połączenie 2 laptopów bezprzewodowo routerem
Witam
Mam kilka pytań odnośnie połączenia 2 laptopów bezprzewodowo routerem
Czy mógłbym prosić o krótki opis zasady działania takiej sieci, chodzi mi głównie o klucze wep żeby dostęp miały tylko te 2 laptopy :
Czy da się ustawić w routerze aby 2 laptopy pobierały klucz wep automatycznie? ( po adresie mac kart z laptopów lub inaczej )
Co trzeba ustawić w routerze aby oba komputery działały niezależnie?
czy dobrze rozumie że operator dostarcza internet, a w domu ja sam ustalam te klucze i muszę je wpisać do routera?
Czy lepiej jest automatyczne przydzielanie adresów czy w takim przypadku lepiej zdefiniować adresy ip do poszczególnego laptopa?
Bardzo przepraszam jeżeli temat by się zdublował.
Bardzo dziękuje za wyrozumiałość ( nie mam doświadczenia w sieciach bezprzewodowych, miałem tylko przewodowe)
Z góry dziękuje za pomoc.
Odpowiedzi: 2
ok wielkie dzięki. Już rozwiałeś moje wątpliwości. Tylko jeszcze jedno pytanie :
czy da sie zrobić by w tych dwóch laptopach po formatowaniu systemu nie trzeba było nic robić ? np zrobię formata i wgram stery do kart bezprzewodowych, wybiorę z dostępnych sieci tą z routera czy będzie od razu internet. Czy da się tak zrobić ?
Jeśli masz router z acess pointem to ok.
Zabezpieczenie wybierz WPA2-PSK i podaj swoje własne hasło, na laptopach tylko zaznaczysz żeby pamiętało hasło.
Router masz podłączony do jakiegoś PC? Bo żeby konfigurować to trzeba podłączyć.
Wszystko zależy od routera na 100% w googlach znajdzesz dokładną konfigurace o ile nie masz teg samego w książeczkach dołączonych.
Napisałeś niby dużo niby mało takie gdybanie..
Strona 1 / 1