Pojawiajacy sie i znikajacy dysk SATA
Mam stary dysk ATA na ktorym jest system i dodatkowy "magiczny" dysk Sata II ktory pojawia sie i znika. Sytuacja wyglada tak: wlaczam kompa, laduje sie winda wszystko chodzi elegancko, instaluje jakis program i musze zrobic restarta, start ->zamknij system->uruchom ponownie. laduje sie winda po restarcie ale co sie okazuje - nie mam zadnej z partycji na dysku sata. restart wchodze do biosu a on tez go nie widzi. power off na pare sekund. zalaczam kompa znowu, wbijam do biosu i patrze jak moj dysk sata jest ladnie znaleziony przez bios. wlaczam winde i ta tez widzi oba dyski. Do czasu nastepnego restartu ...
Zasilanie molex, Plyta Glowna kontroler sata ten na plycie glownej. czytalem troszke forum i nie ja jeden mam taki problem. nie wiem co zrobic. kupic jakis firmowy kabelek SATA, przejsciowke molex na zasilanie sata czy moze rozszerzenie PCI z laczem SATA ? nie chce sie wpedzac w koszta za bardzo ...
odczyta smart
PS nie jestem pewien ktore stery sciagnac dla windy z tej strony zeby winda prawidlowo rozpoznawala dysk. uzywam ULi SATA driver ver:1058f, to dobrze ?
EDIT wlasnie sprawdzilem temperature tego dysku ... 56 st C to chyba za duzo ?
Odpowiedzi: 1
Moja rada:
1- aktualizacja biosu
2- wymiana / sprawdzenei czy podobny problem pojawi sie na innym zasilaczu
3- moze jakies wlasne ustawienia biosu?
to chyba byla wina za duzej temp. pogrzebalem troszke w obudowie i teraz temp max 46 st i nie ma zadnych problemow