Podrasowywanie nagrywarek
www.cdrinfo.com/tips/hadware_oc.shtml
www.cdmediaworld.com/hadware/cdrom/cd_modifications.shtml
oczywiscie robicie to na swoja odpowiedzialnosc ....:) :) :)
Odpowiedzi: 20
Pytasz się czemu transfer z dvd jest większy niź przy cd na tych samych obrotach, ano temu źe ścieźki na dvd mają mniejszą objętoś, z czym idzie w parze to źe dane wytłoczone na tych ścieźkach są mocniej upakowane (miniaturyzacja hehe). Jak płytka cd robi obrót a laser odczytuje ścieźkę zewnętrzną to przyjmijmy źe napęd odczyta wtedy 2MB, w podobnym połoźeniu lasera po jednym obrocie płyty dvd napęd odczyta powiedzmy 10MB. I z tąd dvd ma większy transfer.
Wszystko pięknie ładnie tylko nie o to pytałem – chodziło o transfer przy konkretnej prędkości DVD, a nie o CD.
Co do CD to jedna płyta będzie się odczytywała wolniej, inna szybciej – na tym samym napędzie.
Co do CD to jedna płyta będzie się odczytywała wolniej, inna szybciej – na tym samym napędzie.
Żeby sprawdzić jaką naprawdę ma prędkość napęd cd trzeba go przetestować np cd speedem (jest razem z nero).
Np moja nagrywarka która ma 40x wyciągała troszkę ponad 42x, natomiast mój cdrom co ma 36x wyciągał tylko trochę ponad 20x.
Np moja nagrywarka która ma 40x wyciągała troszkę ponad 42x, natomiast mój cdrom co ma 36x wyciągał tylko trochę ponad 20x.
Po co miały by się obracać szybciej? Przecieź tam na jednej płytce mieści się 7 razy tyle co na zwykłym CD więc przy tych samych obrotach transfer jest 7 razy szybszy ?
Tak mi się zdaje tylko źe tak jest ale czy napewno ?
Tak czy inaczej jest to dosyć logiczne i być moźe nawet mam rację :)
P.S.
Jak ktoś wie dokładnie jak to jest to chętnie teź poczytam. Proponuję zamieścić najlepiej link do strony gdzie to jest opisane – jak ktoś znajdzie.
P.S. II
Padło pytanie po co umieszczać napis 52x na CD–Rom'ach, odpowiedź prosta – marketing.
Przecieź gdyby było napisane 70x to niejeden głąb (co pojęcia nie ma o komputerach) zapłaciłby nawet więcej byle by mieć coś lepszego niź ma kolega :)
Na szczęście nie piszą jeszcze na CD–Rom'ach 70x (wiedzą, źe za bardzo teź nie mogą przeginać pały)
choć widziałem juź LG 54x :):):) – te same co kiedyś nazywały się 48x a później dziwnie się zmieniły na 52x :):):)
Tak mi się zdaje tylko źe tak jest ale czy napewno ?
Tak czy inaczej jest to dosyć logiczne i być moźe nawet mam rację :)
P.S.
Jak ktoś wie dokładnie jak to jest to chętnie teź poczytam. Proponuję zamieścić najlepiej link do strony gdzie to jest opisane – jak ktoś znajdzie.
P.S. II
Padło pytanie po co umieszczać napis 52x na CD–Rom'ach, odpowiedź prosta – marketing.
Przecieź gdyby było napisane 70x to niejeden głąb (co pojęcia nie ma o komputerach) zapłaciłby nawet więcej byle by mieć coś lepszego niź ma kolega :)
Na szczęście nie piszą jeszcze na CD–Rom'ach 70x (wiedzą, źe za bardzo teź nie mogą przeginać pały)
choć widziałem juź LG 54x :):):) – te same co kiedyś nazywały się 48x a później dziwnie się zmieniły na 52x :):):)
tak 7000 to duzo, ale czy dvd nie obracaja sie jeszcze szybciej?
sa napedy chyba taki wypuscil PIONIER oznaczana jako TRUE X co oznacze ze faktycznie plytka czytana jest z ta predkoscia ktora widnieje na modelu cdrom ... ostatecznie po co wypuszczac np LG 52X skoro w 97% nieprzekraczaja one na plytach wiecej niz 40x ???? a nierzadko nawet mniej.... niewspomne o RW ... bo to juz tylko TEAC potrafi czytac 40X do pobicia jest jeszcze zczytywanie audio gdzie tez TEAC potrafi robic to z 40X predkoscia niema sobie rownych oczywiscie i i beldow przy tym niema :) reszta cd romow pozostaje daleko w tyle... pozatym niewiem jakie musialy by panowac warunki w cd romie zeby pyta wirowala szybciej niz 7000 co i tak wydaje sie predkoscia kosmiczna przy materiale jakim jest PLASTIK ( i jego pochodne) dla mnie wystarczy w zupelnosci.... 40 nagrywanie 40X tez jest w zupelnosci wystarczajace... czegoz chcec wiecej...
Ograniczenie techniczne.
Nie pamiętam dokładnie ale przy prędkości 52x (pod koniec płytki) płytka kręci się z prędkością ok. 7000 obr/min. Zresztą z tą samą prędkością się kręci przy odczycie z prędkością 20x na początku płytki :)
Przecieź CD–ROM musiałby zmieniać prędkość aby cały czas odczytywać płytkę z tą samą prędkością. Ta sama sytuacja jest w przypadku dysku z tym, źe dysk jest nagrywany od zewnętrznej strony a cd od wewnętrznej.
