podkrecanie procesora
Gdy podkrece swooj proceror (c400) to i xp weskaqje niebieski neran i trzeba reseta!! na innych windach tak nigdy nie bylo. Procek jest wtedy zimny tz. jak zwykle. HELP!!! Mpze SP1 cos pomorze??PLS HELP!!! :idea:
Odpowiedzi: 20
nie pamietam jakie ma opcje w biose ten asus :
ale jak masz mozliwosc to pojedz wyzej z napieciem dla pamieci (daj mu vdimm 2,8V) , zwieksz napiecie na procu i pojedz wyzej z FSB
jezeli pamieci masz no name , to ustaw im wieksze cas latency i nie dawaj agresywnych timingow (odbije sie to na wydajnosci of coz) , lub postaw pamieci asynchronicznie (ostatecznosc)
osobiscie mnie ogranicza plyta – nie moge ustwaic wiekszego napiecia niz 1,7V , dlatego wyzej nei pojade
ale jak masz mozliwosc to pojedz wyzej z napieciem dla pamieci (daj mu vdimm 2,8V) , zwieksz napiecie na procu i pojedz wyzej z FSB
jezeli pamieci masz no name , to ustaw im wieksze cas latency i nie dawaj agresywnych timingow (odbije sie to na wydajnosci of coz) , lub postaw pamieci asynchronicznie (ostatecznosc)
osobiscie mnie ogranicza plyta – nie moge ustwaic wiekszego napiecia niz 1,7V , dlatego wyzej nei pojade
Beton powiedz mi jak Ty go tak podkreciles co zmieniles na jakie wartosci ja mam tez xp1700+ i udalo mi sie tylko na 2300. Plytka Asus a7v333 chlodzenie wodne do procka i temp nigdy nie wieksza jak 38 :) pomoz mi bo kurcze zagioles mnie
Fakt ,źe przy dzielniku 1/5 moźna by było lepiej podkręcić procka. Komputer moźe (ale nie musi) działać prawidłowo pod warunkiem źe częstotliwość PCI nie przekroczy 40 MHz.
scoota:B3T0N:krecik:Obniźenie mnoźnika nie ma sensu. Magistrali nie moźna zbytnio podkręcić (max. 12 przy duuuźym szczęściu i dobrej płycie głównej), zwiększa się częstotliwość pamięci i kontrolera dysków, a ten jest szczególnie wraźliwy na FSB. Zbyt duźe podkręcenie magistrali moźe spowodować kasowanie danych z dysku.
to zes kolego nie slyszal jeszcze o nforce2 :?
pozatym istnieje chyba na plycie takie COS jak dzielniki ...
pomysl zanim napiszesz
ja mam xp 1800+, msi kt3 ultra, 384 ddr 266. Raczej nie ma podzielników w biosie. Przy fsb 141 pracuje dość stabilnie, przy 145 wiesza się przy starcie Windy, jak spróbowałem 166 to miałem ciemność. Czy jest jakiś sposób na uaktywnienie dzielników?
dzielniki same sie uaktywniaja przy danym FSB – kolejno
przy 100 – dzielnik 3
przy 133 – dzielnik 4
przy 166 – dzielnik 5
teoretycznie moja plyt powinna to miec lecz nie uaktywnia mi sie – sadze ze to jednak wina sandry
widac zz tego ze pamieci ci nie wyrabiaja (266)– pusc je asynchronicznie – slabsza wydajnosc :?
bułwikowski:elbe:Gdy podkrece swooj proceror (c400) to i xp weskaqje niebieski neran i trzeba reseta!! na innych windach tak nigdy nie bylo. Procek jest wtedy zimny tz. jak zwykle. HELP!!! Mpze SP1 cos pomorze??PLS HELP!!! :idea:
po moźe sie pisze a nie pomorze pomorze to jest w okolicach baltyku
No chyba nie do końca.....przestań się czepiać i poprawiać jak ci nie wychodzi :twisted:....
Pytanie...
Mam Sprzęt jak następuje:
Athlon 1333
Abit KT7A (133)
Asus V7100 GeForce 2 32 MB
2x 64 MB SDRAM (133), 1x 128 MB SDRAM (133)
Seagate Barracuda 30 GB 7200 rpm III ATA 100
SB Live! 5.1
I teraz tak, Nie krzyczec ze mam zmieniac ram na 1 kosc bo nie mam na razie na to kasy ;)
AAA mam jeszcze blok wodny zamontowany na procku i chipsecie. Czyli ogolnie mowiac problemow z utrzymaniem temperatury nie mam. Oscyluje ona w okolicach 50 stopni.
Procek jest podkrecony do 1481 MHZ (141 MHZ/34 x 10,5), napiecie proca 1,85 V, IO voltage 3,6 V. Przy próbach wyźszego krecenia system albo sie nie uruchamia albo sie wiesza :(
Czy ktos zna jakies sposoby na wydajniejsze podkrecenie??
Z góry dziękuję za info
Mam Sprzęt jak następuje:
Athlon 1333
Abit KT7A (133)
Asus V7100 GeForce 2 32 MB
2x 64 MB SDRAM (133), 1x 128 MB SDRAM (133)
Seagate Barracuda 30 GB 7200 rpm III ATA 100
SB Live! 5.1
I teraz tak, Nie krzyczec ze mam zmieniac ram na 1 kosc bo nie mam na razie na to kasy ;)
AAA mam jeszcze blok wodny zamontowany na procku i chipsecie. Czyli ogolnie mowiac problemow z utrzymaniem temperatury nie mam. Oscyluje ona w okolicach 50 stopni.
