pomocy– excel chyba dla geniuszy:(((((((((((((((
prosze o pomoc w nastepujacym zadaniu w excelu.
Mam 4 kolumny w arkuszu 1
Koluma A te same symbole towarowe, natomiast kolumny B
to dane przypisane tym symbolom (wartosci od 0 – 100)oraz Koluma C symbole towarowe i kolumna D to wartosci liczbowe przypisane do symboli . Moje zadanie polega na tym ze musze z tak wydzielonych danych utworzyc nastepujace cztery grupy ( tak jakby znalezc czesci wspolne, wegdlug roznych kryteriów)
1. te symbole majace wartosc w kol.B >1 i dodatnia wartosc kol.D
2. te symbole majace wartosc w kol.B >1 i ujemna wartosc kol.D
3. te symbole majace wartosc w kol.B
kol.D
4. te symbole majace wartosc w kol.B
w arkuszu 2 jest recznie zrobiony pkt 1 – trwalo to 4 dni o zgrozo
wierzcie mi probowalam na rozne sposoby i nic musze miec prace na poniedzialek i jestescie naprawade ostatnia deska ratunku!!!!!!!!. moge przeslac plik w exelu jesli moj post jest niezrozumialy. :( POMOZCIE PROSZE!!!!!!!!!!!!
Mam 4 kolumny w arkuszu 1
Koluma A te same symbole towarowe, natomiast kolumny B
to dane przypisane tym symbolom (wartosci od 0 – 100)oraz Koluma C symbole towarowe i kolumna D to wartosci liczbowe przypisane do symboli . Moje zadanie polega na tym ze musze z tak wydzielonych danych utworzyc nastepujace cztery grupy ( tak jakby znalezc czesci wspolne, wegdlug roznych kryteriów)
1. te symbole majace wartosc w kol.B >1 i dodatnia wartosc kol.D
2. te symbole majace wartosc w kol.B >1 i ujemna wartosc kol.D
3. te symbole majace wartosc w kol.B
kol.D
4. te symbole majace wartosc w kol.B
w arkuszu 2 jest recznie zrobiony pkt 1 – trwalo to 4 dni o zgrozo
wierzcie mi probowalam na rozne sposoby i nic musze miec prace na poniedzialek i jestescie naprawade ostatnia deska ratunku!!!!!!!!. moge przeslac plik w exelu jesli moj post jest niezrozumialy. :( POMOZCIE PROSZE!!!!!!!!!!!!
Odpowiedzi: 2
dzieki za podpowiedz, probowalam z autofiltrami ale nie tak jak ty zaproponoales, dzieki za pomysl – ide do roboty– moze sie uda :roll:
pozdrawiam i zycze milego weekendu
buzka z gdyni
pozdrawiam i zycze milego weekendu
buzka z gdyni
Zastosuj filtr z menu Dane/Filtr/autofiltr. Wcześniej nazwij jakoś kolumny (excel się czepia). Po wprowdzeniu autofiltru w kolumnie B wybierz inne i w okienku wieksze niź 1. Podobnie w kolumnie D tyko większe od 0. Przekopiuj przefiltrowane dane w nowe miejsce.
Tak samo dla pozostałych warunków. Maksymalnie 5 minut i po robocie.
Pozdrawiam.
Tak samo dla pozostałych warunków. Maksymalnie 5 minut i po robocie.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1