Podkręcanie XP
Mam parę pytań i liczyłbym na szybką, rzetelną odpowiedź.
W jaki sposób "zmusić" IE 6, by pobierał więcej niź standardowo 2 pliki? Wiem, źe trzeba coś zmienić w rejestrze ale za Chiny nie pamiętam gdzie, nie chcę korzystać z dopalaczy typu DAP, FlashGet itd.
Chciałbym trochę przyspieszyć swojego "staruszka" – nie jest zbyt szybki a parę dodatkowych łyków enegrii by się mu przydało. Które usługi systemowe mogę wyłączyć bez źadnych ewentualnych szkód i konsekwencji? Posiadam dostęp do sieci.
Jaki zestaw kodeków polecacie, źeby filmy chodziły bez zająknięć? Mam ACE Mega Codecs Pack 6 PR, chodzić wszystko chodzi ale zdarzają się problemy... inną sprawą jest to,źe po zainstalowaniu ACE przestaje chodzić WinMovie Maker (wiem źe nie wszyscy go popierają ale mi jest bardzo potrzebny).
Czy funkcja rozpoznawania mowy w XP jest do czegoś przydatna? Jeśli tak to w jaki sposób z niej korzystać ? Ostatnio widziałem na stronie MS ich plany dot. tej technologii i muszę przyznać źe jestem pod wraźeniem.
Czy jeśli (nie wiem jak to nazwać) zainstaluje czy teź umoźliwię dostęp do Windows Update 5 to w jaki sposób mnie potrakują? Jako beta–testera czy zwykłego uźytkownika? Miałem juź okazje korzystać z WU5 ale po zainstalowaniu XP ponownie, domyślnie (oczywiście) mam znów WU4.
Czy Win2003 moźna tak przerobić by stał się przyzwoitą stacją roboczą? I czy to ma sens?
W jaki sposób "zmusić" IE 6, by pobierał więcej niź standardowo 2 pliki? Wiem, źe trzeba coś zmienić w rejestrze ale za Chiny nie pamiętam gdzie, nie chcę korzystać z dopalaczy typu DAP, FlashGet itd.
Chciałbym trochę przyspieszyć swojego "staruszka" – nie jest zbyt szybki a parę dodatkowych łyków enegrii by się mu przydało. Które usługi systemowe mogę wyłączyć bez źadnych ewentualnych szkód i konsekwencji? Posiadam dostęp do sieci.
Jaki zestaw kodeków polecacie, źeby filmy chodziły bez zająknięć? Mam ACE Mega Codecs Pack 6 PR, chodzić wszystko chodzi ale zdarzają się problemy... inną sprawą jest to,źe po zainstalowaniu ACE przestaje chodzić WinMovie Maker (wiem źe nie wszyscy go popierają ale mi jest bardzo potrzebny).
Czy funkcja rozpoznawania mowy w XP jest do czegoś przydatna? Jeśli tak to w jaki sposób z niej korzystać ? Ostatnio widziałem na stronie MS ich plany dot. tej technologii i muszę przyznać źe jestem pod wraźeniem.
Czy jeśli (nie wiem jak to nazwać) zainstaluje czy teź umoźliwię dostęp do Windows Update 5 to w jaki sposób mnie potrakują? Jako beta–testera czy zwykłego uźytkownika? Miałem juź okazje korzystać z WU5 ale po zainstalowaniu XP ponownie, domyślnie (oczywiście) mam znów WU4.
Czy Win2003 moźna tak przerobić by stał się przyzwoitą stacją roboczą? I czy to ma sens?
Odpowiedzi: 20
Kaworu:Korzystam ile mogę :D
Czy w XP mozna jakoś praktycznie wykorzystac Sledzenie zdarzen zamkniecia systemu?
Jaki program polecacie do zdalnej pracy miedzy systemami MS? Połączenie pupitu zdalnego nie jest za bardzo ekhm..
Sprawdź Remote Administrator.
Ok... dzieki...
Kaworu:EL NINO, SLAY3R podał mi strone MS, na której jest opis jak to zrobić. Chodziło mi o to, źe na tej stronie nie jest opisane jaką wartość naleźy dodać DWord czy inną.
Musisz dodać dwie wartości DWORD o nazwach: MaxConnectionsPer1_0Server i MaxConnectionsPerServer. Następnie edytując ich wartość, zanacz dziesiętnie i wpisz ile chcesz mieć maksymalnie downloadów naraz.
Korzystam ile mogę :D
Czy w XP mozna jakoś praktycznie wykorzystac Sledzenie zdarzen zamkniecia systemu?
Jaki program polecacie do zdalnej pracy miedzy systemami MS? Połączenie pupitu zdalnego nie jest za bardzo ekhm..
Oznacza to tylko tyle, źe znalazł klucz, który jeszcze nie jest zablokowany. Większość (90% – 95%) pirackich seriali, które pracowały z WU v4 w v5 nie działa.
no dobra, a jesli udalo mu sie wejsc na WU5 na tym pirackim XP? to co to moze znaczyc? nie chronią testowego WU5? czy kumpel znalazł klucz ktory go wpuscił?
