połączenie komputerów siecią

Witam!!!
Mam mały problem,który mam nadzieję źe przy waszej pomocy szybko rozwiąźe.
Mam pod komputer podłączoną neostradę. Chciałbym podpiąć jescze jeden komputer źeby na nim teź był dostęp do internetu lecz za bardzo nie wiem od czego zacząć i jak to zrobić.
NIe wiem czy potrzebne są karty sieciowe do komputerów czy wystarczy podpiąć je jakimś kablem, i co z konfigóracją?
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś z was napisał parę słów o tym jak mam to zrobić.
POZDRAWIAM MARCIN.

Odpowiedzi: 3

jezeli jestes w tym temacie laikiem to zacznij od jakiejs ksiazki. polecam wydawnictwa:
www.helion.pl
www.mikom.pl

jest jeszcze robomatic, edition2000, translator i inni.
na ich stronach znajdziesz ksiazki z serii cwiczenia praktyczne lub krok po kroku.
oczywiscie podobne instrukcje mozesz znalezc w sieci, ale mozesz stracic na szukanie zdecydowanie wiecej czasu niz jest to warte.
ksiazke kupisz spokojnie do 40zl. zapoznasz sie z tematem na tyle, ze bedziesz wiedzial do czego jest karta sieciowa, do czego switch (i co go rozni od huba), a do czego router. dowiesz sie takze jak to zrobic w xp, a jak w w98.
a jak po tym wszystkim bedziesz mial jeszcze problemy to wtedy sie zglos. pomozemy :D
Szymon Grabiński
Dodano
25.07.2004 01:18:24
jezeli jestes w tym temacie laikiem to zacznij od jakiejs ksiazki. polecam wydawnictwa:
www.helion.pl
www.mikom.pl

jest jeszcze robomatic, edition2000, translator i inni.
na ich stronach znajdziesz ksiazki z serii cwiczenia praktyczne lub krok po kroku.
oczywiscie podobne instrukcje mozesz znalezc w sieci, ale mozesz stracic na szukanie zdecydowanie wiecej czasu niz jest to warte.
ksiazke kupisz spokojnie do 40zl. zapoznasz sie z tematem na tyle, ze bedziesz wiedzial do czego jest karta sieciowa, do czego switch (i co go rozni od huba), a do czego router. dowiesz sie takze jak to zrobic w xp, a jak w w98.
a jak po tym wszystkim bedziesz mial jeszcze problemy to wtedy sie zglos. pomozemy :D
Szymon Grabiński
Dodano
25.07.2004 01:18:24
musisz mieć karte sieciowa :!: i to w kazdym komputerze, ale to jezeli podloanczasz dodatkowo jeszcze 1 kompa. Jeźeli chcesz mieć w sieci jeszcze wiecej komputerów to kup jeszcze albo switcha albo HUB–a albo routera :D

PS dobra karta sieciowa kosztuje w granicach 80zł.
=Dario=
Dodano
24.07.2004 21:16:21
zmysek1
Dodano:
24.07.2004 11:03:07
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1