Połączenie nie do końca?
[url=http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&m=619358#619358][b]Pytanie 2[/b][/url]
Witam,
Otóż próbowałem połączyć ze sobą dwa komputery w celu przesłania plików.
Czytałem w sieci poradniki no i w miarę możliwości "prawie" wszystko się udało.
Nieco faktów
1. Komputer stacjonarny:
IP: 192.168.0.2
MASKA: 255.255.255.0
2. Laptop
IP: 192.168.0.3
MASKA: 255.255.255.0
Komputery są de facto w jednej grupie roboczej, tj Mshome.
Sprawa wygląda tak, że wchodząc w Moje miejsca sieciowe > cała sieć >mshome: widnieją na każdym z komputerów oba komputery, czyli teoretycznie się widzą.
[b]Oczywście jeżeli próbuję się dostać klikając 2 razy lewym na przeciwny komputer jest brak dostępu...[/b] Sprawdzałem pingiem, i jest też niby okej bo nie są tracone żadne pakiety, new view- widzą się.
Kolejna sprawa Laptop widzi udostępnione foldery przez siebie oraz prze komputer stacjonarny. Jest jedno ale: mogę otwierać tylko te foldery które są tworzone automatycznie i jeżeli są zamieszczone w nich pliki to normalnie można je przeglądać itd, [b]inne foldery udostępniane z właściwości wywalają błąd brak dostępu[/b]... Jeżeli chodzi komputer stacjonarny to widzi tylko swoje udziały, a to co udostępnione z laptopa nie widać.
Pozdrawiam,
Bny.
Odpowiedzi: 3
[b]Pytanie 2.[/b]
Otóż chciałem postawić sobie serwer do gry. W routerze wpisałem sobie ip zewnętrzne jakie mam wraz z resztą danych bramy, dns'y itd. Okej, router zmienił sobie ustawienia, de facto przy spr ip było ok to jak wpisane w routerze. Pytanie teraz co zrobić, żeby móc postawić serwer, bo komputery pobierają automatycznie adresy wewnętrzne z routera i jak próbowałem postawić serwer w grze, owszem widoczny był na zewnątrz, ale nie było możliwości zalogowania się do niego.
Pozdrawiam,
Bny.
Mhm to na pewno pomogło, ale problem stanowiło co innego. Konkretnie fakt zabezpieczeń, tj. że gość nie mógł logować się do laptopa, po usunięciu gościa z danej listy i zamapowaniu foldery jako dysku wszystko jest już okej, dzięki za pomoc.
Zrób użytek z mapowania dysków/folderów.
Miałem podobnie. Mapowanie rozwiązało wszelkie sprawy.
Strona 1 / 1