Podział sygnału

Otrzymuję sygnał internetowy za pośrednictwem operatora sieci kablowej (kabel antenowy koncentryczny)do modemu specjalnie do tego celu przeznaczonego i dalej do kompa. Próbowałem podzielić sygnał od modemu do dwóch komputerów (dwoje dzieci) za pomocą "switcha" .Niestety dostęp miał albo jeden albo drugi komputer. Czy jest moźliwy podział sygnału w jakiś prosty sposób bez dodatkowych kosztów (bez routera).
Dotychczas było udostępnianie połączenia internetowego z jednego do drugiego kompa ale wtedy muszą pracować zawsze dwa komputery.Proszę o informacje w przystępnej formie.

Odpowiedzi: 6

Do tego juź doszedłem , niestety są to dodatkowe koszty na zakup routera. Myślałem źe moźna rozdzielić sygnał zwykłym koncentratorem. Jak widać raczej nie a szkoda.
lenel
Dodano
18.09.2005 13:02:25
lenel, zamiast switcha musisz uzyc router. Wtedy kazdy komp bedzie mial polaczenie niezaleznie od drugiego.
EL NINO
Dodano
18.09.2005 04:00:18
Tak jak pisałem w pierwszym post`cie po podłączeniu przez switcha albo jeden komp albo drugi ma dostęp nigdy oba razem.Pewnie gdzieś trzeba coś zmienić moźe IP ale którego kompa i na jakie albo jeszcze coś innego. Moźe oba kompy zgłaszają się do sieci z takim samym IP nie wiem. Za mało się na tym znam.
lenel
Dodano
17.09.2005 23:03:02
lenel:
Chodzi o podział sygnału tak aby kaźdy komputer mógł go otrzymać niezaleźnie.

Moźesz to rozwinąć – co przez to rozumiesz?
Zarówno pierwszy jak i drugi komp konfiguruje się tak samo , jeśli podpięte są do switcha , róźni ich tylko inny adres IP
Seeker
Dodano
17.09.2005 22:51:17
lenel:
Chodzi o podział sygnału tak aby kaźdy komputer mógł go otrzymać niezaleźnie.

Moźesz to rozwinąć – co przez to rozumiesz?
Zarówno pierwszy jak i drugi komp konfiguruje się tak samo , jeśli podpięte są do switcha , róźni ich tylko inny adres IP
Seeker
Dodano
17.09.2005 22:51:17
Tak wskazany temet przeczytany i to bardzo dokładnie ponadto przerobiony praktycznie. Nie o to mi chodzi. Chodzi o podział sygnału tak aby kaźdy komputer mógł go otrzymać niezaleźnie.
Zdaję sobie sprawę źe dla fachowców jest to temat banalny ale na świecie są teź zwykli uźytkownicy kompów.
lenel
Dodano
17.09.2005 22:25:16
lenel
Dodano:
17.09.2005 20:53:19
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1