Po wlaczeniu zawiesz sie komputer
Czy moglby ktos pomoc bo wysiada mi system nerwowy.
Mam Viste Home Premium 32-bit
Zasilacz 400w
Plyta glowna to (Asrock motherboard ConRoe1333-DVI/H R2.0 LGA775 Intel 945GC Core 2 Duo / Core 2 Extreme integrated VGA DDR2 PCI-E micro ATX )
Procesor (Intel Pentium CPU Core 2 Duo 3.40GHz)
Graficzna (Sapphire Radeon X1650PRO 512MB DDR2, PCI-E, Dual DVI, VIVO, Retail )
Dzwiekowa (Creative Soundblaster X-Fi Series Xtreme Audio PCIe )
Wszystko powinno pracowac pod vista ok ale tak nie jes, nie znam sie dobrze na komputerze w sesie jak cos nie gra, zakupilem dysk (Seagate 250GB Barracuda SATA II 300 Hard Disk Drive 7200rpm) straszliwie wolno czytal plytke instalacyjna ale w koncu poszla instalacja wgralem wszystkie inne sterowniki do momentu wgrywania Nero 6.1 wywala komunikat ze ze cos moze byc nie tak z dzialaniem tego programu, restartuje komputer odpala sie system jest tlo pulpitu i zamarza po kilkukrotnym restarcie za ktoryms razem zaczyna pracowac i nic sie nie dzieje caly dzien, rano przy ponownym odpaleniu to samo, czy ktos mial takie cus, prosze o pomoc jesli trzeba wiecej informacji dopisze.
Jesli ktos zechce pomuc prosze o w miare prosty jezyk bo dopiero sie ucze. #-o
Odpowiedzi: 2
Nero raczej nie jest kompatybilne z vista ale wczesniej je mialem mimo tego ostrzezenia ze cos moze byc nie tak i wszystko bylo w pozadku komputer sie nie zawieszal i nero dzialal.
W biosie nic nie zmienialem jadynie bootowanie zmienilem aby odpalal z napedu, nie wiedzialem ze cokolwiek trzeba zmieniac?
mam wejscia sata II i tasmy sa tez do tego
starego dysku nie mam, ram to 1024 DDR 400MHz
A co moglbym zrobic w biosie i jak?
a to nero napewno jest kompatybilne z vistą?
napewno dobrze pozmieniałeś w biosie wszystko??
Nie wiem czy jest jakaś róznica w taśmach sata sataII i ata ale chyba jest jaką ty podłączyłes? Co w biosie możesz zmienić? może teraz dziala pod sata?
stary dysk też masz podłączony czy nie?
ile masz ramu?
Strona 1 / 1
[quote=waciak]A co moglbym zrobic w biosie i jak?[/quote] Sprawdzić przypisanie tego HDD SATA do kanału IDE. Jeśli jest na tym samym kanale co napęd optyczny, to proponuję zmienić mu przypisanie do innego kanału [o ile BIOS oferuje taką możliwość]. Inną alternatywną niż grzebanie w BIOS-ie jest przestawienie zworki w którymś z napędów z "master" na "slave" lub odwrotnie, ewentualnie przepięcie napędu optycznego na drugi kanał IDE. Co do Nero, to na Vistę tylko od wersji 7 wzwyż. Osobiście testowałem 7.8.5.0, działa poprawnie.