Podkrecanie

Jestem juz nieco zaawansowanym uzytownikiem komputeraz....ale ciagle mam klopot......mam bardzo stara plyte glowna i procek....planuje ja wymienic ale jak na razie to musze jeszcze na niej pracowac.....i tu mam pytanie jak podkrecic celerona A 366MHz(5,5x67) na plycie chainatech i chipsetem intela i810?!wiem ze w ustawieniach biosu....ale jak ja to przestawiam na np. 400MHz to nie daje zadnych rezultatow....nic komputer dalej pracuje na 366MHz....pomozcie bo ciezko sie na nim pracuje.....
P.S. wiecie moze jak odblokowac cale menu w biosie....bo z tego co czytalem to moje jest okrojone...:(

Odpowiedzi: 8

To sprawdź jeszcze czy program SoftFSB nie zadziała – nawet jeźlei nie ma płyty to mozan wg innych komponentów dobrać – oczywiście znając typy układów.
Rebe
Dodano
09.02.2006 15:07:17
wiec tak kris_ w tym programie nie ma mojej plyty,jest tylko jedna z tej firmy co ja mam i jak klikam na get FSB to mi sie komp zwiesza i ekram robi sie taki kolorowy....wiec ten program odpada ....moze jakas inna metode znasz??
kuberek
Dodano
09.02.2006 14:14:06
Spróbuj podkręcić ten procek z poziomu programu SpeedFan...

link do wersji 4.27: http://www.almico.com/speedfan427.exe (freeware)

kuberek, konfiguracji tego programu juź nie podaje bo przecieź jesteś nieco zaawansowanym uźytkownikiem komputera więc na pewno bedziesz wiedział jak to zrobić;)
Ale jakbys czegos nie był pewnien, wal śmiało na forum...
kris_
Dodano
08.02.2006 14:19:12
Hehe
Ja mialem celerona kiedys 366slot1 ale chyba bez A na plycie msi 6118 i spod windowsa (SoftFSB) podkrecalem go z fsb66 na 83 i chulalo ale zmienilem wtedy wiatrak na mocniejszy. W tym programie nie bylo mojej plyty do wyboru ale byla 6117 i chyba 6119. bawilem sie troche i wybralem 6117. pomajsterkowalem i sie udalo. Pozdro
bobik
Dodano
08.02.2006 01:52:42
No więc tak:
– mnoźnika nie zmienisz – bo WSZYSTKIE procesory Intela mają stale zablokowane mnoźniki.

w biosie nawet jak zmienie mnoznik to nic nie daje tak samo jak ustawienie innej czestotliwosci pracy procka

– Co masz na myśli? Jest tam opcja zmiany FSB? Musiałbyś przestawić FSB na 75MHz, źeby go trochę podkręcić. Na 100MHz nie ustawisz – bo ten procesor tyle nie wytrzyma. A na 83 nie radze ustawiać – bo wtedy taktowanie PCI bedzie za wysokie.

A wracając do płyty z i810. Większość płyt z tymi chipsetami ma tzw: autodetekcję procesora. A to oznacza, źe nic nie zmienisz, tylko to co wsadzisz – tak będzie pracowało. Nie wiem jak to jest w przypadku tego chaintecha – ale z opisu wynika, ze właśnie taka jest ta płyta.

Moja rada – zostaw tak jak jest. Nawet gdybyś przyśpieszył ten procesor do 450MHz – to i tak to będzie za mało na dzisiejsze aplikacje (źe juź nie wspomnę o multimediach). Jeźeli notorycznie nie masz pieiędzy, albo nie chcesz ich wydawać na drogi sprzęt – to uzbieraj jakieś 300zł – za tyle kupisz płytkę SocketA, Athlona XP i 256MBDDR do kompletu.
evil44
Dodano
07.02.2006 21:14:11
niezalezy mi na aktualizacji biosu.....chce tylko podkrecic tego procka...a poztym nie ma aktualki do mojej plyty:P
szkoda...
to jak moge go podkrecic.....w biosie nawet jak zmienie mnoznik to nic nie daje tak samo jak ustawienie innej czestotliwosci pracy procka....
zworek nie zauwazylem na plycie...(byc moze gdzies sa...:P)a instrukcje zgubilem...
kuberek
Dodano
07.02.2006 18:09:33
Jako tak nie da się "odblokować" biosu (chyba) ale moźna go zaktualizować.
Spróbuj czy da się u ciebie.
Być moźe masz tylko taki bios i tyle.
zachariaszs
Dodano
07.02.2006 18:02:10
wiesz co niezalezy mi na nim wiec jak mozesz i wiesz jak to zrobic to dawaj......jak cos sie spierdzieli to sobie na allego kupir taki sam:P za jakiesz 20 zl:P
kuberek
Dodano
07.02.2006 17:58:37
kuberek
Dodano:
07.02.2006 17:48:58
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1