Połączyłem dwa kompy i... coś nie jest tak jak powinno.

Witam
Mam problem, który zaistniał po połączeniu dwóch kompów. Nadmienię tutaj (źeby uniknąć uwag na temat szukania), źe próbowałem sobie jakoś z nim poradzić, przeszukałem to forum i inne źródła, znalazłem kilka podobnych problemów, próbowałem podanych tam rozwiązań ale nic nie pomogło.
Zacznę moźe od początku. Otóź połączyłem dwa komputery, oba z OS Win XP Pro (ale nie w tych samych wersjach),jeden ma kartę sieciową zintegrowaną, a drugi "normalną". Wszystko zrobiłem zgodnie z wytycznymi, które znalazłem w przyklejonym temacie (no mozę prawie, bo nie mogę znaleźć we właściwościach karty i ustawić NetBIOS przez TCP/IP), w services.msc teź chyba jest wszystko co potrzeba włączone. Komputery się widzą, mogę grać w LANie, ping(z obu kompów taki sam): pakietów wysłanych 4, odebranych 4, średnie czasy 0 ms, na jednym mogę bez przeszkód korzystać z udostępnionych zasobów drugiego, a kiedy próbuję zrobić to samo z drugiego wyskakuje błąd, źe mogę nie mieć uprawnień i odmowa dostępu. Nie wiem czy to moźe mieć znaczenie, bo nie znam się za dobrze na kompach, ale na tym, na którym wyskakuje mi błąd mam partycje FAT32, a na tym, gdzie wszystko jest ok mam NTFS, więc moźe to jest przyczyną?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym ostatnim pytaniem...
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 17

nikt:
... bo jest tak jak napisałeś EL NINO w swoim poscie (...)"to MUSI dzialac"
Wiem ze musi :wink: . Jedynie gdy ktos cos pominie, zrobi inaczej, wtedy sa klopoty.
A dlaczego nie dalo sie u Ciebie udostepnic dla anonimowego uzytkownika ? Najprawdopodobniej przy mieszaniu na poczatku cos gdzies przestawiles i uzyskales efekt taki a nie inny.

Co do browarka, to trzymam Cie za slowo. Tyle tylko ze w beczce 5 litrow :P :P .
EL NINO
Dodano
10.09.2004 15:47:01
ok, więc musiałem coś pokręcić za pierwszym razem, bo jest tak jak napisałeś EL NINO w swoim poscie http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873 "to MUSI dzialac",no i po wykonaniu wszystkiego poprawnie rzeczywiscie tak jest, teraz wszystko jest w porządku na obu kompach :D

wielkie dzięki wszystkim którzy starali mi się pomóc, a w szczególności Tobie EL NINO cześć i chwała (równieź za okazaną cierpliwość), a gdybyśmy dziwnym trafem kiedyś się spotkali to browary masz jak w banku :)

jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam
nikt
Dodano
10.09.2004 13:07:02
Czy rzeczywiscie logujesz sie do tych dwoch komputerow na konta z haslami ?
Czy mozesz wejsc na udostepniony zasob wpisujac w Uruchom –> \numer_IP azwa_zasobu ?
Jak nazywaja sie komputery ? Czy nie maja jakichs dziwnych nazw ?
EL NINO
Dodano
10.09.2004 00:05:50
zapoznałem się ze sposobem, zastosowałem w praktyce i...oczom mym nadal się ukazuje obrzydliwy błąd odmowy dostępu... :cry:
nikt
Dodano
09.09.2004 20:47:11
nikt:
Na kompie B nie zakładałem źadnego konta dla uźytkownika z A.
Sprobuj wiec zalozyc konto o nazwie z jaka sie logujesz do kompa A i z takim samym haslem jakie wpisujesz przy logowaniu.
W ten sposob – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873
EL NINO
Dodano
09.09.2004 14:16:52
sorki, chyba troche przekombinowałem z tym opisem o udostępnianiu, chodziło mi po prostu o to, źe na kompie A (trzymając się Twoich oznaczeń EL NINO)mam utworzone tylko jedno konto (ma ono uprawnienia administratora). Na kompie B nie zakładałem źadnego konta dla uźytkownika z A.

Próbowałem obu podanych przez Ciebie rozwiązań, ale niestety nieszczęsny komunikat nadal wyskakuje...

