połączenie laptopa i pc (jaki kabel?? )
Ma takie pytanie. Kupiłem laptopa i wraz z nim dostałem kabel do połączenia z innym komputerem. Taki zwykły sieciowy. Tyle, źe ona ma jakąś dziwna końcówkę (tę kostkę dokładnie) jest jakby troszkę mniejsza, ale pasuje do gniazda. Tyle, źe jak podłączam tym kablem laptopa i PC to kompy "się nie widzą". A na laptopie pokazuje, źe kabel sieciowy jest odłączony. Tak, więc proszę o odpowiedź, czy aby połączyć PC z laptopem potrzebuję tego kabla z większą "kostką"?? Czy teź muszę zmienić jakieś ustawienia, jeśli tak to jakie, aby to zadziałało??
Aha, i czy tym "dziwnym kablem" połącze ze sobą dwa latopy?? A moźe potrzebna jest jakaś przejściówka czy coś takiego??
Ps. Wiem, źe pytanie moźę jest głupie, ale w sprawach sięci to jestem zieolny :oops:
Aha, i czy tym "dziwnym kablem" połącze ze sobą dwa latopy?? A moźe potrzebna jest jakaś przejściówka czy coś takiego??
Ps. Wiem, źe pytanie moźę jest głupie, ale w sprawach sięci to jestem zieolny :oops:
Odpowiedzi: 3
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
ale wstyd :oops:
masz rację to kabel, aby połączyć notebook z hubem czy teź switchem :oops:
ps. mówiłem, źe jestem w tych sprawach zielony :P
masz rację to kabel, aby połączyć notebook z hubem czy teź switchem :oops:
ps. mówiłem, źe jestem w tych sprawach zielony :P
Jestes pewien ze to kabel do polaczenia z soba komputerow a nie do podlaczenia komputera z jakims urzadzeniem w rodzaju huba, routera, switcha ?foitek:Kupiłem laptopa i wraz z nim dostałem kabel do połączenia z innym komputerem.
To moze byc tzw. kabel prosty a do polaczenia z soba komputerow potrzebujesz kabla zwanego "crossover" – skrosowanego. Jesli ktorys z kolegow ma taki kabel, pozycz i wyprobuj. Jesli nie, wizyta w sklepie komputerowym. Kupisz 2 m kabla, 2 wtyczki i powiesz aby Ci go skrosowano.
Strona 1 / 1