Podział dysku ...

Witam,

Posiadam laptopa HP nx7400 a w nim dysk 80GB. Po kupnie był tylko dysk C:  i jakiś HP_RECOVERY ( E:  8GB) najprawdopodobniej jest to jakaś partycja do odzysku systemu czy coś tam ... Chodzi o to że chciałem podzielić tą partycję C: na trzy partycje ( czyli byłoby C:, D:, E:, i ten HP_RECOVERY ) Podziału dokonałem za pomocą PM8 i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że jak uruchamiam Mój komputer ukazują się te wszystkie partycje tak jak chciałem + jakaś partycja Z: która nie pokazuje wielkości. ( po kliknięciu na nią pokazuje się komunikat: Dysk w stacji dysków Z jest niesformatowany Czy chcesz sformatować go teraz TAK/NIE ) Po kliknięciu formatuj w okienku wielkość pokazuje całą wielkość dysku czyli 74,5GB ... nie mam pojęcia co się dzieje :/ w PM nie widać  tej partycji ... są tylko te trzy partycje które wcześniej ustawiłem i ta do przywracania. Jak pozbyć się tej partycji Z: ? Skąd ona się wzięła ?
Posiadam system WinXP HE (SP2)
Bardzo proszę o pomoc

Odpowiedzi: 1

Zostaw PM. Przy pomocy XPISObuildera - do pobrania z sieci - mozesz zrzucić zawartość partycji recovery na płyty. Potem dopiero zacząć sie "bawić" w usuwanie jej ,a dopiero po tej operacji dokonać podziału dysku wg życzenia.
Jednak mam wątpliwość czy z Twoim doświadczeniem jest to działanie racjonalne. Po pierwsze bowiem nie iwadomo czy w/w program w 100% da radę odtworzyć recovery na płytach - jeżlei nie to będzie problem związany z obsługa sprzętu ( specyfika laptopa ). Po drugie w razie problemów będą pewnie kłopoty z gwarancją, bo partycja recovery jest integralną częścią zestawu. Po trzecie zaś naprawdę lepiej jest czasem zdać się na ot co producent uznaje za słuszne.
Rebe
Dodano
29.06.2006 09:12:46
  • –MaRciN–[PL]– 29.06.2006 10:23:35

<P class=MsoNormal>nie mam zamiaru zrzucać tego co jest na partycji Recovery ponieważ juz wcześniej utworzyłem jakimś kreatorem 2 płytki DVD z odzyskiem systemu. Nie chcę także ruszać tej partycji Recovery (usuwać czy zmieniać rozmiar). Chciałem tylko partycje C: podzielić na trzy mniejsze i wyszło takie coś... :/.&nbsp;Dawniej jak dzieliłem dysk&nbsp;w komputerze to było wszystko normalnie, a tutaj po podzieleniu pokazuje jedną partycje&nbsp;która jest nieaktywna i ma wielkość całego dysku ...&nbsp;&nbsp;</P>

• Rebe 29.06.2006 10:28:14

<DIV>Widać dysk - w sensie podziału jest chroniony. Z podobnym kłopotem zetknął się swego czasu pewien użytkownik tego forum ( opis jednak z niego nie pochodzi )&nbsp;i również przy laptopie, ale innej firmy. Chciął podzielić dysk na 2 partycje - rec. sobie darujmy - i dochodził to tego samego etapu, w którym i ty sie znalazłeś, a potem ....... nici z tego.</DIV> <DIV>Nie znam ostatecznego efektu - relacje znam z etapu, gdy stwierdził, że .....może kiedyś spróbuje dalszych kroków.</DIV>

• –MaRciN–[PL]– 29.06.2006 10:55:58

hmm to co mi radzisz ? zaniesc sprzet do Vobisu ( tak gdzie zostal kupiony ) i niech mi to zrobia ?<BR>:/ ja zawsze mam takie szczęście :/ kupiłem sprzęt nowiutki i jeszcze są problemy :/

–MaRciN–[PL]–
Dodano:
29.06.2006 01:18:04
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1