Połowa RAM zniknęła
Witam. Mam taki problem:wczoraj system sam się zrestartował i na ekranie startowym biosu pojawiły się jakieś dziwne znaczki zamiast normalnej procedury startowej. Po wielu próbach w końcu odpaliłem system ,ale zegar systemowy przestawił sie na 01.01.2001 i połowa RAM zniknęła t.j.128 Mb i w źaden sposób bios i system nie widzi 256 MbRAM.Sprzęt:Celeron 1,3 Ghz,256 Mb RAM,płyta ECS P6S5AT ,windows xp pro sp2.
Wie ktoś co się stało i czy w ogóle moźna to naprawić?
Wie ktoś co się stało i czy w ogóle moźna to naprawić?
Odpowiedzi: 6
o ile dobrze pamietam to byly problemy z SDRAMami.
Te, ktore miaym scalaki po obu stronach /starsze/ chodzily bez problemu na wszystkim.
Te ktore mialy scalaki po 1 stronie chodzily suoper na nowszych plytach a na starszych system widzial je jako polowe.
Moze po zwarciu i restarci biosu cos porabalo ci sie z tym bankiem....
...ale juz po problemie :)
Te, ktore miaym scalaki po obu stronach /starsze/ chodzily bez problemu na wszystkim.
Te ktore mialy scalaki po 1 stronie chodzily suoper na nowszych plytach a na starszych system widzial je jako polowe.
Moze po zwarciu i restarci biosu cos porabalo ci sie z tym bankiem....
...ale juz po problemie :)
Czasami wystarczy wyjąć kości RAM i ponownie włoźyć, nawet do tego sameo banku. To pierwsze działanie przed poszukowaniem innych problemów. Brak kontaktu na stykach to nie rzadki problem, zwłaszcza jak coś instalowałeś w kompie i niechcący zaczepiłeś o płytki RAM.
Przełoźyłem kość do drugiego slotu i problem zniknął, teraz widzi całe 256 Mb
Skoro ustawiła Ci się taka data to znaczy źe bios Ci się zresetował, myśłe źe płyta główna zaczyna Ci nawalać.
Dobra, spróbuje ją przełoźyć do innego komputera.
Coś się rypneło z płytą główną... wygląda na jej uszkodzenie. Gdyby chodziło tylko o zniknięcie pamięci – to bym doradzał przetestowanie jej. Ale w przypadku takiego resetu, jakiś krzaczków i resetu biosu – to raczej coś nie tak z płytą główną. Otwórz obudowę i onejrzyj ją dokładnie. Czy nie widać jakiś nadpaleń, czy nie widać jakiegoś wycieku z kondensatorów, czy nie są one wybrzuszone za bardzo...
Jak masz mozliwość – to przetesyuj kość pamięci w innym komputerze.
Jak masz mozliwość – to przetesyuj kość pamięci w innym komputerze.
Strona 1 / 1