podkrecanie gforce 5200FX
Jak mozna podkreci kartke grafiki nvidie 5200FX
jakim programem (oprocz powerstripta)
o ile – a raczej na jaką czestotliwość
i czy duzo to da
grafika jest na 64bitach ma 128mb
pozdro
jakim programem (oprocz powerstripta)
o ile – a raczej na jaką czestotliwość
i czy duzo to da
grafika jest na 64bitach ma 128mb
pozdro
Odpowiedzi: 10
no wlasnie sobie tam siedze i czytam co nieco :) i dzieki za informacje
Karty nie miałem nigdy w uźyciu na dłuźej, więc nie powiem ile moźna średnio z niej wycisnąć. Moja rada, podnoś taktowanie rdzenia co 5–10MHz i sprawdzaj np. 3DMarkiem03 lub 01 czy wyświetla artefakty. Moźna zacząć od jakiegoś poziomu, powiedzmy 280MHz. Pamięci radze podnosić w podobny sposób z tym źe od poziomu standartowego. Polecam lekture paru tematów o podkręcaniu i kartach FX5200 na forum tweak'a.
tweak.pl
tweak.pl
sorki za odkopywanie tematu ale wlasnie posiadam taka karte i zastosowalem Coolbits to o czym mowil spiderkoi faktycznie pojawilila mi sie zakladka ustawienie czestotliwosci zegara
i mam standardowo takie wartosci
czestotliwosc taktowania ukladu 250MHz
czestotliwosc taktowania pamieci 500MHz
i jakie wartosci srednie moglbym tutaj zastosowac? dodamze wiatraczek jest orginalny i karta jest 128/128 nie jak kolegi wyzej 128/64
dzieki z gory za jakies rady :oops: 8)
i jakie wartosci srednie moglbym tutaj zastosowac? dodamze wiatraczek jest orginalny i karta jest 128/128 nie jak kolegi wyzej 128/64
sorki za odkopywanie tematu ale wlasnie posiadam taka karte i zastosowalem Coolbits to o czym mowil spiderkoi faktycznie pojawilila mi sie zakladka ustawienie czestotliwosci zegara
Na początek zapodaj sobie Coolbits, jest to wpis do rejestru który wystarczy tylko uruchomić. Dzięki temu odblokują się dodatkowe opcje w sterownikach, m.in. podkręcanie.
Jeśli chcesz się bawić w edycje biosu i zmiane częstotliwości na stałe to musisz mieć program nvFlash, tworzysz bootowalną dyskietke i umieszczasz pliki nvFlash na niej, następnie zrzucasz bios poleceniem nvflash –b backup.rom, plik biosa skopiuj w bezpieczne miejsce, np. na dyskietkę. Do edycji moźesz uźyć NiBiTor'a. Pamiętaj źeby zachować kopie swojego pierwotnego biosu. Przerobiony bios wgrywasz identycznie jak w przypadku zrzutu, z tą róźnicą źe wpisujesz nvflash –p –u –f file.rom, gdzie file.rom to przerobiony bios.
W trakcie edycji biosu nie przesadź z wartościami dla rdzenia i pamięci, wpisz tylko pewne wielkości – warto wcześniej potestować karte przy podkręcaniu "nie–biosowym".
Jeśli chcesz się bawić w edycje biosu i zmiane częstotliwości na stałe to musisz mieć program nvFlash, tworzysz bootowalną dyskietke i umieszczasz pliki nvFlash na niej, następnie zrzucasz bios poleceniem nvflash –b backup.rom, plik biosa skopiuj w bezpieczne miejsce, np. na dyskietkę. Do edycji moźesz uźyć NiBiTor'a. Pamiętaj źeby zachować kopie swojego pierwotnego biosu. Przerobiony bios wgrywasz identycznie jak w przypadku zrzutu, z tą róźnicą źe wpisujesz nvflash –p –u –f file.rom, gdzie file.rom to przerobiony bios.
W trakcie edycji biosu nie przesadź z wartościami dla rdzenia i pamięci, wpisz tylko pewne wielkości – warto wcześniej potestować karte przy podkręcaniu "nie–biosowym".
Kartę moźna podkręcić samym sterownikiem ForceWare. Uruchamiasz edytor rejestru i rozwijasz po kolei: HKEY_LOCAL_MACHINE – SOFTWARE – NVIDIA Corporation – Global – NVTweak. W prawym oknie przez prawoklik tworzysz nową wartość DWORD. Zmień nazwę na coolbits, dane wartości ffffffff, system szesnastkowy. Od tej pory w opcjach grafiki pojawi się zakładka –ustawienia częstotliwości zegara. Przełączasz na przetaktowanie ręczne i... OSTROŻNIE :wink:
Janosik:
ale niema mozliwosci "na stale" podkrecic?
odpowiedź
Peter_l:Primo: podkrecanie BIOS–owe
ok dzieki :D //
Karta – moźliwości podkręcania:
Średni overclocking rdzenia 331 Mhz (std. wartość 250 Mhz)
Średni overclocking pamięci 274 Mhz (std. 200 Mhz)
Peter, jesli chcesz cos jeszcze dodac, uzyj przyciku ZMIEŃ dostepnego w prawym gornym rogu wyslanego wczesniej posta.
EL NINO
Średni overclocking rdzenia 331 Mhz (std. wartość 250 Mhz)
Średni overclocking pamięci 274 Mhz (std. 200 Mhz)
Peter, jesli chcesz cos jeszcze dodac, uzyj przyciku ZMIEŃ dostepnego w prawym gornym rogu wyslanego wczesniej posta.
EL NINO
Primo: podkrecanie BIOS–owe
Secundo: RivaTuner : http://downloads.guru3d.com/downloadget.php?id=163&file=4&evp=3dd4bb8da7a55799f2d49e3dcfc0e6aa
Secundo: RivaTuner : http://downloads.guru3d.com/downloadget.php?id=163&file=4&evp=3dd4bb8da7a55799f2d49e3dcfc0e6aa
Strona 1 / 1