Pobieranie adresu sieciowego PROBLEM
Witam mam pewien problem, otoz gdy podlaczam kabel sieciowy do kompa zaczyna on pobierac adres sieciowy ip i po jakims czasie wyskakuje blad "ograniczenie lub brak lacznosci" Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Sieć mam juz od ponad roku i nigdy wczesniej sie nic takiego nie dzialo. Mam neostrade i gdy wprowadzalem recznie adresy ip , bramy domyslne i maski podsieci to problem zniknal , ale nie moglem wejsc do internetu. Tak jakby wogole nie bylo polaczenia . Prosze o pomoc !!
Odpowiedzi: 13
Jeźeli wpisałeś wartości podane przez El Admina wykonaj polecenie
. Jeźeli to nie pomoźe wpisz serwer DNS ręcznie np. (z głowy i działa) 213.25.200.5 i rezerwowy 194.204.152.34 (TPSA)IPCONFIG /registerdns
Wszystko przez to ze dns nie moge usunac ...;/
Probowalem mu pomoc. Probowalismy wszystkiego co pisane bylo tutaj.
I na tym kompie co ma net'a i rozmawia z niego ze mną, wyslal mi skryna z 'polaczen sieciowych' – http://img515.imageshack.us/my.php?image=ps2zr.jpg
Poźniej go zapytałem czy tak samo ma na swoim kompie (na ktorym mu net nie dziala), odparl, źe nie ma brama internetowej. Więc co moźe blokować.. zapora?
I na tym kompie co ma net'a i rozmawia z niego ze mną, wyslal mi skryna z 'polaczen sieciowych' – http://img515.imageshack.us/my.php?image=ps2zr.jpg
Poźniej go zapytałem czy tak samo ma na swoim kompie (na ktorym mu net nie dziala), odparl, źe nie ma brama internetowej. Więc co moźe blokować.. zapora?
Zrobilem wszystko co napisales. Nie moglem tylko wyczyscic pamieci podrecznej DNS gdy wpisalem ipconfig/flushdns to wyskoczyl komunikat "nie mozna usunac pamieci podrecznej dns". Dodalem nawet ten plik do rejestru o ktorym pisales i nic ;/ Ciagle nie ma polaczenia i podczas naprawy wyskakuje komunikat "nie mozna wyczyscic pamieci podrecznej dns" ;/
U Ciebie powinno byc:
IP – 192.168.1.x
za X podstaw wolny numer – 4,5,6,7,8, itd...
maska – 255.255.255.0
brama – 192.168.1.1
DNS – 192.168.1.1
Zresetuj komputer przed ponowna konfiguracja, pobierz ewentualnie zz neta plik winsockfix.exe, uruchom go u siebie i skonfiguruj siec.
Sprobuj recznie wyczyscic cache DNS – z Uruchom najpierw "cmd", a pozniej "ipconfig /flushdns".
Mozna rowniez sprobowac dodac w rejestrze odpowiedni wpis. W kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Dnscache\Parameters
dodac jako Dword – NegativeCacheTime z wartoscia 0 (zero).
IP – 192.168.1.x
za X podstaw wolny numer – 4,5,6,7,8, itd...
maska – 255.255.255.0
brama – 192.168.1.1
DNS – 192.168.1.1
Zresetuj komputer przed ponowna konfiguracja, pobierz ewentualnie zz neta plik winsockfix.exe, uruchom go u siebie i skonfiguruj siec.
Sprobuj recznie wyczyscic cache DNS – z Uruchom najpierw "cmd", a pozniej "ipconfig /flushdns".
Mozna rowniez sprobowac dodac w rejestrze odpowiedni wpis. W kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Dnscache\Parameters
dodac jako Dword – NegativeCacheTime z wartoscia 0 (zero).
tutaj zamieszczam ustawienia na kompie na ktorym dziala net :
http://img108.imageshack.us/my.php?image=siec5yy.jpg
Do mojej sieci naleza 4 kompy. Jakie ustawienia powinny byc na moim – tym nie dzialajacym. Moze zle powprowadzalem ip, maski i bramy. Nie znam sie za bardzo na tym wiec prosze zeby ktos napisal ewentualne ustawienia. Z gory dzieki. Zmian dokonywalem przez wlasciwosci tcp/ip. Jezeli zle to robilem to prosze o poprawienie.
http://img108.imageshack.us/my.php?image=siec5yy.jpg
Do mojej sieci naleza 4 kompy. Jakie ustawienia powinny byc na moim – tym nie dzialajacym. Moze zle powprowadzalem ip, maski i bramy. Nie znam sie za bardzo na tym wiec prosze zeby ktos napisal ewentualne ustawienia. Z gory dzieki. Zmian dokonywalem przez wlasciwosci tcp/ip. Jezeli zle to robilem to prosze o poprawienie.
odpowiednie tzn....ja juz kilka razy probowalem utowrzyc nowe polaczenie przez kreatora ale to nic nie dalo ciagle jest tak samo ;/
Na kompie ktory ma klopoty z pobraniem adresu, z czyszczeniem pamieci DNS.
Odpal po prostu kreator i ustaw w nim odpowiednie rzeczy.
Odpal po prostu kreator i ustaw w nim odpowiednie rzeczy.
Nie moge usunac polaczenia. Jak klikam prawym przyciskiem na ikonke polaczenia , to nie mozna zaznaczyc "usun" prosze o wytlumaczenie, nie znam sie na konfigurowaniu sieci wiec sie nie smiac :D
Na obydwoch kompach czy tylko na tym co nie wykrywa polaczenia ?
Usun to polaczenie i utworz nowe przy pomocy kreatora.
Niestety dostep do ustawien routera bede mial dopiero wieczorem. Teraz po wprowadzeniu recznie wszystkiego przy prubie naprawiania wyskakuje blad czyszczenie pamieci podrecznej DNS niemozliwe. Chyba rzeczywiscie w routerze cos sie pochrzanilo.... Jezeli macie jakies inne pomysly ktore mozna zrealizowac bez konfigurowania ustawien routera to prosze pisac :)
Aha no i oczywiscie w polaczeniu wyswietla tylko wysylanie, nic nie odbiera.
Aha no i oczywiscie w polaczeniu wyswietla tylko wysylanie, nic nie odbiera.
Cos sie pokichalo przydzielanie adresów przez DHCP – na to przynajmniej wyglada. Jesli lacze dzieli sprzetowy router przygladnij sie jak tam ustawienia wygladaja.
Strona 1 / 1