Podkręcanie lasera
Mam problem. Posiadam LG DVD–ROM DRD–8160B. Napęd dobrze czyta płyty tłoczone jednak ma problemy z odtwarzaniem płyt DVD–R. Czyta je bardzo wolno i nie odczytuje wszystkich plików. Słyszałem źe moźna wyregulować laser źeby lepiej działał. Chciałbym to zrobić u siebie jednak nie wiem jak. Proszę czy ktoś mógłby napisać jak trzeba to zrobić???
Odpowiedzi: 9
Jeszcze gdzieś leźy w piwnicy i o dziwo chodził do końca.
Ostatnio kupiłem DVD, super czytał płyty ale sprzedałem go i kupiłem nowszy model tej samej marki i ten juź nie czytał wszystkiego oczywiście podregulowałem laserek i zaczął czytać jak poprzedni.
Napisałem o tym na forum które zajmowało się tym modelem i dostałem odpowiedź źe dostosowałem laser do swojej nagrywarki a lasery w DVD są wyregulowane tak samo.
Jakie było zdziwienie jak firma wypuściła nowego softa, i posypały się posty źe innym takźe DVD przestały czytać wszystkie płyty.
Ja musiałem wrócić do poprzednich ustawień lasera aby czytał wszystko.
I pojawiły się dwa softy jak nie czyta na jednym wgrywasz drugi i wszystko jest OK.
Jak widać z tego nie zawsze firmy regulują swoje wyroby jednakowo i nie raz trzeba coś poprawić tylko trzeba wiedzieć co się robi i po co.
ps. Oczywiście nie ma sensu regulować CD ROMa który chodził cały czas dobrze i powoli zaczyna się sypać bo to będzie regulacja na krótki czas, bo laser i tak padnie.
Ostatnio kupiłem DVD, super czytał płyty ale sprzedałem go i kupiłem nowszy model tej samej marki i ten juź nie czytał wszystkiego oczywiście podregulowałem laserek i zaczął czytać jak poprzedni.
Napisałem o tym na forum które zajmowało się tym modelem i dostałem odpowiedź źe dostosowałem laser do swojej nagrywarki a lasery w DVD są wyregulowane tak samo.
Jakie było zdziwienie jak firma wypuściła nowego softa, i posypały się posty źe innym takźe DVD przestały czytać wszystkie płyty.
Ja musiałem wrócić do poprzednich ustawień lasera aby czytał wszystko.
I pojawiły się dwa softy jak nie czyta na jednym wgrywasz drugi i wszystko jest OK.
Jak widać z tego nie zawsze firmy regulują swoje wyroby jednakowo i nie raz trzeba coś poprawić tylko trzeba wiedzieć co się robi i po co.
ps. Oczywiście nie ma sensu regulować CD ROMa który chodził cały czas dobrze i powoli zaczyna się sypać bo to będzie regulacja na krótki czas, bo laser i tak padnie.
Polikon:...jak chciałem go reklamować to usłyszałem w sklepie źe CD ROM nie będzie czytał pirackich płyt ( nagrywanych ) i musiałem sam podregulować laserek i czytał wszystko.
Napisz jeszcze jak długo.
z przekroczeniem wartości pradu lasera przeleciec się dość łatwo, źywot takiego napędu jest mały, choć nie twierdźe , źe Tobie akurat mogło się udać ustawić ok, ale jak juz spiderko napisał to loteria.
Przyznaje, elekronika to moja pięta Achillesowa, Polikon moźe jeśli to takie łatwe to podejmij się tej regulacji. Zaryzykujesz ?
spiderko:Jak najbardziej potencjometrem się reguluje, znaleźć go moźna niedaleko od soczewki zazwyczaj. Śrubokrętem to moźna łatwo zabić taki laser, regulacja to czasami kwestia drobnego ruchu śrubokrętem. Najlepiej takie coś zlecać dobrym serwisom – oscyloskop muszą mieć.
Tak nawiasem co serwisant zobaczy na oscyloskopie.
Przypuszczam źe laser jest zasilany jak dostanie komendę do z czytania płyty i sanki dosyć szybko zmieniają połoźenie i wątpię czy jakiś serwisant bawił by się w takie podłączanie. Fakt źe trzeba mieć bardzo cieniutki śrubokręt a samo podregulowanie nie jest kłopotliwe.
ps. Kiedyś kupiłem ( sklep Balta ) CD ROM z zabujczą szybkością 8X i nie czytał w ogóle nagranych płyt tylko tłoczone jak chciałem go reklamować to usłyszałem w sklepie źe CD ROM nie będzie czytał pirackich płyt ( nagrywanych ) i musiałem sam podregulować laserek i czytał wszystko.
Malutka śrubka, około 2–3mm średnicy. Ręczna manipulacja bez odpowiedniego osprzętu najczęściej kończy się całkowitym uszkodzeniem lasera.
Dzieki Spiderko za pomoc. Chyba jednak wybiore się do serwisu i zapytam ile by taka operacja kosztowała. A tak za uboczu to jak wygląda ten potencjometr?? Jak normalna śrubka czy jakoś inaczej??
Jak najbardziej potencjometrem się reguluje, znaleźć go moźna niedaleko od soczewki zazwyczaj. Śrubokrętem to moźna łatwo zabić taki laser, regulacja to czasami kwestia drobnego ruchu śrubokrętem. Najlepiej takie coś zlecać dobrym serwisom – oscyloskop muszą mieć.
Mi bardziej chodziło wyregulowanie lasera potencjometrem. Tylko nie wiem za chiny gdzie on jest i jak to się robi???
http://www.north.com.pl/dla_serwisow/diagnost/lasercd.html
Chociaź znam takich agentów co śrubokrętem "na pałe" regulowali.
Chociaź znam takich agentów co śrubokrętem "na pałe" regulowali.
Strona 1 / 1