Podział łącza
Witam,
U znajomego muszę podzielić łącze internetowe. Sprawa wygląda tak. :lol:
Do komputera przychodzi internet radiowy – te łącze chcę udostępnić poprzez drugą kartę sieciową. Kabel (RJ45) będzie szedł do switcha 5–portowego DLinka (myślę, źe to dobry wybór). Ze switch będzie podłączone na stałe jeden – dwa komputery.
Jak będzie działać taka sieć? Czy będą duźe opóźnienia? Słyszałem, źe udostępnainie łącza na Win XP to nie najlepszy pomysł, ale w tym wypadku to chyba jedyna moźliwość. Niestety aktualnie fundusze nie pozwalają na to by zakupić router.
Czy są jakieś sposoby źeby dobrze i sprawnie udsotępnić połączenie internetowe? Moźe są jakieś programy? Znajomy coś wi wspominał o Win Route firmy Kerio, ale to przeciez firewall :(.
U znajomego muszę podzielić łącze internetowe. Sprawa wygląda tak. :lol:
Do komputera przychodzi internet radiowy – te łącze chcę udostępnić poprzez drugą kartę sieciową. Kabel (RJ45) będzie szedł do switcha 5–portowego DLinka (myślę, źe to dobry wybór). Ze switch będzie podłączone na stałe jeden – dwa komputery.
Jak będzie działać taka sieć? Czy będą duźe opóźnienia? Słyszałem, źe udostępnainie łącza na Win XP to nie najlepszy pomysł, ale w tym wypadku to chyba jedyna moźliwość. Niestety aktualnie fundusze nie pozwalają na to by zakupić router.
Czy są jakieś sposoby źeby dobrze i sprawnie udsotępnić połączenie internetowe? Moźe są jakieś programy? Znajomy coś wi wspominał o Win Route firmy Kerio, ale to przeciez firewall :(.
Odpowiedzi: 17
Zawsze warto koton :wink: .
Na drugiej karcie nie ma prawa byc nic wpisywane. Tylko IP i maska. Natomiast to, ze byla przerwa, spowodowane bylo pewnie z winy dostawcy neta.koton:1. Na komputerach klienckich wpisałem adresy DNS od providera. Na drugiej karcie sieciowej głównego komputera nie wpisywałem źadnych DNSów. Nie wiem dlaczego, ale miałem chwilową przerwę w dostawie internetu na głównym komputerze. Myślę, źe to się nie powtórzy.
Po pierwsze drugi z przyklejonych tutaj tematow opisuje dosc dokladnie sposob udostepniania "na haslo", a po drugie, jesli nie chcesz nic udostepniac na zewnatrz, wylacz we wlasciwosciach polaczenia "zewnetrznego" udostepnianie plikow i drukarek – odznacz to.koton:2. Che udostępnić kilka plików w sieci kolalnej. Nie chcę źeby były widoczne na zaewnątrz. Rozumiem, źe mam przypisać komputery do tej samej grupy robocznej np. DOM. Jak ustawić udostępnianie plików i drukarek z hasłem. Wszystkie komputery pracują na systemie Win XP PRO SP2.
Nie. Zreszta zarowno w jednym jak i drugim temacie napisalem jakie warunki musi spelniac W98, aby pracowal bez zadnych problemow w jednej sieci z XP.koton:3. W przyszłości będzie jeszcze jedne komputer stacionarny z Win 98se. Czy będą problemy, źeby pracował w sieci i korzystał z Internetu?
Dzięki EL NINO. Sieć i internet działa :)
Warto było tyle "walczyć".
Mam jeszcze kilka pytań. :roll:
1. Na komputerach klienckich wpisałem adresy DNS od providera. Na drugiej karcie sieciowej głównego komputera nie wpisywałem źadnych DNSów. Nie wiem dlaczego, ale miałem chwilową przerwę w dostawie internetu na głównym komputerze. Myślę, źe to się nie powtórzy.
2. Che udostępnić kilka plików w sieci kolalnej. Nie chcę źeby były widoczne na zaewnątrz. Rozumiem, źe mam przypisać komputery do tej samej grupy robocznej np. DOM. Jak ustawić udostępnianie plików i drukarek z hasłem. Wszystkie komputery pracują na systemie Win XP PRO SP2.
3. W przyszłości będzie jeszcze jedne komputer stacionarny z Win 98se. Czy będą problemy, źeby pracował w sieci i korzystał z Internetu?
Warto było tyle "walczyć".
Mam jeszcze kilka pytań. :roll:
1. Na komputerach klienckich wpisałem adresy DNS od providera. Na drugiej karcie sieciowej głównego komputera nie wpisywałem źadnych DNSów. Nie wiem dlaczego, ale miałem chwilową przerwę w dostawie internetu na głównym komputerze. Myślę, źe to się nie powtórzy.
2. Che udostępnić kilka plików w sieci kolalnej. Nie chcę źeby były widoczne na zaewnątrz. Rozumiem, źe mam przypisać komputery do tej samej grupy robocznej np. DOM. Jak ustawić udostępnianie plików i drukarek z hasłem. Wszystkie komputery pracują na systemie Win XP PRO SP2.
