Po instalacji Linuxa, Windows XP padł, ratunku.
Zainstalowałem Linuxa na drugim dysku i to był mój błąd.Windows XP padł. Podczas odpalenia kompa boot manager linuxa GRUB nie moźe przełączyć mnie na dysk z Windows, oczywiście nie zrobiłem błedu z wykasowaniem systemu. Wcześniej miałem windows xp pro razem z linuxem na jednym dysku i było wszystko ok. Pytałem kolegów na forum linuxa o poradę, dostałem ją, ale jestem zbyt cienki źeby przekompilować Master Boot Record. Niechcę formatować dysku z Windows, mam tam waźne dane. Czy jest jakiś sposób źeby odzyskać windows, linux jest do ćwiczeń, więc mogę go skasować. Pozdrowienia SN
Odpowiedzi: 16
Taka alfa i gameta ? :wink: :PYoda:wczesną alfą
Przeoczenie ze strony mojej. Pozostaje jedynie nieudolne tłumaczenie wczesną alfą XP się mi ;)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Zapewne nie, bo zacytowal fragment ktory wszystko wyjasnia :wink: . Dlatego pytanie moje. Przeciez zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec :P .Yoda:Zapewne o to chodziło mu, źe moźe to być windows starsza wersja, która NTFS widzieć nie będzie.
...Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp
EL NINO:Nawet gdyby byl to co ?Podi:a czy ten windows pod innym kompem nie jest przypadkiem pod fat32?
Zapewne o to chodziło mu, źe moźe to być windows starsza wersja, która NTFS widzieć nie będzie.
Pozdrawiam.
Nawet gdyby byl to co ?Podi:a czy ten windows pod innym kompem nie jest przypadkiem pod fat32?
SN:Dzięki za pomoc, ale juź pozamiatane. Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp i niestety widzi go jako czysty dziewiczy dysk, niewiem jak to się stało. Maiłem na nim 3 partycje NTFS i nic juź na nim nie widzi.
a czy ten windows pod innym kompem nie jest przypadkiem pod fat32?
Dziwne, ale mnie się wydaje źe ZAWSZE jak przełoźy się dysk na NTFS do innego komutera, to będzie pusty lub jego partycje będą puste? Tak yło w przypadku mojego kolegi który przyniósł do mnie dysk bo chciał sobie cos przegrac, a gdzy odkazało się ze jego twardziej jest pusty myślał je ak go niusł do nmie soś sie zepsuło. Po powrocie i włoźeniu do kompa wszystko było OK. Tak było u mojego kumpla.
W sumie to nie ma róznicy a kto wie czy nie lepiej na 2 fizycznych dyskach, a nie 1 dysku ale 2 parycjach...ostroznie przy instalacji Linuxa :( Przykro mi z powodu utraty danych...:(
Dzięki za pomoc, ale juź pozamiatane. Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp i niestety widzi go jako czysty dziewiczy dysk, niewiem jak to się stało. Maiłem na nim 3 partycje NTFS i nic juź na nim nie widzi. Myśle,źe odzyskiwanie danych moźe potwrać całe wieki i chyba lepiej będzie pogodzić się z utratą danych. Chyba będzie lepiej ustawić partycje od nowa.Zastanawiam się gdybym od razu po zauwaźeniu problemu coś tam działał to moźe by to dało jakiś efekt, ja mieszałem z Grubem potem Lilo a wkońcu fixmbr itd. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie.
Pozdrowienia.
Ps. Ale i tak ustawie na jednym dysku Windows XP razem z Linuxem. To dobra para.
Pozdrowienia.
Ps. Ale i tak ustawie na jednym dysku Windows XP razem z Linuxem. To dobra para.
problem aktualny?? :D hmm?
Pierwsza zakładka – standard cośtam. W opisie urządzeń jest LBA Mode – przy dysku powinno byc On – jeźlei nie to F3 co wykrywa wszystkie napedy i i ch ustawienia. Jeźeli dalej nie jest ON to naleźy ręcznie przypisac wartości w trybie nie Auto, a User define.
Niestety szukałem tego w Biosie i nie mogę tego odszukać. Wersja Amibios dla płyty K7S5A, to jest płyta z 2000 r, więc bios nie ma zawiele moźliwości.
Niestety szukałem tego w Biosie i nie mogę tego odszukać. Wersja Amibios dla płyty K7S5A, to jest płyta z 2000 r, więc bios nie ma zawiele moźliwości.
Spokojnie. W BIOS`ie sprawdzałeś o czym pisałem to?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Niestety , nic to nie dało. Zabootowałem płytę z windowsem, potem poprzez polecenie "napraw –R" , w konsoli wpisałem fixboot, potem fixmbr. No i teraz nawet Linux nie działa, a komputer woła o dyskietki bootowalne, źeby uruchomić system, których oczywiście niemam. Chyba pozostanie mi tylko zdjęcie partycji, format i oczywiście strata danych. Pozdrowienia.
Fedora Core 2 to jest?
Wejdź w BIOS i zobacz, czy dysk pracuje w trybie LBA. Jeźeli nie – ustaw tak go. Następnie (jeźeli sama zmiana trybu pracy dysku nie pomoźe) przywróć sektor korzystając z polecenia fixboot /mbr w konsoli odzyskiwania windows.
Pozdrawiam.
Wejdź w BIOS i zobacz, czy dysk pracuje w trybie LBA. Jeźeli nie – ustaw tak go. Następnie (jeźeli sama zmiana trybu pracy dysku nie pomoźe) przywróć sektor korzystając z polecenia fixboot /mbr w konsoli odzyskiwania windows.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1