Podkręcanie komponentów
Chcę podkręcić swój komputer
Mam płytę MSI 865 PE neo2
Procesor Intel Celeron 2,6 Mhz
Znalazłem w biosie
Adjust CPU BUS Clock (Mhz) [100]
DDR Colck (Mhz) [266]
Po zmienie pierwszej wartości o 15% czyli 115 zwiększa się od razu dolna wartość. Moje pytanie jest następujące. Czy podkręcając w ten sposób podkręcam procesor, pamieć RAM i grafikę o te 15 % czy tylko procesor i RAM ?
Mam płytę MSI 865 PE neo2
Procesor Intel Celeron 2,6 Mhz
Znalazłem w biosie
Adjust CPU BUS Clock (Mhz) [100]
DDR Colck (Mhz) [266]
Po zmienie pierwszej wartości o 15% czyli 115 zwiększa się od razu dolna wartość. Moje pytanie jest następujące. Czy podkręcając w ten sposób podkręcam procesor, pamieć RAM i grafikę o te 15 % czy tylko procesor i RAM ?
Odpowiedzi: 6
Te 15 % to jednak za duźo. Podejrzewam, źe grafika tego nie wytrzymuje bo jest stara. Szukałem opcji do zablokowania agp pci ale nie znalazłem. Mój angielski jest kiepski więc mogłem pominąć. Czy ktoś wie gdzie jest ta opcja?
opisik mobo w którym szczególną uwage tzreba zwrócić na:
Ma on natomiast swoje sztywne reguły i preferuje tylko synchroniczne taktowanie CPU i pamięci. Dla przykładu, jeśli zechcemy podnieść szynę FSB ręcznie ze 133 do 200 MHz, częstotliwość taktowania pamięci zostanie automatycznie synchronicznie zwiększona z 333 MHz do 500 MHz
Niestety niewiem czy ta plyta ma blokade AGP/PCI jesli niema to nieradze podkrecac bo sie tylko na tym traci bo wszystko musi pracowac szybciej a co za tym idzie cos moze niewyrabiac :/ NP Grafika albo cos co jest w PCI, lub dysk moze siadac powoli ja tak chyab uszkodzilem dysk. Bo wyskakuja BSODY FAT32.sys nawet po formacie :/
Oczywiście źe to nieduźo. Nic się nie powinno dziać, a jeśli chodzi o twe zapytanie to w ten sposób tylko FSB podniosłeś (dotyczy to CPU i Ramu), ale przy takim podkręcaniu przewaźnie zwiększa się takźe taktowanie magistrali PCI i AGP. Ale w ty mwypadku z pewnością niewiele.
Co masz na myśli?
15 % to za duźo ?
Czy proponujesz inną metodę podkręcenia?
15 % to za duźo ?
Czy proponujesz inną metodę podkręcenia?
No grafiki to raczej nie.
Asz takiego tragicznego sprzętu to nie masz.
Jak tak dalej będziesz podkręcał to zamiast szybciej pracować to komp se weznie jeszcze gdzie urlop albo strajk.
Asz takiego tragicznego sprzętu to nie masz.
Jak tak dalej będziesz podkręcał to zamiast szybciej pracować to komp se weznie jeszcze gdzie urlop albo strajk.
Strona 1 / 1