podlaczenie tasmy
Chodzi mi o to czy jest roznica ktora ze skrajnych wtyczek jest podlaczona do plyty glownej, teraz mam podlaczone to jest ok, ale czy np. jezeli podlacze ta wtyczke co jest w cdromie do plyty, a ta co byla w plycie do cdromu to bedzie dzialac, czy zobacze tylko czarny dymek ? Z gory dzieki.
Odpowiedzi: 5
Pamiętam muj nie miał głosnika w srodku Jednostki centralnej i jak był bład musiałem sie domyslic co to za bład :D.
w starych (doprawdy?!) kompach AT jak zle podlaczyles tasme (nie odwrotnie koncowkami tylko z przeplotem) to komp wydawal bardzo charakterystyczne szumy (oczywiscie ekran czarny):D
pozdroofki
pozdroofki
teraaz to po prostu robią takie tasmy ze maja z jednej strony i drugiej na wtyczce takie wysuniecie zeby włozyc poprawnie :D
Tak teź się moźe dziać, ale przewaźnie jak się da taśmę odwrotnie to uźądzenia działają wolniej. Tak więc dajemy niebieską wtyczką do płyty (lub jak nie ma oznaczeń kolorami to 2 wtyczki które są najbliźej siebie są do podłączania uźądzeń).
:) Hmm ja jak zwykle przeprowadziłem experyment i podłączyłem odwrotnie i nic się nie spaliło, ale na ekranie powitalnym biosu pokazał się napis, źe powinienem podłączyć dysk kablem 80cio źyłowym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Strona 1 / 1