Pomoc zdalna i MSN Messenger – problem

Następująca konfiguracja:
Komp nr 1 – Win XP home;neo przez własny router
Komp nr 2 – Win XP prof;neo przez modem USB
więcej szczegółów podam na źyczenie.

Problem:
1. Komp2 wysyła pocztą zaproszenie do pomocy zdalnej. Komp1 podejmuje, i się pięknie łączą.
Ale gdy komp2 wyśle zaproszenie przez (windows albo msn)messengera to na kompie1 jest następujący komunikat : uźytkownik *** wysłał zaproszenie do pomocy zdalnej ale nie moźna go zrealizować poniewaź usługa jest niedostępna lub zablokowana.

2. Na kompie1 moźna utworzyć zaproszenie do pomocy przez menustart i je wysłać pocztą, ale w messengerze jak kliknę wyślij zaproszenie to nic się nie dzieje, źadnego komunikatu. Nie działa teź klik na współdzielenie aplikacji ani tablica.

Czy przyczyną jest to źe na kompie1 jest XPhome?

Odpowiedzi: 20

ja znalazlem informacje, ze zapraszanie dziala, mozecie np. razem rysowac w paintcie czy na moment przejac kompa, zeby np. go naprawic. niestety, sam nie probowalem w praktyce czy to zadziala.
Szymon Grabiński
Dodano
26.08.2004 22:07:51
Trochę jest okrojony, ale pomoc zdalna ogólnie chodzi, trzeba wysłać plik zaproszenia mailem i wsio gitara. A ja chciałem skorzystać z funkcji oferowanej przez messengera, czyli zaprosić kogoś z kim mam aktualnie połączenie. I to nie za bardzo chciało działać, ale jak juź napisałem wyźej teraz działa
jackow
Dodano
26.08.2004 22:00:59
mysle ze sie da ale przy wykorzystaniu jednej z podanej przeze mnie odmian messengera. sa wersje, ktore zostaly stworzone z mysla o laczeniu ze starszymi systemami.
no chyba, ze home jest okrojony na maxa :)
Szymon Grabiński
Dodano
26.08.2004 21:54:34
Bije sie w piersi, bo nie doczytalem ze masz Home. Zaraz na poczatku napisalbym Ci ze w nim sie nie da.
EL NINO
Dodano
26.08.2004 21:41:58
Po upgradzie do wersji professional wszystko zaczęło chodzić jak naleźy.
Niniejszym moźna temat odłoźyć ad acta.
jackow
Dodano
26.08.2004 15:10:54
Przy zarządzaniu modemem przez www nie ma źadnej moźliwości dokopać się do firewalla. Tylko przez telnet.
jackow
Dodano
20.08.2004 11:22:43
http://www.speedtouch.com/prod510.htm

do jutra postaram sie sprawdzic ten router doklanie w praktyce. byc moze to wina wbudowanego firewalla. jak chcesz to wejdz 10.0.0.138 i sprawdz sam czy jest opcja wylaczenia firewalla. ogolnie pisza na msm messenger o problemach przy uzywaniu NAT'a.
Szymon Grabiński
Dodano
20.08.2004 11:16:57
Rzeczywiście śmieszne.
.net passport (nie pasword) oczywiście jest, messenger chodzi, rozmowy głosowe, gry online teź chodzą. Nie chodzi pomoc zdalna, tablica i współdzielenie aplikacji.
Pod tym linkiem jest net messenger a on mi coś nie bardzo.
Ja mam MSN messengera v.6.2 stąd http://messenger.msn.com/
jackow
Dodano
20.08.2004 10:38:14
pytanie raczej smieszne, ale wole sie upewnic... jestes zarejestrowany w net password?

sciagales z ponizszego linka aktualizacje? http://www.microsoft.com/windows/messenger/pl/default.asp

byc moze twoj problem rozwiaze ten artykul:
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=307294&product=WinMsgr#6
Szymon Grabiński
Dodano
20.08.2004 10:19:30
Nie jestem najmocniejszy z anglika, ale w obu artykułach chodzi o zdalny pulpit, a mi o zdalną pomoc.
usługi dają się pięknie uruchamiać i zatrzymywać ręcznie.
Zacząłem się zastanawiać nad upgradem do wersji professional, u kumpla którywystępuje tutaj jako drugi komp jest XPprof. i wszystko działa, bez jakiejkolwiek ingerencji, po prostu zainstalowane i chodzi.
Jak korzystałem z windows messengera objawy były te same (klapa) ale myślałem źe to okrojone itd. więc wyrzuciłem W.M. i zainstalowałem MSN Messengera no i okazało się źe i tak kicha. Czyli wina leźy po stronie systemu bądź modemu z routerem (thomsom ST 510 dołączany do neo przez TPSe)
jackow
Dodano
20.08.2004 09:43:02
Zacznij od tego http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/expert/northrup_03may16.mspx
przegladnij rowniez i to – http://www.windows–help.net/WindowsXP/howto–14.html
Na dole masz przydatne linki.

