połączenie przez ISDN to sieci LAN a później do internetu

Mam pewien pomysł, ale nie wiem jak się do tego zabrać

Sprawa wygląda tak:

Mam w domu łącze ISDN. W pracy mamy sieć – spiętych jest kilka komputerów i przez router (i switch oczywiście) podłączone są do neo+. Oprócz tego jest teź linia cyforwa.

Pomyślałem źe mógłbym łączyć się telefonicznie z siecią w firmie (przez ISDN) i miałbym dostęp do zasobów sieci i dostęp do internetu, choć bardziej zaleźy mi na dostępie do inernetu.

Problem polega na tym, źe nie wiem jakiego urządzenia uźyć po "tamtej stronie" by to zadziałało.

Czy wystarczy modem ISDN w którymś komputerze (i udostępnienie połaczenia ) czy trzeba dostawiać jakieś inne urządznie do sieci ?

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Odpowiedzi: 7

klania sie usluga ras
Szymon Grabiński
Dodano
11.12.2004 20:19:26
Napisz co masz na myśli. wg mnie:
1)chodzi o to, źe nie widzę zbytniej róznicy w tych połączeniach (jeśli chodzi o spadek jakości połaczenia to w przypadku ISDN'u nie powinien mieć miejsca)

2) jeśli jesteś "starym komputerowcem" to moźliwe źe słyszałeś o czymś takim jak BBS'y, coś co było wcześniej rozpowszechnione przed internetem, tam połączenia były modem–>modem,

teraz jeszcze raz przeczytałem twoje posty i doszedłem do wniosku źe chyba nie do końca zrozumiałeś moje intencje. ja chcę się połączyć z siecią jaką taką, nie z routerem z modemem ADSL;owym od strony "dsl–owej".

Teraz juź wiem źe byłoby to moźliwe przy pomocy routera ISND'owego, ale niestety jego koszt (ok500–600zł) niestety przekreśla to rozwiązanie.

Pozostaje jeszcze tylko moźliwość zainstalowania modemu w którymś komputerze i dodzwanianie się do niego. Narazie jeszcze nie wiem, jak rozwiązać problem (programowo) udostępnienia sieci dla komputera będacego "za modemem". Dochodzi jeszcze sprawa zabezpieczenia hasłem dostępu do komputera w pracy odbierającego połączenia, by ktoś (choć to małe prawdopodobieństowo) nie dodzwonił się i nie pobuszował sobie po firmowych kompach :)
denon2000
Dodano
07.12.2004 00:43:27
denon, czy zdajesz sobie sprawe z roznicy miedzy lokalnym polaczeniem telefonicznym a polaczeniem z numerem dostepowym tepsy ?
EL NINO
Dodano
05.12.2004 21:13:23
sens jest :) jesli bedzie sie korzystało z abonamentu z darmowymi rozmowami wieczorem i w weekendy :)

w domu nie mam szans na inne niź komutowane połączenie z internetem, więc dlaczego nie spróbować.... w sumie to właśnie wieczorami siedzę na necie.

w tej calej operacji wazniejszy jest dostep do netu niz do zasobow sieci lokalnej
denon2000
Dodano
05.12.2004 20:56:23
Sorry, ale jak Ty sie chcesz laczyc ? Telefonicznie z siecia LAN ? Z routerem ? Bo nawet gdybys sie polaczyl przez VPN, to i tak wykorzystujesz polaczenie przez 0202122. Jaki tu sens i logika ? Chyba ze chcesz jeszcze zwolnic swoje polaczenie, chcesz miec lagi, itp...
EL NINO
Dodano
05.12.2004 18:40:48
w pracy stoją win98 (choc niedługo będzie chyba przesiadka na xp–prof) w domu to winxp/prof
denon2000
Dodano
04.12.2004 23:52:20
co to za systemy?
mozesz sprobowac przez serwer dial–up, albo pulpit zdalny, albo vpn.
Szymon Grabiński
Dodano
04.12.2004 23:45:31
denon2000
Dodano:
04.12.2004 23:03:10
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1