Pojawiajacy sie i znikajacy dysk SATA

Mam stary dysk ATA na ktorym jest system i dodatkowy "magiczny" dysk Sata II  ktory pojawia sie i znika. Sytuacja wyglada tak: wlaczam kompa, laduje sie winda wszystko chodzi elegancko, instaluje jakis program i musze zrobic restarta, start ->zamknij system->uruchom ponownie. laduje sie winda po restarcie ale co sie okazuje - nie mam zadnej z partycji na dysku sata. restart wchodze do biosu a on tez go nie widzi. power off na pare sekund. zalaczam kompa znowu, wbijam do biosu i patrze jak moj dysk sata jest ladnie znaleziony przez bios. wlaczam winde i ta tez widzi oba dyski. Do czasu nastepnego restartu ...
Zasilanie molex, Plyta Glowna kontroler sata ten na plycie glownej. czytalem troszke forum i nie ja jeden mam taki problem. nie wiem co zrobic. kupic jakis firmowy kabelek SATA, przejsciowke molex na zasilanie sata czy moze rozszerzenie PCI z laczem SATA ? nie chce sie wpedzac w koszta za bardzo ...

odczyta smart

PS nie jestem pewien ktore stery sciagnac dla windy z tej strony zeby winda prawidlowo rozpoznawala dysk. uzywam ULi SATA driver ver:1058f, to dobrze ?

EDIT wlasnie sprawdzilem temperature tego dysku ... 56 st C to chyba za duzo ?

Odpowiedzi: 1

Moze aktualizacja biosu pomoze? Sam mam podobny problem czasami poprostu windows potrafi odlaczc mi dysk.. (jest to kieszen) i normalnie moge go wyciagnac na "zywca" i spowrotem wkladam i ... slyszach ten dzwiek (wykrycie nowego urz.) , i juz moge spokojnie przegladac jego zawartosc. Sam niewiem czemu tak sie dzieje , staje to sie baaardzo zadko ale jednak :D Temp. dysku hymm niektore max to 40C a u innego producenta np 70C. Jednak jak wiadomo im clodniej tym lepiej ;] moze ten 2-gi dysk zamontowac w kieszeni z wentylatorkiem :>?

Moja rada:
1- aktualizacja biosu
2- wymiana / sprawdzenei czy podobny problem pojawi sie na innym zasilaczu
3- moze jakies wlasne ustawienia biosu?
Ukey
Dodano
18.03.2007 11:38:41
  • marcin_gmuras 18.03.2007 20:12:39

to chyba byla wina za duzej temp. pogrzebalem troszke w obudowie i teraz temp max 46 st i nie ma zadnych problemow

marcin_gmuras
Dodano:
17.03.2007 22:47:48
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1