Sprawdz rowniez recznego uruchamiania tej uslugi:
net stop RDSessMgr
net start RDSessMgr
EL NINO
Dodano
19.08.2004 23:36:48
Spróbowałem i klapa
Usługa routing i dostęp zdalny uruchomiła się i zaraz zatrzymała. Następnym razem juź się nie uruchomiła, komunikat jak wyźej.
Pomoc zdalna w messengerze nadal nie chodzi.
Aha obaj uźywamy MSN Messengera
jackow
Dodano
19.08.2004 22:06:11
a przestaw te uslugi na reczne uruchamianie.
Szymon Grabiński
Dodano
19.08.2004 17:32:04
Juź próbowałem.
Na stronie pomocy przepraszają ale źaden temat pomocy nie jest dostępny.
Zastanawiam się jak to jest moźliwe źe system twierdzi źe usługa pomocy zdalnej jest niedostępna lub wyłączona a jak uruchamiam plik zaproszenia do pomocy w mailu to wszystko działa aź miło
jackow
Dodano
19.08.2004 16:38:52
sprobuj uzyskac info z tego linka na drugim zrzucie, klikajac bezpośrednio z okienka o bledzie.
Szymon Grabiński
Dodano
19.08.2004 16:24:51
Oba kompy pracują na xp 1 na home 2 na prof
sprawdziłem w msconfig usługi widok w załączniku.
Dziwne ale w narzędziach administracyjnych wszystkie usługi mam ustawione na automat. Po sprawdzeniu te dwie są zatrzymane. Nie moźna włącvzyć usługi routing i dostęp zdalny. komunikat w załączeniu.
jackow
Dodano
19.08.2004 15:55:53
msconfig–>uslugi–>sprawdz czy masz uruchomione:

menedzer autopolaczenia dostepu zdalnego
menedzer sesji pomocy dostepu zdalnego

uzywasz:
.NET Messengera
Windows Messengera
czy MSM Messengera?

wazne, pomoc zdalna jest dostepna tylko wtedy, gdy obie strony korzystaja z Windows XP.
Szymon Grabiński
Dodano
19.08.2004 14:58:57
Przepraszam źe tak długo ale miałem trochę innych zajęć.
mam włączoną pomoc zdalną (jak dostanę mailem zaproszenie to chodzi) problemem jest połączyć się bezpośrednio z messengera.
Mam win home więc nie ma zbyt wielu moźliwości konfiguracji w przystawkach.
Ja w ogóle nie mogę nacisnąć przycisku prośna o pomoc zdalną w messengerze, ale jak mój kontakt to naciśnie i wyśle mi to mój system odrzuca zaproszenie z komunikatem źe usługa jest niedostępna.
Dołączam screena z konfiga messengera z zakładki połączenia.
jackow
Dodano
19.08.2004 12:50:41
zacznij od moj komputer–>wlasciwosci–>zdalny–>ustaw ptaszki, dopisz prawa uzytkownikow zdalnych do twojego konta, z ktorego wykonujesz polaczenie.

w konsoli mmc przejrzyj ustawienia przystawki routingu i dostepu zdalnego oraz pulpitu zdalnego.

w secpol.msc –> zasady lokalne–>przypisywanie praw uzytkownika–> odmawiaj logowania za pomoca uslug termianlowych (wyrzuc usera, jesli jest tam dopiany), oraz odmowa dostepu do tego komputera z sieci (tez wywal jesli sa tam twoi uzytkownicy).

w uzyskiwaniu dostepu do tego kompa z sieci wpisz swoich userow.
w zezwoleniach na logowanie za pomoca uslug terminalowych wpisz swoich userow.

daj cynk to ci sie udalo zdzialac. narazie nata zostaw w spokoju.
Szymon Grabiński
Dodano
17.08.2004 17:06:15
Proszę wszystkich o jakieś wskazówki. zaleźy mi źeby rozwiązać ten problem, a mam wraźenie źe temat jakoś przysechł
jackow
Dodano
17.08.2004 15:30:39
jackow
Dodano:
13.08.2004 10:44:10
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2