Pomocy, mam 2 pc które sie nie widza w sieci co zrobic?
Witam :) mam problem. Mam 2 pc i chce je z sieciowac, tylko jeden drugiego nie widzi, nie wiem czemu ???? wyskakuje mi komunikat "kabel sieciowy zostal odlaczony" a jest podlaczony i dziala. Połączyłem je kablem sieciowym (o ile tak mozna?), nie mam switcha i innych gadzetów( mam tylko 2 x sieciówki i kabel siecioway rj45 wszystko dziala w 100%) Jak ktoś wie co mam zrobic zeby kompy sie widzialy w sieci to niech napisze. Z góry dzeiki. Pozdro
[/b]
[/b]
Odpowiedzi: 7
Router ? Kazdy posiadajace WLAN, byle nie D–link.
BTW, klonowanie nr MAC potrzebne jest w sytuacji, gdy internet udostepniany jest przez providera na podstawie nr MAC sieciowki – wtedy to router "przedstawia sie" serwerowi numerem sieciowki, fizycznie siedzacej w kompie.
BTW, klonowanie nr MAC potrzebne jest w sytuacji, gdy internet udostepniany jest przez providera na podstawie nr MAC sieciowki – wtedy to router "przedstawia sie" serwerowi numerem sieciowki, fizycznie siedzacej w kompie.
Po raz kolejny wielkie dzieki :) jeszcze tu wróce bo bede robic siec bezprzewodowa (za jakis miesiac) Acha jeszcze jedno bo mam Chello i oni nie pozwalaja robic tego co ja robie :P czy klonowanie adresu MAC wystarczy zeby sie nie skapneli ? ze mam 3 kompy (sa takie routery z wlasnie ta funkcja). Odnosnie Routera to jaki bys polecal do sieci bezprzewodowej (tzn tylko laptopa bezprzewodowo chce miec, a reszte normalnie przez kabel)
Z góry dziekówa
Z góry dziekówa
Wszystko o IP, bramach, DNSach jest w temacie w ktorym ogladales kolory drucikow.
wielkie dzieki człowieku, juz wiem ze mam zwykly... ale tylko do jutra:) Pozdro i jeszcze raz dziekówa.Jeszcze jedno pytanie w IP sieciowki musze wpisac IP to ktore mam od netu, czy to takie standardowe ? (widzialem to gdzies w necie), acha i co mam dać w bramach domyślnych bo tego nie wiem.Dzieki
W kablu zwyklym, prostym, kolory drucikow we wtyczkach ulozone sa w identycznej kolejnosci. W kablu skrosowanym kolejnosc kolorow w jednej i drugiej wtyczce jest inna.
Zerknij do przyklejonego tu (w tym dziale) tematu o laczeniu komputerow. Znajdziesz w nim opis tych kolorow.
Zerknij do przyklejonego tu (w tym dziale) tematu o laczeniu komputerow. Znajdziesz w nim opis tych kolorow.
EL NINO a czym sie rozni skrosowany od nie skroowanego jestem, zielony w tym temacie... moge tylko powiedziec ze kabel jest z allegro. To jak moge dowiedziec sie czy jest skrosowany czy nie? po czym to poznac?
Nie rozumiem. Skoro jestes pewny, ze wszystko jest OK po podlaczeniu kabla, dlaczego otrzymujesz komunikat o wylaczeniu kabla sieciowego ? Dlaczego nie widzisz drugiego kompa ?
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest OK ?
BTW, zeby nie bylo – kabel skrosowany oczywiscie ?
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest OK ?
BTW, zeby nie bylo – kabel skrosowany oczywiscie ?
Strona 1 / 1
Moglibyscie podac linka do tego tematu z łączeniem? bo nie moge znalezc :(<br>