Moźe to rzeczywiście chodzi o jakąś łatkę, jak napisał k.rzysiek, bo na kompie B instalowałem winde pod koniec sierpnia i robiłem teź wtedy update, szkoda tylko źe kompy połączyłem dopiero później, więc nie mogę stwierdzić czy wina leźy w updacie

Pozdro
nikt
Dodano
09.09.2004 13:57:50
AA. Chcialem tylko dodac, ze to nie chodzi o net biosa, ani o konto goscia, bo wszyscy posiadajacy ten problem maja te ustawienia w porzadku
k.rzysiek
Dodano
09.09.2004 11:58:37
Witam, chcialem tylko zauwazyc (taka mala dygresja), ze od niedawna pojawia sie w kilku topicach pod rzad ten sam problem. Wydaje mi sie ze ostatnio wyszla jakas latka, ktora skutecznie utrudnia zycie w Lanie. Trzeba chyba znalezc jakies wspolne rozwiazanie :) ja w kazdym razie czekam na nie z utesknieniem :twisted:
k.rzysiek
Dodano
09.09.2004 11:57:40
Dla ulatwienia:
komputer A – na nim mozna przegladac wszystko co udostepnione

komputer B – przy probie wejscia na niego wyskakuje wiadomy komunikat

Albo ja czegos nie kumam, albo Ty nie za bardzo czaisz sprawe uprawnien:
– czy piszac "dla konta administratora" masz na mysli to, ze zalozyles na kompie B konto dla uzytkownika z kompa A ?
– jesli nie ma zadnych kont, to udostepnianie odbywa sie dla Goscia a w takim wypadku wsrod "Wszyscy" nie ma konta Gosc

Albo sprobuj dodac do uprawnien (komp B) w Udostepnianiu konto Gosc, albo w Dostepie sieciowym (opcje zabezp 1.jpg) w "zezwalaj na stosowanie uprawnien Wszyscy do anonimowych uzytkownikow" ustaw na Wlaczony
EL NINO
Dodano
09.09.2004 02:42:29
chcę udostępnic pliki dla drugiego kompa, dla konta administratora,wyłączyłem proste, a w udostępnianiu–>uprawnieniach ustawione jest dla wszystkich
nikt
Dodano
09.09.2004 02:27:27
nikt, napisz prosze dla kogo ustawiasz Udostepnianie na tym kompie ?
EL NINO
Dodano
09.09.2004 02:13:59
zapodaj zrzuty z secpola z zasad lokalnych.
Szymon Grabiński
Dodano
08.09.2004 23:27:40
witam

przede wszystkim dzięki za zainteresowanie moim problemem, a takźe za dokładną instrukcję; włączyłem NetBIOS, ale niestety to nie pomogło, nadal wyskakuje błąd odmowy dostępu, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje...

no cóź, kto szuka ten znajduje :–), więc niestrudzenie kontynuuję ten proceder...

pozdrawiam
nikt
Dodano
08.09.2004 21:00:45
racja, tak to jest jak sie pisze z pamieci...

wlasciwosci polaczenia–>protokol internetowy (TCP/IP–>zaawansowane–>zaklada WINS i tutaj jest ta opcja :)
Szymon Grabiński
Dodano
08.09.2004 15:07:30
Szymon Grabiński:
protokol zgodny z ipx/ i tam znajdziesz tcp przez netbios.
W protokole IPX nie znajdziesz ani TCP przez NetBios ani NetBios przez TCP
EL NINO
Dodano
07.09.2004 22:10:00
odmowy dostępu nie ma, a reszta ustawień jest chyba w porządku...

sory, ze się jeszcze doczepiam tego NetBIOS'u ale czy to chodzi o to ? bo we właściwościach moźna tylko wpisać nr sieci wewnętrznej...
nikt
Dodano
07.09.2004 22:03:58
protokol zgodny z ipx/ i tam znajdziesz tcp przez netbios.

zobacz czy nie masz odmowy dostepu z sieci do tego komputera. przejrzyj ustawienia w gpedit.msc i secpol.msc.
Szymon Grabiński
Dodano
07.09.2004 17:25:48
nikt
Dodano:
06.09.2004 10:48:16
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1