Po włączeniu połączenia VPN sieć lokalna(oraz Internet) przestaje działać

Witam, Mam problem z połączeniem VPN. Gdy nawiązuje połączenie VPN moje połączenie lokalne ( a co za tym idzie Internet) przestaje działać. Tzn. połączenie lokalne jest włączone, ale korzystanie z Internetu (oraz z zasobów sieci lokalnej) jest niemożliwe. Spotkał się może ktoś z takim problemem ? Połączenie nawiązywane jest przez program Check Point VPN-1 SecureClient, system operacyjny to Windows 2003 Server lub Windows 2000 Prof. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

Witam, Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam takiej opcji we właściwościach połączenia (albo jej nie widzę). Jeżeli dobrze zrozumiałem, to mam zrobić to na połączeniu VPN. Lecz jak wyświetlam połączenia sieciowe to mam tam tylko połączenie lokalne(osobnego połączenia dla VPN nie widać). Polecenie ipconfig zwraca: [i]Windows IP Configuration Ethernet adapter Local Area Connection 2: Connection-specific DNS Suffix . : .com IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.0.0.28 Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0 Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.240 Ethernet adapter {DFF92E02-5837-4831-B4DD-B824E8E5E6BA}: Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected[/i] Macie może jeszcze jakieś pomysły? Pozdrawiam Marcin
FrOoG
Dodano
04.05.2007 13:32:04
[quote=FrOoG]Witam, Mam problem z połączeniem VPN. Gdy nawiązuje połączenie VPN moje połączenie lokalne ( a co za tym idzie Internet) przestaje działać. Tzn. połączenie lokalne jest włączone, ale korzystanie z Internetu (oraz z zasobów sieci lokalnej) jest niemożliwe. Spotkał się może ktoś z takim problemem ? Połączenie nawiązywane jest przez program Check Point VPN-1 SecureClient, system operacyjny to Windows 2003 Server lub Windows 2000 Prof. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam [/quote] Jesli dobrze zrozumiałem to spróbuj... Właściwości łącza VPN na komputerze ze skonfigurowanym klientem VPN > Zakładka "Sieć" > Właściwości elementu "Protokół internetowy (TCP/IP)" > Zakładka "Ogólne" > "Zaawansowane" > wylącz opcję "Użyj domyślnej bramy w sieci zdalnej"
wojtt
Dodano
01.05.2007 19:51:24
Pewnie sie nie znam (albo moze i sie znam :P) ale wydaje mi sie, ze tak byc powinno, tzn. jest to jedno z oczekiwanych zachowan. VPN-owanie sie zmienia bowiem ustawienia sieci. Zostaje tylko tunel i mozilowsci jakie daje Ci siec do ktorej sie VPN-ujesz.
brtx
Dodano
30.04.2007 15:05:32
FrOoG
Dodano:
30.04.2007 12:46:24
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1