Podłączenie drugiego dysku twardego
Witam, zakupiłem 2 dysk twardy do swojego komputera:
Seagate ST3250824A 250GB
wczesniej korzystalem z
Seagate ST360015A 60GB
Podlaczylem zakupiony dysk do kompa i nie jest wykrywalny w windowsie :|
W 'moj komputer' pokazuej tylko dysk nr1 (ten 60gb), o dziwo wchodze np w menadzer urzaden i tam znajduja sie oba dyski, przy tym nowym jest rowniez wzmianka 'to urzadzenie dziala poprawnie' to samo w biosie... wykrywa oba dyski... jednak w 'Moj komputer' widac tylko ten dysk 60gb a nie ma dysku 250gb... nie wiem co jest grane... Zmienialem zworke na rozne mozliwe sposoby i nic...
prosze o pomoc, co mam zrobic zeby dzialay oba dyski ? :(
Serdecznie pozdrawiam
Lsk555
Seagate ST3250824A 250GB
wczesniej korzystalem z
Seagate ST360015A 60GB
Podlaczylem zakupiony dysk do kompa i nie jest wykrywalny w windowsie :|
W 'moj komputer' pokazuej tylko dysk nr1 (ten 60gb), o dziwo wchodze np w menadzer urzaden i tam znajduja sie oba dyski, przy tym nowym jest rowniez wzmianka 'to urzadzenie dziala poprawnie' to samo w biosie... wykrywa oba dyski... jednak w 'Moj komputer' widac tylko ten dysk 60gb a nie ma dysku 250gb... nie wiem co jest grane... Zmienialem zworke na rozne mozliwe sposoby i nic...
prosze o pomoc, co mam zrobic zeby dzialay oba dyski ? :(
Serdecznie pozdrawiam
Lsk555
Odpowiedzi: 16
ale chcialbym dowiedziec sie czy wy uzywacie tych opcji oraz czy waszym zdaniem lepiej jest ich uzywac
pozdrawiam
pozdrawiam
lsk555:
zalwazylem ze w nowym dysku klikajac 'wlasciwiosci' mam 2 dodatkowe funkcje (nie ma ich w tym 1 dysku) mianowicie:
– Kompresuj dysk, aby zaoszczędzić miejsce na dysku
– Zezwalaj na indeksowanie tego dysku, aby przyspieszyc wyszukiwanie plikow
To źe nie masz tych dodatkowych funkcji w tym pierwszym dysku to nie dlatego źe jest on stary a ten drugi nowy, a dlatego źe załozone na nim partycje masz sformatowane w systemie plików NTFS, a w tym pierwszym FAT32. Przekonweruj partycje na pierwszym dysku na NTFS a owe funkcje tez sie pojawią.
Pozamykaj wszystkie aplikacje, niech zostanie goly pulpit. Nacisnij F1 i wyszukaj informacje o "kompresowaniu" i "indeksowaniu". Nie za bardzo jest sens przepisywania tego tutaj z pomocy systemowej.
jednak jeszcze mam jedno pytanie =P
zalwazylem ze w nowym dysku klikajac 'wlasciwiosci' mam 2 dodatkowe funkcje (nie ma ich w tym 1 dysku) mianowicie:
Na czym polegaja te funkcje, czy powinny byc zaznaczone (jak lepiej) oraz zalwazylem ze po zaznaczeniu tego 1 dysk, a raczej podpis jego w 'moj komputer' ma kolor niebieski ...
pozdrawiam
Na czym polegaja te funkcje, czy powinny byc zaznaczone (jak lepiej) oraz zalwazylem ze po zaznaczeniu tego 1 dysk, a raczej podpis jego w 'moj komputer' ma kolor niebieski ...
pozdrawiam
dobra wielkie dzieki =] uwazam temat za zamkniety =P
lsk555:Rozumiem, ale jesli napisane jest 250 gb to nie powinno byc 250? :| czy to jest dobrze ? bo wg mnie to przepada mi 18gb... czy tak na pewno powinno byc czy moze dysk jest wadliwy ? :(
Tak jest dobrze, i tak ma byc na dysku 80GB nigdy nie ma tyle, to samo z 120, czy 250. Tak jak pisal EL NINO, producenci podaja pojmnosc dysku liczac ze 1MB to 1000KB, a w rzeczywistosci 1MB to 1024KB. P)oszukaj ipoczytaj sobie na ten temat
Rozumiem, ale jesli napisane jest 250 gb to nie powinno byc 250? :| czy to jest dobrze ? bo wg mnie to przepada mi 18gb... czy tak na pewno powinno byc czy moze dysk jest wadliwy ? :(
1. Pod jakim wzgledem lepszy czy gorszy ? NTFS jest bezpieczniejszy.
2. Kilobajt to nie 1000 bajtow, megabajt to nie 1000 kilobajtow, gigabajt to nie 1000 megabajtow. Przelicz sobie tak jak byc powinno – przez 1024, a wyjdzie Ci tyle ile masz w rzeczywistosci, czyli 232. Zreszta na ten temat napisano juz wiele ksiazek.
2. Kilobajt to nie 1000 bajtow, megabajt to nie 1000 kilobajtow, gigabajt to nie 1000 megabajtow. Przelicz sobie tak jak byc powinno – przez 1024, a wyjdzie Ci tyle ile masz w rzeczywistosci, czyli 232. Zreszta na ten temat napisano juz wiele ksiazek.
1. Czy system plikow FAT32 jest lepszy czy gorszy od NTFS?
2. Jakto tyle ma ? kupujac go pwoiedziane bylo ze ma 250, w biosie rowniez napisane jest 250gb....
2. Jakto tyle ma ? kupujac go pwoiedziane bylo ze ma 250, w biosie rowniez napisane jest 250gb....
Nie pisz nowego posta jesli chcesz sie poprawic. Od tego masz przycisk ZMIEŃ.
1. Bo jest wiekszy niz 32GB
2. Bo tyle ma.
1. Bo jest wiekszy niz 32GB
2. Bo tyle ma.
mala poprawka :D mialo byc NTFS :P
okej juz dziala, widac w moim komputerze tylko teraz kolejne 2 probelmy...
po 1. czemu nei moglem dac systemu plikow fat32 tylko ntsc? moge to teraz zmienic?
po 2. windows pisze ze ten dysk ma: 232 gb a nie 250 :| dlaczego?
po 1. czemu nei moglem dac systemu plikow fat32 tylko ntsc? moge to teraz zmienic?
po 2. windows pisze ze ten dysk ma: 232 gb a nie 250 :| dlaczego?
lsk555:to jest nowy dysk... trzeba formatowac?
Oczywiście – dlatego, źe jest nowy.
lsk555::P pozatym jak go mam sformatowac skoro go nie widac w moim komputerze?:P
Wpisz w Uruchom... "diskmgmt.msc" i spróbuj tam go sformatowac. Poza tym zawsze mozesz odpalić instalatora Windows XP i tam go sformatowac itd.
Zostaw, nie trzeba. Moze sie wkurzy i sam sie sformatuje :P .lsk555:to jest nowy dysk... trzeba formatowac?
Z zarzadzania dyskami formatuj o ile to XP.
to jest nowy dysk... trzeba formatowac?:P pozatym jak go mam sformatowac skoro go nie widac w moim komputerze?:P
A dysk sformatowany?
Strona 1 / 1