3. W przyszłości będzie jeszcze jedne komputer stacionarny z Win 98se. Czy będą problemy, źeby pracował w sieci i korzystał z Internetu?
Latwiej ? Tobie nie chcialo sie wyjsc na glowna strone tego dzialu aby kliknac temat, a mnie mialo sie chciec wyjsc aby skopiowac linka ?koton:Łatwiej było dać link.
A nigdy w zyciu :P .
Troszkę nie zrozumieliśmy się z tym tematem na forum. Łatwiej było dać link.
Zaczynam czytać... :)
Zaczynam czytać... :)
koton, slabisz mnie z tym udostepnianiem. Miales przeczytac w polecanym temacie jak to zrobic gdy Twoje ustawienia pierwszej karty zwiazane sa z IP 192.168.0.xxx
Siecowka na laptopie – przeinstaluj ja. Odinstaluj, zainstaluj ponownie. Ewentualnie sprobuj usunac protokol TCP/IP i po restarcie zainstaluj ponownie jesli sam system tego nie zrobi.
Siecowka na laptopie – przeinstaluj ja. Odinstaluj, zainstaluj ponownie. Ewentualnie sprobuj usunac protokol TCP/IP i po restarcie zainstaluj ponownie jesli sam system tego nie zrobi.
Co do niemoźliwości konfigurowania protokułu TCP/IP na laptopie... :(
Jest tam zainstalowany system Win XP Pro SP2. Żeby zmienić dane, wchodzę w otoczenie sieciowe, klikam na właściowści połączenia scieciowego i wybieram Protokół TCP/IP, ale niestety wyskakuje komunikat źeby zainstalować ponownie sterownik i włączyć sieciówkę jeszcze raz.
Co do udostępniania.
Na głównym komputerze podczas udostępniania, poprzez kreator, albo ręcznie (właściwości połączenia, zaawansowane, udostępnij) – zawsze pojawia się komunikat z błędem i prośbą o ręczną konfigurację. Nawet format c: nic nie zmienił.
Jak skonfigurować ręcznie udostepnianie. Przecieź same ustawienie adresów IP, Maski i DNSów nie udostępni połączenia...
Dlaczego taki komunikat występuję? Czy to normalne w Windowsach XP?
PS
Komputery się pingują, połączone są prawidłowo.
Jest tam zainstalowany system Win XP Pro SP2. Żeby zmienić dane, wchodzę w otoczenie sieciowe, klikam na właściowści połączenia scieciowego i wybieram Protokół TCP/IP, ale niestety wyskakuje komunikat źeby zainstalować ponownie sterownik i włączyć sieciówkę jeszcze raz.
Co do udostępniania.
Na głównym komputerze podczas udostępniania, poprzez kreator, albo ręcznie (właściwości połączenia, zaawansowane, udostępnij) – zawsze pojawia się komunikat z błędem i prośbą o ręczną konfigurację. Nawet format c: nic nie zmienił.
Jak skonfigurować ręcznie udostepnianie. Przecieź same ustawienie adresów IP, Maski i DNSów nie udostępni połączenia...
Dlaczego taki komunikat występuję? Czy to normalne w Windowsach XP?
PS
Komputery się pingują, połączone są prawidłowo.
W jaki sposob "konfigurujesz", a raczej chcesz konfigurowac TCP/IP ? Co tam jest za system ?
Aha, dzięki :)
Co do sieciówki to jest zainstalowana, nawet poprawnie. Nie wiem co z nią jest :(
Co do sieciówki to jest zainstalowana, nawet poprawnie. Nie wiem co z nią jest :(
Nie dostales, bo zadnego linka nie wrzucalem do posta. Wspomnialem jedynie o przyklejonym w tym dziale temacie o laczeniu kompterow. Wystarczy ze otworzysz szeroko oczy i dojrzysz trzeci od gory temat: Sposób połączenia komputerów i udostępniania internetu.koton:EL NINO nie dostałem źadnego linka.
O co chodzi z laptopem ? Co to za sieciowka ? Zainstalowania czy nie ?
EL NINO nie dostałem źadnego linka. Jak moźesz to podeślij. :)
Teraz podaję konfigurację komputera.
Konfiguracja dla internetu radiowego:
– IP: 192.168.0.50
– Maska: 255.255.255.252
– Brama: 192.168.0.49
– DNS: 192.168.0.1 oraz 194.204.159.1
Po podłączeniu kabla RJ45 automatycznie przydzielił mi dla drugiej katy sieciowej:
– IP: 169.254.187.194
– Maska: 255.255.0.0
Problem leźy teź w tym, źe nie mogę na głównym komputerze udostępnić połączenia. Wyskakuje komunikat na końcu konfiguratora, z prośbą o ręczne skonfigurowanie.
Jakie wartości mam wpisać w protokole TCP/IP dla głównego komputera i dla komputerów klienckich. Znajomy pronoponuje – IP: 192.168.201.1, maska: 255.255.255.0.
Czy wyłączyć zaporę windowsa oraz czy trzeba specialnie konfigurować Norton Internet Seciurity.
