Połączenie modemowe 98 win xp ???

Witam ,jestem tu poraz pierwszy i mam nadzieję źe mi ktos pomoźe i nie bede musiał wzywać drogiego informatyka do tego. :?
Sa 2 komputery
1 – win 98 se
2– win xp pro
Chciałem zrobić coś takiego by za pomoca połączenie modemowego móc z jednego komutera odebrac i przesłać dane do drugiego (xp wdzwania sie do 98 ) . Kupiłem 2 modemy ,zainstalowałem ustawiłem połaczenie.Wszystko ok ale tu zaczeły sie schody.Połączenie jest ok ale moge tylko i wyłącznie przeglądać udostępniony folder na komputerze z win 98 w drugą stronę za nic w świecie(czyli z xp na 98)pingi chodzę bez problemu w obie strony ale na xp nie znajduje mi w otoczeniu sieciowym tego kompa z 98(ani po nazwie komutera ani po wpisaniu jego ip)tak jakby nie istniał.Domyślam sie ze to dzięki wspaniałej kompatybilności dwóch systemów .Da się coś na to zaradzić ? .Dzięki za kaźda odpowiedź

Odpowiedzi: 12

Uu eureka coś dzis mikolaj dzis mi pomogl.jest tak ze widac udostepnione foldery na obu komuterach z tym ze w tej chwili nie moge do nich zajrzec. Na 98 pisze zebym podal haslo do //informatyk/drv/ipc lub ipq (jakie haslo ?? na xp ten folder drv ma dostep full bez hasla) ,znowu na xp wyskakuje okienko ze nie mam dostepu do folderu ....skontaktuj sie z administratorem sieci.
moze na to ktos zna sposob jak nie to znowu sie bede meczyl[/list]
mazel
Dodano
06.12.2004 22:13:22
tak serwer dial–up jest na 98 . siedziałem nad tym 8 godz. i nic, wszystke mozliwosci sprawdzałem ,ale w poniedziałek jeszcze sie pobawię,ale tutaj jest podobna sprawa do np. udostępnienia zasobów w lanie na xp ,trzeba włączyć goscia itp itd,znana sprawa. po prostu ten xp jest niezgodny pod jakims wzgledem z 98 ,tak mi sie wydaje
mazel
Dodano
04.12.2004 08:49:16
Tak tylko wtrącę – ten WIN98 ma aktualne poprawki?
Seeker
Dodano
04.12.2004 08:43:17
Bardzo dziwne, poniewaz powinno byc widac udostepniony folder.
Zainstalowales na tym w98 serwer Dial–Up i skonfigurowales odpowiednio ?
EL NINO
Dodano
04.12.2004 01:58:41
sa dwa foldery ,jeden na xp drugi na 98 ,oba próbowałem z hasłem i bez ,i jest tak źe z 98 widze udostępniony folder na xp a z xp za cholere folderu na 98
mazel
Dodano
04.12.2004 01:29:14
OK. No a felerny folder udostepniasz z haslem czy bez ?
EL NINO
Dodano
04.12.2004 01:20:02
tak ,na obu mam zainstalowane udostępnianie plików i drukarek ,to dla mnie oczywiste
mazel
Dodano
04.12.2004 01:08:01
Szymon Grabiński:
... serwery DUN nie moga pelnic roli ruterow IP. oznacza to, ze za pomoca protokolu tcp/ip (a taki obsluguje win xp) nie mozna przylaczyc sie do komputera pracujacego z systemem win98 i dostac sie przez ten komputer do wnetrza sieci tcp/ip.
Skad znowu wziales to wnetrze sieci ? Gdzie to kurna jest, bo cztery razy czytalem i nic nie widze.

mazel, czy na tym w98 masz zainstalowane Udostepnianie plikow i drukarek ?

