pozatym i tak sie chce nauczyć. Dzięki. I przed sekundą napisałem zaś nowego posata o tym samym w dziale windows xp za co przepraszam. Bo mam modem i na szybko wszystko robie bo mnie mama pogania i teraz dopiero na meilu zobaczyłem odpowiedź Dzieki :D
albo:
1.nacisnij R
2. http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11263&highlight=diskpart
1.nacisnij R
2. http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11263&highlight=diskpart
Dwa pytania:
1. Dlaczego akurat w dziale dotyczacym Office ?
2. Dlaczego nie uzyjesz linuksowego fdiska do usuniecia tych partycji ?
1. Dlaczego akurat w dziale dotyczacym Office ?
2. Dlaczego nie uzyjesz linuksowego fdiska do usuniecia tych partycji ?
Strona 1 / 1