połączenie udostępnione, nie mogę odebrać poczty
Witam wszystkich, mam następujący problem.
Mam dwa komputery, w komputerze nr 1 dwie karty sieciowe – jedna łączy mnie z siecią osiedlową, druga słuźy do połączenia komputera nr 1 z komputerem nr 2. Komputer nr 2 posiada dostęp do sieci dzięki udostępnieniu połączenia. I byłoby fajnie, chodzą przeglądarki – opera, ie, działa gg, ale nie działa program pocztowy (uźywam bata) – za kaźdym razem, gdy próbuję odebrać pocztę, komunikat głosi: "nie moźna połączyć się z serwerem". Proszę o pomoc.
Konfiguracja połączeń:
komputer nr 1:
połączenie nr 1 "zewnętrzne":
dhcp włączone: tak
autokonfiguracja włączona: tak
adres ip: 10.10.10.221
maska podsieci: 255.255.255.0
brama domyślna: 10.10.10.1
serwer dhcp: 10.10.10.1
serwer dns: 10.10.10.1
połączenie nr 2:
dhcp włączone: nie
adres ip: 192.168.0.1
brama domyślna:
komputer nr 2:
adres ip: 192.168.0.2
brama domyślna: 192.168.0.1
Aha, system na nr 1 to xp home edition sp2, na nr 2 xp professional sp2.
Mam dwa komputery, w komputerze nr 1 dwie karty sieciowe – jedna łączy mnie z siecią osiedlową, druga słuźy do połączenia komputera nr 1 z komputerem nr 2. Komputer nr 2 posiada dostęp do sieci dzięki udostępnieniu połączenia. I byłoby fajnie, chodzą przeglądarki – opera, ie, działa gg, ale nie działa program pocztowy (uźywam bata) – za kaźdym razem, gdy próbuję odebrać pocztę, komunikat głosi: "nie moźna połączyć się z serwerem". Proszę o pomoc.
Konfiguracja połączeń:
komputer nr 1:
połączenie nr 1 "zewnętrzne":
dhcp włączone: tak
autokonfiguracja włączona: tak
adres ip: 10.10.10.221
brama domyślna: 10.10.10.1
serwer dhcp: 10.10.10.1
serwer dns: 10.10.10.1
połączenie nr 2:
dhcp włączone: nie
adres ip: 192.168.0.1
brama domyślna:
komputer nr 2:
Aha, system na nr 1 to xp home edition sp2, na nr 2 xp professional sp2.
Odpowiedzi: 10
Probowalas dzielic lacze jakims 3rd party progsem a nie ICS'em? (winGate, SyGate etc)
bat oczywiscie jest w wyjatkach. nie dziala niezaleznie od tego, czy zapora jest wlaczona, czy wylaczona, outlook express nie posiadam, sciagnelam na probe thunderbird i tez nie dziala.
ale wszystko chodzi normalnie, jesli komputer nr 2 jest podlaczony bezposrednio do gniazdka
ale wszystko chodzi normalnie, jesli komputer nr 2 jest podlaczony bezposrednio do gniazdka
Nie masz zadnych firewalli ktore moglyby blokowac porty "pocztowe" ? Piszesz ze masz na nim XP Prof z SP2. Nie probowales dodac Bata do wyjatkow ? Poczta przez innego klienta pocztowego (np. OE) chodzi ?
mam zaznaczone "automatycznie wykryj ustawienia".
po prostu nie rozumiem, dlaczego dziala wszystko poza programami pocztowymi.
po prostu nie rozumiem, dlaczego dziala wszystko poza programami pocztowymi.
brtx, to w zasadzie bez roznicy. Zreszta wystarczy przyjrzec sie konfiguracji sieciowek po zalaczeniu ICSa i zaznaczeniu automatycznego pobierania ustawien na drugim kompie. System przypisuje IP DNSa dokladnie taki sam jak IP drugiej karty w pierwszym kompie.brtx:A DNS wpisz te ktore sa na 1 kompie (te od ISP)
tartugirl, zerknij jeszcze do ustawien Opcji internetowych a dokladie zakladka Polaczenia – drugi komputer. Kliknij Ustawienia sieci LAN i sprawdz czy masz zaznaczone "Automatycznie wykryj ustawienia". Moze to go boli ?
A firewall na drugim kompie? Wszystko OK?
A DNS wpisz te ktore sa na 1 kompie (te od ISP)
A DNS wpisz te ktore sa na 1 kompie (te od ISP)
w komputerze nr 2 jest wpisany dns 192.168.0.1 – tylko ten jeden
Mam nadzieje ze pomimo tego iz nie podales tutaj ustawien DNSa, jest on na bank wpisany na tym kompie ?tartugirl:komputer nr 2:
zainstalowałam thunderbird na próbę, teź nie działa.
a bat działa na nr 1, tylko na tym drugim się buntuje, więc jest chyba dobrze skonfigurowany.
a bat działa na nr 1, tylko na tym drugim się buntuje, więc jest chyba dobrze skonfigurowany.
No ja bym na poczatek przejrzal konfiguracje bata.
Czy inne programy pocztowe tez nawalaja?
Czy inne programy pocztowe tez nawalaja?
Strona 1 / 1