Podwójny start Biosu
Zmieniłem płytę główną na Gigabyte GA K8VT800.Co mnie zastanawia...Po uruchomieniu komputera następują dwa starty .Najpierw jest bios Karty graficznej,później start Biosu płyty głównej do momentu kontroli pamięci..komunikat memory test ...OK.Potem następuje powtórka całego uruchomienia i wszystko się ładuje bez problemu do końca.Mam pytanie czy w tym modelu płyty to jest normalne czy potrzebne są jakieś ustawienia Biosu.Korzystam z kontrolerów ATA , SATA wyłączone w biosie.Bios Award.O świecącej myszy optycznej po zamknięciu systemu nie wspomne...
Odpowiedzi: 8
Radość była krótka po ponownym odpaleniu kompa problem wrócił.Nie wiem czy to problem czy tak ma być ale komp pracuje stabilnie,zero zawieszeń i resetów.Temat kończe.
Płyta Gigabyte GA–K8VT800...Bios pojedyńczy.
Do kontrolera IDE1 mam podpięty HDD Seagate 120G jako Master z systemem i HDD Seagate 80G jako Slave.
Do IDE2 podpięte DVDrom jako Master i nagrywarkę jako Slave.SATA wyłączone w Biosie.
W zakładce Hard Disc Boot Priority w Biosie na liście dysków na pozycji nr 2 był dysk 120G z systemem.Przestawiłem go na pozycje nr 1 i problem się rozwiązał.
Do kontrolera IDE1 mam podpięty HDD Seagate 120G jako Master z systemem i HDD Seagate 80G jako Slave.
Do IDE2 podpięte DVDrom jako Master i nagrywarkę jako Slave.SATA wyłączone w Biosie.
W zakładce Hard Disc Boot Priority w Biosie na liście dysków na pozycji nr 2 był dysk 120G z systemem.Przestawiłem go na pozycje nr 1 i problem się rozwiązał.
Wiech:
Mam pytanie ...Co to za funkcja Xpress Recovery? poza ogólnym opisem na stronie Gigabyte nie mogę nic konkretnego znaleźć
Podają to niestety ogólnikowo .
Tą funkcję uruchomisz tylko w wypadku gdy dysk nie będzie podzielony na partycje , wkładając płytkę którą dostałeś z pł. gł. i podczas startu wciskając F9. Ta funcja tworzy kopię systemu na ukrytej partycji dysku – do odzyskania w razie awarii – to tak w skrócie.
Co do bootowania – moźe reset BIOSu byłby najszybszym rozwiązaniem?.
Poza tym myślę źe jeśli system masz na CH0.M – master na drugim kanale IDE to zmnień i podepnij na 1 i zobacz jak jest , z tego co napisałeś najpierw próbuje zbootować z CH0.S –slave.
Ta płyta ma dual BIOS? Jeśli tak to jest jeszcze taka moźliwość, źe z jakiegoś powodu po starcie z BIOSu głównego występuje jakiś błąd i automatycznie rozpoczyna się start z BIOSu zapasowego – moźe to być związane z taktowaniem, złymi ustawieniami w BIOSie ogólnie . Trudno na odległość dać radę dlaczego.
a no zdarza sie :D
http://www.tomshardware.pl/howto/20011207/
http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/FileList/NewTech/tech_xpress3.htm
http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/FileList/NewTech/tech_xpress3.htm
Windows postawiony na nowo.Ze starej płyty nie ma nic.W jednej z zakładek Biosu Adwanced Bios Features jest coś takiego:Hard Disc Boot Priorityi tam jest taka kolejność:
1 CH0.S nazwa dysku
2 CH0.M nazwa dysku...tu jest system
3 Bootable Add–in Cards.
Nie znam tego Biosu miałem dotychczas AMI i nie chcę nic tam grzebać.
Mam pytanie ...Co to za funkcja Xpress Recovery? poza ogólnym opisem na stronie Gigabyte nie mogę nic konkretnego znaleźć
1 CH0.S nazwa dysku
2 CH0.M nazwa dysku...tu jest system
3 Bootable Add–in Cards.
Nie znam tego Biosu miałem dotychczas AMI i nie chcę nic tam grzebać.
czy usunołeś w menadzer urzadzeń następujące sterowniki:
kontrolery ide
kontrolery uniwersalnej magistrali szergowej
urzadzenia sys – wszystko co ma w nazwie stera nazwe starej plyty
A następnie wymieniłeś płyte :?:
kontrolery ide
kontrolery uniwersalnej magistrali szergowej
urzadzenia sys – wszystko co ma w nazwie stera nazwe starej plyty
A następnie wymieniłeś płyte :?:
Strona 1 / 1