Podłaczenie do bazy danych SQL
Witam
Jestem początkujacym programistą w Visual Studio 2005. Mam problem przy podłączeniu się do bazy danych w języku C#.
SqlConnection conn = new SqlConnection();
conn.ConnectionString = "Data Source=[b]PERSSONAL\SQLEXPRESS[/b];Initial Catalog=Sklep;Integrated Security=True";
SqlCommand objSqlCommand = new SqlCommand();
objSqlCommand.Connection = conn;
objSqlCommand.CommandType = CommandType.Text;
objSqlCommand.CommandText = "SELECT count(*) as ilosc FROM Categories";
Chodzi dokładnie o tekst wyboldowany PERSSONAL\SQLEXPRESS. Tak nazywa się mój server SQL. Niestety program w momencie kompilacji wyświetla mi błąd „Nieznana sekwencja specjalna”. Dokładnie mówiąc podkreślenie jest na literze „S”. Domyślam się, że chodzi o „\”. Teraz nie wiem, czy nazwa serwera nie może składać się z dwóch członów ? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Z góry dziękuję
Piotr
Odpowiedzi: 3
nie ta bazka:) zamiast CheeseTest, oczywiscie AdventureWorks
connectionString = "Data Source=WF141\\SQLEXPRESS;Initial Catalog=AdventureWorks;Integrated Security=True"
odpowiedni connectionString znajduje sie we wlasciwosciach polaczenia, wystarczy skopiowac, reszta bez zmian
u mnie byl to :
connectionString = "Data Source=WF141\\sqlexpress;Initial Catalog=AdventureWorks;Integrated Security=True"
ja probowalem tak:
moj serwer: wf141\sqlexpress
baza danych: AdventureWorks
static string connectionString = "server=wf141\\sqlexpress;Database=AdventureWorks;Data Source=(local);Integrated Security=SSPI;";
static SqlConnection cn = new SqlConnection(connectionString);
static string sCommand = "SELECT ContactID FROM Contact";
static SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter(sCommand, cn);
niestety tez nie dziala
Strona 1 / 1