Mam jeszcze jeden problem. Na laptopie nie mogę skonfigurować protokułu TCP/IP. Wyskakuje komunikat źebym zainstalował karte sieciową i włączył ponownie.
Czekam na pomocne posty :)
Po podłączeniu kabla RJ45 automatycznie przydzielił mi dla drugiej katy sieciowej:
Problem leźy teź w tym, źe nie mogę na głównym komputerze udostępnić połączenia. Wyskakuje komunikat na końcu konfiguratora, z prośbą o ręczne skonfigurowanie.
Jakie wartości mam wpisać w protokole TCP/IP dla głównego komputera i dla komputerów klienckich. Znajomy pronoponuje – IP: 192.168.201.1, maska: 255.255.255.0.
Czy wyłączyć zaporę windowsa oraz czy trzeba specialnie konfigurować Norton Internet Seciurity.
Mam jeszcze jeden problem. Na laptopie nie mogę skonfigurować protokułu TCP/IP. Wyskakuje komunikat źebym zainstalował karte sieciową i włączył ponownie.
EL NINO nie dostałem źadnego linka. Jak moźesz to podeślij. :)
Tia. Z pewnoscia radiowka do neta ma w ustawieniach 192.168.0.xxx – to zadna klasa "zero".koton:Twierdzi, źe problem leźy w tym, źe IP komputera jest w kalsie zero
koton, czytales polecony Ci temat o laczeniu komputerow ? Przeczytaj koncowke. O problemie wystepujacym wtedy, gdy karta laczaca z netem ma wlasnie taki IP. Nawet kurna rozwiazanie tam napisalem. Nic tylko zrobic i nie czekac na admina.
koton:
Dzowniłem do admina. Twierdzi, źe problem leźy w tym, źe IP komputera jest w kalsie zero (przed ostatnia część adresu IP ma wartość 0) i nie moźe utworzyć adresów dla podsieci.
Ciekawa teoria... hehe Po czyms takim to nie wiem czy wpuscilbym takiego osobnika do domu...
A do rzeczy...
Komputery sie pingują?
Jakie maja konkretnie ustawienia TCP/IP?
Kable podłączone, ale net nie działa:(
Dzowniłem do admina. Twierdzi, źe problem leźy w tym, źe IP komputera jest w kalsie zero (przed ostatnia część adresu IP ma wartość 0) i nie moźe utworzyć adresów dla podsieci.
W piątek ma przyjść i zmienić IP głównego komputera.
PS
W sumie jak chciałem sam przypisać adresy 192.168.0.1 to niestety nawet net nie działał na głównym kompie :(
W piątek ma przyjść i zmienić IP głównego komputera.
PS
W sumie jak chciałem sam przypisać adresy 192.168.0.1 to niestety nawet net nie działał na głównym kompie :(
Tak.koton:Do "głownego" komputera podłączam kabel sieciowy i doprowadzam go do switcha. Ze switcha do innych.
Tak.koton:Na "głównym komputerze" w połączeniu, z którego mam internet, daję tylko udostepnij połączenie sieciowe.
Mozna i tak i tak, ale wygodniej wszystko wpisac recznie.koton:Czy na pozostałych komputerach muszę wpisać jakieś dane, czy komputer sam je sobie przydzieli?
Co wpisac ? Jest tu taki przyklejony temat o laczeniu komputerow i udostepnianiu neta. Zajrzyj do niego i zrob u siebie co tam napisano. Co prawda opisuje on polaczenie dwoch komputerow, ale trzy, cztery, dziesiec, robi sie identycznie. Zmienia sie wylacznie koncowka adresu IP, nic wiecej:
xxx.xxx.xxx.2
xxx.xxx.xxx.3
xxx.xxx.xxx.4
itd...
No to się bardzo cieszę :)
Właśnie kupiłem switcha Dlinka 5 portowy.
Dla pewności spytam, bo to pierwszy raz będą robił takie rzeczy :)
Do "głownego" komputera podłączam kabel sieciowy i doprowadzam go do switcha. Ze switcha do innych.
Na "głównym komputerze" w połączeniu, z którego mam internet, daję tylko udostepnij połączenie sieciowe.
Czy na pozostałych komputerach muszę wpisać jakieś dane, czy komputer sam je sobie przydzieli?
Właśnie kupiłem switcha Dlinka 5 portowy.
Dla pewności spytam, bo to pierwszy raz będą robił takie rzeczy :)
Do "głownego" komputera podłączam kabel sieciowy i doprowadzam go do switcha. Ze switcha do innych.
Na "głównym komputerze" w połączeniu, z którego mam internet, daję tylko udostepnij połączenie sieciowe.
Czy na pozostałych komputerach muszę wpisać jakieś dane, czy komputer sam je sobie przydzieli?
Niby dlaczego ? Jedyny mankament to uruchomiony komuter, aby na pozostalych byl net.koton:Słyszałem, źe udostępnainie łącza na Win XP to nie najlepszy pomysł
Nie ma. Konfigurujesz, zalaczasz udostepnianie i jest net na pozostalych.koton:Czy są jakieś sposoby źeby dobrze i sprawnie udsotępnić połączenie internetowe?
Strona 1 / 1