Procek jest podkrecony do 1481 MHZ (141 MHZ/34 x 10,5), napiecie proca 1,85 V, IO voltage 3,6 V. Przy próbach wyźszego krecenia system albo sie nie uruchamia albo sie wiesza :(
Czy ktos zna jakies sposoby na wydajniejsze podkrecenie??
Z góry dziękuję za info
nie wiem czy cie dobrze zrozumialem, ale jesli chodzi ci o mnozniki (multiple) to mozna je odblokowac poprzez laczenie mostkow L1
http://www.tomshardware.pl/column/20011124/index.html
http://www.tomshardware.pl/column/20011124/index.html
B3T0N:krecik:Obniźenie mnoźnika nie ma sensu. Magistrali nie moźna zbytnio podkręcić (max. 12 przy duuuźym szczęściu i dobrej płycie głównej), zwiększa się częstotliwość pamięci i kontrolera dysków, a ten jest szczególnie wraźliwy na FSB. Zbyt duźe podkręcenie magistrali moźe spowodować kasowanie danych z dysku.
pomysl zanim napiszesz
ja mam xp 1800+, msi kt3 ultra, 384 ddr 266. Raczej nie ma podzielników w biosie. Przy fsb 141 pracuje dość stabilnie, przy 145 wiesza się przy starcie Windy, jak spróbowałem 166 to miałem ciemność. Czy jest jakiś sposób na uaktywnienie dzielników?
dzieki – a tutaj cos milego dla oka :twisted: jak mozna bawic sie procesorami http://www.vr–zone.com/guides/AMD/TBred/
12X180 @1,7V niedlugo vmoda robie wiec wiecej z niego wycisne
B3TON a takie pytanko do Ciebie – jak masz przekreconego tego procka :?: Lecisz na FSB 166 czy jeszcze bardziej ja przekreciles :?:
B3TON a takie pytanko do Ciebie – jak masz przekreconego tego procka :?: Lecisz na FSB 166 czy jeszcze bardziej ja przekreciles :?:
Teź źałuję źe ci konto nie działa.
Kiedy będziesz mógł, to przyślij tego screena na adres knight25@interia.pl
Chciałbym to zobaczyć.
Kiedy będziesz mógł, to przyślij tego screena na adres knight25@interia.pl
Chciałbym to zobaczyć.
szkoda ze mi konto nie dziala teraz ale wrzucilbym screena – u mnie bardzo ladnie chodzi przy 47 na PCI :D (or somethin' like that)
Miałem na myśli źe nie na kaźdej płycie da się je przestawiać.
Nie pisałem o najnowszych chipsetach.
Przy FSB 100 MHz dzielnik to 1/3, a przy 133 1/4.
Jeśli FSB 100 podkręcisz do 112 to szyna PCI będzie miała częstotliwość 37 MHz. Nforce2 moźe sobie z tym poradzi, ale "starsze" chipsety nie dadzą rady z częstotliwością 38 lub wyźszą na PCI.
Poza tym nie na kaźdej płycie instnieje takie COŚ jak dzielniki.
Przy FSB 100 MHz dzielnik to 1/3, a przy 133 1/4.
Jeśli FSB 100 podkręcisz do 112 to szyna PCI będzie miała częstotliwość 37 MHz. Nforce2 moźe sobie z tym poradzi, ale "starsze" chipsety nie dadzą rady z częstotliwością 38 lub wyźszą na PCI.
Poza tym nie na kaźdej płycie instnieje takie COŚ jak dzielniki.
krecik:Obniźenie mnoźnika nie ma sensu. Magistrali nie moźna zbytnio podkręcić (max. 12 przy duuuźym szczęściu i dobrej płycie głównej), zwiększa się częstotliwość pamięci i kontrolera dysków, a ten jest szczególnie wraźliwy na FSB. Zbyt duźe podkręcenie magistrali moźe spowodować kasowanie danych z dysku.
pomysl zanim napiszesz
Obniźenie mnoźnika nie ma sensu. Magistrali nie moźna zbytnio podkręcić (max. 12 przy duuuźym szczęściu i dobrej płycie głównej), zwiększa się częstotliwość pamięci i kontrolera dysków, a ten jest szczególnie wraźliwy na FSB. Zbyt duźe podkręcenie magistrali moźe spowodować kasowanie danych z dysku.
topic laduje na sprzecie
ogolnie przy podkrecaniu powinno sie trzymac takiej zasady
obnizasz mnoznik i lecisz z FSB w gore – wtedy to ma sens , gdyz krecac magistrala zwiekszasz wydajnosc calego kompa , bo jezeli sie operuje na mnozniku , to sie tylko zwieksza wydajnosc proca ....
ogolnie przy podkrecaniu powinno sie trzymac takiej zasady
obnizasz mnoznik i lecisz z FSB w gore – wtedy to ma sens , gdyz krecac magistrala zwiekszasz wydajnosc calego kompa , bo jezeli sie operuje na mnozniku , to sie tylko zwieksza wydajnosc proca ....