Tak dobry, źe nawet numery na który dało się instalować SP1 (pirackie seriale) nie przejdą testu na WU v5 (podobnie będzie z SP2)
gusioo, jak bardzo silne moze byc to sprawdzanie? moj kolega sobie przerobil Xp Corp. sposobem ktory sie pokazal na forum (ma on dostep o dziwo do WU)i zastanawia sie czy uda mu sie sciagnac Sp2
gusioo, jak bardzo silne moze byc to sprawdzanie? moj kolega sobie przerobil Xp Corp. sposobem ktory sie pokazal na forum (ma on dostep o dziwo do WU)i zastanawia sie czy uda mu sie sciagnac Sp2
Moźe następnym razem naciśnij przycisk a nie dopisuj post pod postem.
Co się tyczy Windows Update v5 to testowałem przez chwile, jest ładniejszy interfejs fajne paski animowane i lepsze sprawdzanie klucza Windowsa ;)
Co się tyczy Windows Update v5 to testowałem przez chwile, jest ładniejszy interfejs fajne paski animowane i lepsze sprawdzanie klucza Windowsa ;)
To moźe ktoś mi jeszcze coś powie na temat WU5? Niekoniecznie odnośnie tego co pisałem wcześniej.
Znałazłem wpis w formie pliku pochodzący z XP AutoPatch. Dzieki za podpowiedzi.
EL NINO, SLAY3R podał mi strone MS, na której jest opis jak to zrobić. Chodziło mi o to, źe na tej stronie nie jest opisane jaką wartość naleźy dodać DWord czy inną.
Wilson: wiem co to XP AntySpy, nie korzystam z niego bo mi się nie podoba. Wolę zrobić wszystko sam niź zaznaczać "ptaszki" = ="
EL NINO, SLAY3R podał mi strone MS, na której jest opis jak to zrobić. Chodziło mi o to, źe na tej stronie nie jest opisane jaką wartość naleźy dodać DWord czy inną.
Wilson: wiem co to XP AntySpy, nie korzystam z niego bo mi się nie podoba. Wolę zrobić wszystko sam niź zaznaczać "ptaszki" = ="
Jak to nie wiesz ? MaxConnectionsPerServer i MaxConnectionsPer1_0Server. A jako wartosc wpisz np. 8 lub 10Kaworu:W dalszym ciągu nie wiem, którą wartość mam wybrać w Edytorze rejestru by zwiększyć liość sesji pobierania. Helpi! :cry:
xp antyspy to jeden plik exe w którym ustawienia rejestru sa w bardzeij przystępnej formie [ptaszki :P]
wolę raczej operowac na rejestrze... ale dzieki
Sciągnij XPAntiSpy i tam bedzie opcje Zwiększ limit pobierań.
W dalszym ciągu nie wiem, którą wartość mam wybrać w Edytorze rejestru by zwiększyć liość sesji pobierania. Helpi! :cry:
To wygląda na to źe ja jestem gracz z hemoroidami na placach od klikania w Kłaku :P. Jestem wymagający uźytkownik :P :D i musi wszystko chodzić na amen...
Kaworu:Chciałbym trochę przyspieszyć swojego "staruszka" – nie jest zbyt szybki a parę dodatkowych łyków enegrii by się mu przydało. Które usługi systemowe mogę wyłączyć bez źadnych ewentualnych szkód i konsekwencji? Posiadam dostęp do sieci.
Zobacz, ale wszystko jest uwarunkowane od indywidualnych preferencji Usera.
Na temat optymalizacji pracy Win Xp moźesz znaleść w archiwum pare ciekawych propozycji, podawałem kilkakrotnie przydatne linki na ten temat.
Kaworu:Jaki zestaw kodeków polecacie, źeby filmy chodziły bez zająknięć? Mam ACE Mega Codecs Pack 6 PR, chodzić wszystko chodzi ale zdarzają się problemy... inną sprawą jest to,źe po zainstalowaniu ACE przestaje chodzić WinMovie Maker (wiem źe nie wszyscy go popierają ale mi jest bardzo potrzebny)
Proponuje Tobie fddshow + AC3 Decoder lub ewentualnie DirectShow Pack w skład którego wchodzi m/i ffdshow oraz AC3.
Kaworu:Czy funkcja rozpoznawania mowy w XP jest do czegoś przydatna? Jeśli tak to w jaki sposób z niej korzystać ? Ostatnio widziałem na stronie MS ich plany dot. tej technologii i muszę przyznać źe jestem pod wraźeniem.
Obecnie jest wykorzystywana np. do nauki języków obcych i komunitakorów z których soft do tego celu korzysta.
Co do samego postępu w tej dziedzinie zobacz
tutaj.
Co do WU 5 to nie odpowiem Tobie na to pytanie bo nie korzystałem.
Na temat Win2k3 w pełni zgadzam się z opinia SLAY3R`a
Ok Ok... mam tą stronkę z IE ale jaka to ma być wartość? Pewnie nie uwzględnili, źe XP trochę z deczka inaczej wyglada : P