Podwójny NAT

Szukałem, wierzcie mi, że szukałem. Jednak wyniki moich poszukiwań okazały się niezadowalające.

Mam problem związany z podwójnym NAT'em. Otóż w mojej sieci znajduje się Ruter z Modemem ADSL, do niego podłączony jest Access Point. Problem stanowi m.in. Low Id dla komputerów podłączonych do AP. Próbowałem już chyba wszystkich możliwości a utknąłem. Nie wiem czy przekierować odpowiednie porty z rutera do Access Pointa i dalej z AP do kompa? Czy z Rutera bezpośrednio do Komputera. Ruterem jest Pentagram Cerberus a AP to Planet. Dzięki za wszelkie informacje. Pozdrowionka.

Odpowiedzi: 1

AP pracujacy w trybie AP, czyli jak u Ciebie, powinien byc "przezroczysty" dla sieci.

Tzn tyle ze jego adres IP słuzy jedynie do zarządzania, moze byc w zuelnie innej klasie adrsów IP.  Tak naprawde wszystkie adresy w Twojej sieci powinien przydzielać Router z modemem i to na nim wykonujesz odpowiednie przekierowania. Jeszcze bardziej obrazowo AP jako AP jest jak switch w sieci (tyle ze bez kabelków)

brtx
Dodano
12.11.2006 21:33:15
  • Tramway 12.11.2006 22:46:32

<p>Ruter i AP są w innej klasie adresów. Ruter 10.0.0.* a AP 192.168.1.* Komputery podłączone do AP mają przydzielone adresy przez AP. Czy mam wyłączyć DHCP w AP? Czy powinienem zatem zmienić na taką samą klasę? Troche tych pytań jest ;-)</p><p>Dzieki za zainteresowanie. Pozdro.&nbsp;</p>

• brtx 13.11.2006 21:41:31

<p>No wiec tak. Nie znam tego AP ale - jaki adres sobie przypiszesz taki bedzie, NIE jest to ISTOTNE. Wazne zeby AP dzialal w trybie AP, zadne APC czy cos tam. Warto sobie zbridge'owac interfejsy LAN i WiFi w AP zeby mozna bylo nim zarzadzac z komputerow po skrence i po wifi. Oczywiscie wylacz routing w AP oraz uslugi w stylu DHCP. Tym wszytkim zajmie sie router, a zycie stanie sie duzo prostsze... ;-)</p><p>&nbsp;U mnie&nbsp; w sieci AP jest w kasie C - 192.168.100.252, a siec LAN 192.168.0.0/24.</p><p>Oczywiscie zeby zarzadzac AP musze na karcie sieciowej ustawic adres z kalsy AP ...100.[cos]<br>&nbsp;</p>

• wskrzesiciel 17.12.2006 03:39:21

<p>Witam wszystkich!</p><p>Przylaczam sie do pytania!Kiedys mialem ustawionego APka w tej samej klasie adresowej no i byl z tym problem..</p><p>Obecnie APek ma adres z innej kalsy adresowej i chyba w sumie jest okej.Jedyna nieprawidlowsc jaka zauwazylem to problem z DHCP.</p><p>Klienci po radiu nie dostajo czesto IP, na sztywno dziala okej&nbsp;</p><p>Moja konfiguracja wyglada tak Router IP 172.25.7.1 Maska 255.255.255.0 ten sam router przydziela DHCP i ma lokalny DNS 172.25.7.1.</p><p>APek dostal adres 10.0.1.1 Maska podsieci 255.255.255.0</p><p>I tutaj zaczynaja sie schody..Nie za bardzo wiedzialem jak ustawic w AP brame i DNS.</p><p>Ustawilem na AP Brama 172.25.7.1 DNS 172.25.7.1 czy to dobrze??Czy moze nic nie wpisywac??</p><p>Po drugie zaczyna mnie zastanwiac czy AP i router nie powinny byc w tej samej poklasie adresowej.Mamy trzy A,B,C.</p><p>Czy moze moj APek powinien miec adres cos w tym stylu 172.25.8.1?</p><p>Czy moge dac sobie adres Ip zupelnie z ksiezyca z adresow nie routowalnych w internecie.</p><p>Prosilbym o pomoc bo bardzo dlugo mnie to intryguje i nie moge dojsc jak to ma byc naprawde??</p><p>&nbsp;</p>

Tramway
Dodano:
12.11.2006 14:08:37
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1