Wracając do CD – skąd się biorą róźnice pomiędzy odczytem z początkiem i końcem dysku ? no chyba logiczne skąd.
Nie pamiętam dokładnie ale przy prędkości 52x (pod koniec płytki) płytka kręci się z prędkością ok. 7000 obr/min. Zresztą z tą samą prędkością się kręci przy odczycie z prędkością 20x na początku płytki :)
Przecieź CD–ROM musiałby zmieniać prędkość aby cały czas odczytywać płytkę z tą samą prędkością. Ta sama sytuacja jest w przypadku dysku z tym, źe dysk jest nagrywany od zewnętrznej strony a cd od wewnętrznej.
Wracając do CD – skąd się biorą róźnice pomiędzy odczytem z początkiem i końcem dysku ? no chyba logiczne skąd.
a tak na marginesie, to ktos wie dlaczego predkosc cztynikow konczy sie na 52x? Czy to ograniczenie techniczne, czy dalsze zwiekszanie predkosci nie ma juz sensu?
Ja se musze mego wysłuźonego po niecałych 2 latach uźytkowania, samsunga wawalić przez okno :D Juź niektórych płytek nie odczytuje :D
ostatnio pozbylem sie LG'ka 52(CD ROM OF COZ) i zamienilem na creative'a 36 – i musze powiedziec ze ten creative jest super – odczytuje mi plyty ktore LG za cholere nie chcial czytac (nawet jak CD Bremse zaladowalem).....
o Tu musze powiedziec ze jest jeden cdrom niezastapiaony po dzis dzien jaki jedyny zgrywa key3 audio widzi wszystkie plyty 99 90 80 74 i ma ponad dwa lata o TOZ jest to TEAC 40x nie do wy... bania
ani razu niezawiodl i w odczytywaniu lepszy niz niejedna nagrywarka.. to raz
dwa
roznica jest znikoma miedzy nagrywaniem dlatego poniewaz najnowsze nagrywarki nagrywaja trybem P– CAV lub CLV co oznacza ze naped nienagrywa calej plyty max predkoscia tylko pod koniec nagrywania dociera dopiero do max transferow wiec poczatkawo wszystkie zaczynaja od mniejwiecej 16x jedne pozniej koncza na24 inne na 32 jeszcze inne na 40 ale to nagrywanie z max predkoscia trwa bardzo niedlugo dlatego minimnalne czasy roznicy hmm stad wniosek ze na prawde nie oplaca sie rassowac nagrywarek.,...
ani razu niezawiodl i w odczytywaniu lepszy niz niejedna nagrywarka.. to raz
dwa
roznica jest znikoma miedzy nagrywaniem dlatego poniewaz najnowsze nagrywarki nagrywaja trybem P– CAV lub CLV co oznacza ze naped nienagrywa calej plyty max predkoscia tylko pod koniec nagrywania dociera dopiero do max transferow wiec poczatkawo wszystkie zaczynaja od mniejwiecej 16x jedne pozniej koncza na24 inne na 32 jeszcze inne na 40 ale to nagrywanie z max predkoscia trwa bardzo niedlugo dlatego minimnalne czasy roznicy hmm stad wniosek ze na prawde nie oplaca sie rassowac nagrywarek.,...
Z moich doswiadczen wynika ze rasowanie obecnych nagrywarek nie ma specjalnego sensu. Testy i doswiadczenie jednoznacznie wskazuja ze pomiedzy 24x 32x a 40x jest naprawde znikoma roznica w czasie nagrywania za to dokladnosc (czytaj latwosc odczytania w innych napedech cd i dvd) spada w postepie geometrycznym. Osobiscie wole poczekac minute dluzej niz potem wyrzucac sobie ze plytka jest nieodczytywalna. Bo pamietajmy ze nagrywarka ma troszke lepsze mechanizmy odczytu plyt niz dowolny cd czy dvd.
To nie cud :D tylko moja muzgownica mi tak podpowiada :)
Lezio111:Podkręcać nagrywarek się nie opłaca bo:
:arrow: moźna zgruchocić nagryware
:arrow: płyty mogą zostać źle wypalone
:arrow: lepiej wypalać woliej, aby płytka była dobrze nagrana :)
JAKIŚ CUD ALE LEZIO MA 100% RACJI !!!!!!!!! :):):)
chodzilo mi o to co napisalem , ale linki nie dzialaja i qupa :o( , byla tam zamieszczona instrukcja jak mozna mechanicznie podrasowac wypalarke ... :wink: :!:
beriam:www.cdrinfo.com/tips/hadware_oc.shtml
beriamowi chodziło moźe o stronę
http://www.cdrinfo.pl
Jak zajdziesz do sklepu to chyba nie znajdziesz juź płytek które moźna nagrywać max 12x takich juź chyba nie robią (oprócz rw oczywiście).
Ale i 24x nagrywałem 32x i działały bardzo dobrze hehe.
Ale i 24x nagrywałem 32x i działały bardzo dobrze hehe.
Ale jak masz płytke którą moźesz nagrać maksymalnie x12 to nie da się szybciej :) . Albo jak źle nagrasz płyte to mają tobiie łep uciąć, a nagrywasz na starej płytce :)
lepiej wypalać woliej, aby płytka była dobrze nagrana
z tym się niezgodzę.
Skoro nagrywarka moźe nagrywać z prędkością 40x to znaczy źe jej konstrukcja jest tak opracowana, źe płytki bezpiecznie moźna nagrywać z takim speedem.
Podkręcać nagrywarek si nie opłaca bo: