Po zainstalowaniu XP nie mogę wejść na jedną z partycji

Miałem zainstalowanego windowsa 98 ale chciałem zmienić go na xp. Instalacja przebiegła bez problemów natomist nie mogę wejść na jedna z 2 partycji – wyskakuje komunikat treści: Dysk w stacji dysków D nie jest sformatowany. Czy chcesz go sformatować teraz? Wchodzą na właściwości dysku kolejne dziwne rzeczy: pojemność 0 bajtów, wolne miejsce 0 bajtów a sysytem plików to RAW. Czy da się to jakoś naprawić, czy da się odzyskać dane z tej partycji? Pomóźcie!!!!!!!!!

Odpowiedzi: 4

:o tym sposobem co piszesz to tez robilem i nic po prostu komenda chkdsk X:/f nie pomogla i po prostu sprawdzal dysk ale nie naprawil go . zatem tylko tobie sie tak udalo.
Anonymous
Dodano
29.09.2004 18:57:14
Cześć,
miałem podobny problem – u mnie teź widział dysk jako niesformatowany, ale było to wynikiem zawieszenia komputera i sztywnego resetu z tym ,źe u mnie pomógł XP–kowy CHKDSK X: /F (z poziomu lini komend) XP–ka miałem zainstalowanego na drugim dysku(awaryjnie).
Odzyskałem wówczas wszystkie dane, ale nie wiem czy pomoźe to w tym przypadku – ale moźe warto spróbować.
PS. Spróbój wymusić, aby sprawdzanie i naprawianie dysku system zrobił przy następnym starcie systemu.

Pozdrawiam,
BOREWICZ
borewicz
Dodano
29.09.2004 09:48:43
:o Dokladnie jakis czas temu tez mialem taki problem. po prostu wgrywalem xp czy 98 jakos tak i sie zamotalo cos z partycjami i keidy zainstalowalem xp to wykrywal mi jako system RAW dokladnie tak samo jak opisujesz. natomiast kiedy uruchomilem 98 to po kliknieciu na 2 partycje nie wykazywalo ze jest to RAW jak gdyby go nie wykrywal i od razu sie komp zawieszal – tak bylo przynajmniej w moim przypadku. ale pewnego razu dalej do dzisjaj nie moge wyjasnic sobie jedenej rzeczy jak to sie stalo ze po kliknieciu na ten dysk RAW pod winda 98 ukazaly mi sie wszystkie dane jakie mialem , lecz gdy robilem to kolejny raz komputer sie zawieszal !! BYlem strasznie zly i nie spalem po nocy bo mialem duzo danych ktore musialem miec. Naszczecie wpadlem by zobaczyc te pliki pod dyskietka startowa i mialem racje. Dane ujzalem pod DOSEM no ale teraz potrzebowalem 2 dysku do skopjowania tych danych , lecz caly problem tkwil w tym ze nazwy byly dlugie wiec dalem sobie spokooj. KONCOWY pomysl aby sprawdzic czy system RAW wykryje Linux okazal sie wielka skifa. Po prostu linux przerobil ja na FAT32 i sformatowal i poryczalem sie troche ale dalem pozniej spokoj, wkoncu to tylko komputer. ZAtem na system RAW nic nie poradzisz od razu wal foramat chyba ze chcesz sie bawic pod DOSEM dyskietka startowa i 2 dyskiem , to tak , pamiertaj ze kopjuje sie strasznie dlugo i makabrycznie bo jest takie cos jak ~ i nazwy sa dlugie praktycznie yrzeba miec duzo czasu na ta zabawe i w dodatku nie kopjuje calych folderow ja probowalem tez takie cos copy C: D: ale skopjowal tylko kilka pliczkow .Jak to nie pomoze a to od razu wal formatuj. :) !!!!!!!!!!!!!!!!
Anonymous
Dodano
29.09.2004 00:25:53
Prawdopodobnie podczas instalacji XP coś poszło nie tak i nie został zdefiniowany system plików na tej partycji.
Naprawić moźna to bez problemu formatując partycję np. z poziomu windows.
Niestety dane zostaną utracone.
Moźna próbować programów do odzyskiwania danych.
O tym sporo w archiwalnych postach.
Wpisz w szukajce Recovery.
MarcinX
Dodano
28.09.2004 23:36:05
Bartek_
Dodano:
28.09.2004 23:27:23
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1