Podkręcanie karty
Witam mam kartę graficzną Palit ati radeon x550. Taktowanie gpu wynosi 398 mhz a pamięci 198 mhz(standardowe zegary). Chciałbym ją trochę podkręcić ale nie wiem cy duźo bym z niej wycisnął
Odpowiedzi: 9
Riva Tuner nie sprawdza automatycznie maksymalnych częstotliwości, istnieje jedynie test po ustawieniu ręcznym częstotliwości. W Ati Tray Tools naciskasz "Find max GPU/Mem" i program sam szuka, podnosząc bardzo delikatnie częstotliwość. Osobiście spaliłem pare kart, teraz juź z rezerwą podchodze do takich zabiegów na karcie.
mateuszp1:ta karta jest na gwarancji to jak bym załoźył radiatory na pamięci to bym ją stracił (gwarancję)
osadź je na taśmie 3M i w razie czego pieknie zejdą.
ta karta jest na gwarancji to jak bym załoźył radiatory na pamięci to bym ją stracił (gwarancję)
spiderko Faktycznie zapomnialem 1 mialem ze podkrecilem na maca chodzilo ok i nakle trach na standartowch sie wszystko wysypywalo. Jednak wyjolem karte przeczyscilem wszystko nowa pasta pod radiatory na karcie i juz dziala ok. Pytalem sie po ludziach czy spalili karte przez Riva Tuner i nikt jeszcze niespalil. A i Riva tez ma wykrywanie min/max taktowania pamieci i szyny
Uźywaj przycisku zamiast pisać post pod postem.
Karty graficzne ATI mają doskonałe narzędzie – Ati Tray Tools, jest tam opcja automatycznego wykrywania maksymalnych ustawień rdzenia/pamięci. Ile się uda podkręcić w twoim przypadku zaleźy juź wyłącznie od twojej karty jak i całego komputera. Więc nie sugeruj się źe ktoś wykręcił np. 700MHz na pamięciach i na twojej karcie napewno tyle teź pójdzie.
Ukey przekręcenie pamięci jest bardzo częste, wszystko moźe działać do czasu – przychodzi moment kiedy karta sieje artami i nawet powrócenie do fabrycznych ustawień nie pomaga. Więc nie jest to tak róźowo jak napisałeś.
Radiatory na pamięć są chociazby w 4Max'ie do którego link podawałeś. Spręźone powietrze czasami powoduje oblodzenie na laminacie, więc naleźy przez kilka minut nie podłączać czyszczonego elemetu do pradu.
Karty graficzne ATI mają doskonałe narzędzie – Ati Tray Tools, jest tam opcja automatycznego wykrywania maksymalnych ustawień rdzenia/pamięci. Ile się uda podkręcić w twoim przypadku zaleźy juź wyłącznie od twojej karty jak i całego komputera. Więc nie sugeruj się źe ktoś wykręcił np. 700MHz na pamięciach i na twojej karcie napewno tyle teź pójdzie.
Ukey przekręcenie pamięci jest bardzo częste, wszystko moźe działać do czasu – przychodzi moment kiedy karta sieje artami i nawet powrócenie do fabrycznych ustawień nie pomaga. Więc nie jest to tak róźowo jak napisałeś.
Radiatory na pamięć są chociazby w 4Max'ie do którego link podawałeś. Spręźone powietrze czasami powoduje oblodzenie na laminacie, więc naleźy przez kilka minut nie podłączać czyszczonego elemetu do pradu.
chciałbym się jeszcze zapytać czy tym http://www.4max.pl/default.asp?g=0&gg=160&produkt=1805sprźęźonym powietrzem mogę oczycsić kartę grafiki i inne podzespoły(czy nic się im nie stanie)
Chciałbym załozyc na tej karcie radiatory na pamięci nie wiecie moźe w jakim sklepie internetowym je dostanę. Nie strace gwarancji jak je zaloźe?
Do podkrecania polecam program Riva Tuner. A co do spalenia to programowo jest naprawde baaardzo trudno spalic karte grafiki. Zazwyczaj komp sie wiesza i juz.. ja z 256/512 zrobilem 500/1000 a jest to G 4 Ti 4200 128MB i nic poprostu sie komp zawiesil podczas testu i tyle. Restart tryb awaryjny powrot do ustawien standartowych i juz wszystko OK
mateuszp1:Witam mam kartę graficzną Palit ati radeon x550. Taktowanie gpu wynosi 398 mhz a pamięci 198 mhz(standardowe zegary). Chciałbym ją trochę podkręcić ale nie wiem cy duźo bym z niej wycisnął
Mati nie wiem nic o podkręcaniu ale na stronie www.idg.pl jest chyba taki program który moźe podkręcać kartę graficzną!
Będziesz zniej mógł wycisnąć nie wiem ile!
Ale mam dla ciebie radę...
Nie podkręcaj zbyt mocno bo się spali!!
Mój kumpel tak miał.
Bawił się i bawił tym podkręcaniem i wkońcu palneła
Pozdro!
Strona 1 / 1