A moze wystarczy Ci zdalne polaczenie ? Miedzy XP i w98 uzywalem VNC
EL NINO
Dodano
04.12.2004 01:01:28
witam .
Zapomniałem dodać źe w centrali tam gdzie jest mój win xp mam lana(6 komputerów) i dostep do netu przez sdi, punkt kasowy jeden komputer (docelowo dwa –linia telefoniczna ).Musi to być rozwiazanie jak najtańsze zw wzgledu na to ze nie wiadomo czy taki punkt kasowy sie utrzyma i nie mozemy sobie pozwolić na dodatkowe koszta), rozwiazanie przez poczte elektroniczna nie bylo zle ale troszke utrudnione ze wzgledu ze osoba ktora bedzie pracowała w oddalonym punkcie nie ma pojecia o systemie ,wysylaniu poczty itp. a po za tym te dane ktore sa wysyłane sa dosyc waźne ,takie rozwiazanie z tego wzgledu nie jest chyba bezpieczne. pani umie jedynie wlaczyc kompa i uruchomic program na ktorym pracuje,wiec próbuje to jakos zautomatyzowac by nie bylo tak ze co bede musiał jechac tam bo pani coś na ekranie "wyskoczylo" i nie wie co robić. A tak konczyła by prace dane wygenorowałaby z programu one by sie zapisały w odp. katalogu ja je pobieram robie u siebie co trzeba i przygotowuję paczke do puknktu zapisuje w odp. katalogu a pani rano porzez program aktualizuje dane ,wydaje mi sie to sensowne
moze ty masz jakis pomysł ?
mazel
Dodano
04.12.2004 00:45:29
hhmmmm, troche bedzie to klopotliwe. nie prosciej wysylac dane poczta elektroniczna?
ogolnie komputer z systemem win98 mozna podlaczyc przez linie telefoniczna z innym komputerem lub serwerem, na ktorych dziala:
– serwer dial–up systemu windows 95/98
– windows nt remote access server (RAS) lub PPP
– windows for workgroups 3.11RAS
– microsoft LAN manager
– netware connect
– unix z protokolem SLIP lub PPP
– TCP/IP z protokołem PPP
mozna rowniez uzyc dedykowanych serwerow firm trzecich (np. shiva lanrover).
mysle, ze powinienes skonfigurowac serwer dial–up na windowsie 98. jest tylko jeden bol. serwery DUN nie moga pelnic roli ruterow IP. oznacza to, ze za pomoca protokolu tcp/ip (a taki obsluguje win xp) nie mozna przylaczyc sie do komputera pracujacego z systemem win98 i dostac sie przez ten komputer do wnetrza sieci tcp/ip. na szczescia sa jeszcze inne protokoly, a ty nie masz lan'a.
w razie pytan pisz.
Szymon Grabiński
Dodano
04.12.2004 00:02:09
Juź precyzuje .Wczoraj długo pracowałem i byłem trochę skołowany.
Sa powiedzmy dwie firmy oddalone od siebie o 15 km.Chodzi tu o centrale i punkt kasowy .Codziennie jest potrzeba wymiana danych pomiędzy nimi.(jest moźliwośc na dyskietkach ale przecieź nie opłaca sie tyle jeździć).Rano przed rozpączeciem pracy w punkcie jak i po zakończeniu pracy centrala musi wysłać do punktu kasowego pewne dane i po za zakończeniu pracy w punkcie pobrać dane z niego ,scalić i przygotować nową "przesyłkę"
Centrala – win xp sp2
punkt kasowy win 98 .
Chyba najtańszym rozwiązniem tutaj(bez inwestowania w jakieś routery)stowrzenie połączenia modemowego miedzy centrala a punktem kasowym. W obu miejscach byłby udostępniony jakiś katalog gdzie wrzucało by sie te dane.Z centrali łączyłbym sie z punktem kasował kopiował te dane punkt by pobierał rano po zakończeniu pracy punkt storzyłby te dane a ja w centrali bym je odebrał i scalił z danymi z centrali.Rano znów wygenerował bym dane do punktu i tak w kółko.
I tak . W centrali jak sie łącze z punktem to nie mogę się dostać do tego udostępnonych zasobów w punkie (win 98) , pingi "chodzą" .Próbowałem w drugą stronę i jest ok 98 widzi udostępniony folder na xp.Zaleźy mi bardzo bym to ja na xp widział 98.Wcześniej miałem problem z wdzwonieniem sie na 98 ale pokombinowałem w ustawieniach protokołów (jest coś takiego :Uźywaj protokołu zgodnego z starszymi sytemami win 95(dokładnie nie pamietam bo nie mam w tej chwili xp,jestem w domu).Po odznaczeniu było juź ok.– połaczenie było aktywne.Zapewne jest to problem z jakąś niezgodnością protokołów(win xp–98)lub zabezpeczeniami w xp.

Wszelkie zapory na xp są wyłączone
Konto gościa jest uaktywnione
.Próbowałem wszystkiego co przyszło mi do głowy ale nic nie pomogło.Moźe sa jakieś nakładki na xp lub coś trzeba namieszać w rejestrze.Ja nie mam pojęcia
mazel
Dodano
03.12.2004 16:34:41
mazel:
moge tylko i wyłącznie przeglądać udostępniony folder na komputerze z win 98
Z w98 mozesz przegladac folder tego XPka czy odwrotnie – z XP mozesz ogladac to co udostepnione w w98 ? Nastepnym razem postaraj sie o wieksza precyzje.

Systemowego firewalla (zapora) na XP masz wylaczonego we wlasciwosciach polaczenia na zakladce Zaawansowane ?

P.S. Dlaczego modemy ? To komputery odlegle od siebie ?
EL NINO
Dodano
03.12.2004 12:18:18
mazel
Dodano:
03.12.2004 01:48:56
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1