Podkrecac czy nie? – Duron 1600
Mam plyte ECS K7S5A Pro z Duronem 1600, cooler mam dosc dobry bo to jeden z lepszych Artic Cooling.
Chcialbym sie zapytac czy jesli podkrece tego procka przez FSB tak na 166 to czy nie straci on na stabilnosci i czy nie bedzie sie zabardzo nagrzewal?
Moj komputer chodzi po 12 godzin dziennie (sciagam "dane" z netu) ;–)
Bo slyszalem ze te plyty sa tragiczne do podkrecania, ale mam nowego biosa wiec zastanawiam sie nad tym...
Moze mi ktos doradzic ;–)
Zgory dziekuje.
POZDRAWIAM
Chcialbym sie zapytac czy jesli podkrece tego procka przez FSB tak na 166 to czy nie straci on na stabilnosci i czy nie bedzie sie zabardzo nagrzewal?
Moj komputer chodzi po 12 godzin dziennie (sciagam "dane" z netu) ;–)
Bo slyszalem ze te plyty sa tragiczne do podkrecania, ale mam nowego biosa wiec zastanawiam sie nad tym...
Moze mi ktos doradzic ;–)
Zgory dziekuje.
POZDRAWIAM
Odpowiedzi: 5
nikt ci na to nie odpowie musisz podkręcić niema sie co przejmować bedzie niestabilnie to zmniejszysz fsb komp sie nieobudzi to zrobisz reset biosu.Jak juz rusze to tak jak było napisane wcześniej prime95 na kilka godzin temperaturki sprawdz i bedziesz wiedział co i jak.Nikt ci nieodpowie na to czy bedzie stabilnie to zalezy od wszystkich podzespołów(jaki masz zasilacz bo to jest bardzo wazne)spróbuj a sam zobaczysz.
Przy podkręcaniu nigdy nic nie wiadomo :roll: :roll:
Z tego co słyszałem to prawie wszystkie Durony 1600 chodzą z FSB 166. A jeśli chodzi o stabilność – sam sprawdź. Jedne procki chodzą stabilnie bez podnoszenia napiecia, inne nie. Uruchom komputer i polecam kilka godzin testu Prime95. Jak nie będzie błędu, to nie widzę problemu. Płyta moźe i kiepska ale bez przesady – to nie jest podkręcanie do 2,5GHz. Przy takim podkręcaniu w zupełności wystarczy.
Wiem ze jest slaba dlatego chcialem sie zapytac jak inni na to patrza ;–)
Mam kilka roznych biosow m.in. HoneyX czy CheepoBios podobno maja wiele opcji zmiany FSB.
Chodzi mi zasadniczo o stabilosc systemu.
Czy bedzie dobrze chodzil jak z 1600 np cos pod 2000 (komp chodzi po 12 godzin dziennie)
Mam kilka roznych biosow m.in. HoneyX czy CheepoBios podobno maja wiele opcji zmiany FSB.
Chodzi mi zasadniczo o stabilosc systemu.
Czy bedzie dobrze chodzil jak z 1600 np cos pod 2000 (komp chodzi po 12 godzin dziennie)
Słaba płyta główna.
Poczytaj.
http://www.tweak.pl/
Poczytaj.
http://www.tweak.pl/
Strona 1 / 1