Po instalacji Linuxa, Windows XP padł, ratunku.

Zainstalowałem Linuxa na drugim dysku i to był mój błąd.Windows XP padł. Podczas odpalenia kompa boot manager linuxa GRUB nie moźe przełączyć mnie na dysk z Windows, oczywiście nie zrobiłem błedu z wykasowaniem systemu. Wcześniej miałem windows xp pro razem z linuxem na jednym dysku i było wszystko ok. Pytałem kolegów na forum linuxa o poradę, dostałem ją, ale jestem zbyt cienki źeby przekompilować Master Boot Record. Niechcę formatować dysku z Windows, mam tam waźne dane. Czy jest jakiś sposób źeby odzyskać windows, linux jest do ćwiczeń, więc mogę go skasować. Pozdrowienia SN

Odpowiedzi: 16

Yoda:
wczesną alfą
Taka alfa i gameta ? :wink: :P
EL NINO
Dodano
20.08.2004 16:07:04
Przeoczenie ze strony mojej. Pozostaje jedynie nieudolne tłumaczenie wczesną alfą XP się mi ;)

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
20.08.2004 15:58:52
Yoda:
Zapewne o to chodziło mu, źe moźe to być windows starsza wersja, która NTFS widzieć nie będzie.
Zapewne nie, bo zacytowal fragment ktory wszystko wyjasnia :wink: . Dlatego pytanie moje. Przeciez zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec :P .
...Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp
EL NINO
Dodano
20.08.2004 15:54:48
EL NINO:
Podi:
a czy ten windows pod innym kompem nie jest przypadkiem pod fat32?
Nawet gdyby byl to co ?

Zapewne o to chodziło mu, źe moźe to być windows starsza wersja, która NTFS widzieć nie będzie.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
20.08.2004 15:38:25
Podi:
Nawet gdyby byl to co ?
EL NINO
Dodano
20.08.2004 15:33:02
SN:
Dzięki za pomoc, ale juź pozamiatane. Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp i niestety widzi go jako czysty dziewiczy dysk, niewiem jak to się stało. Maiłem na nim 3 partycje NTFS i nic juź na nim nie widzi.

Podi
Dodano
20.08.2004 14:10:24
Dziwne, ale mnie się wydaje źe ZAWSZE jak przełoźy się dysk na NTFS do innego komutera, to będzie pusty lub jego partycje będą puste? Tak yło w przypadku mojego kolegi który przyniósł do mnie dysk bo chciał sobie cos przegrac, a gdzy odkazało się ze jego twardziej jest pusty myślał je ak go niusł do nmie soś sie zepsuło. Po powrocie i włoźeniu do kompa wszystko było OK. Tak było u mojego kumpla.
Agentlos
Dodano
20.08.2004 12:13:43
W sumie to nie ma róznicy a kto wie czy nie lepiej na 2 fizycznych dyskach, a nie 1 dysku ale 2 parycjach...ostroznie przy instalacji Linuxa :( Przykro mi z powodu utraty danych...:(
truchol
Dodano
18.08.2004 18:13:48
Dzięki za pomoc, ale juź pozamiatane. Podłączyłem dysk z Windows pod inny komp. z windowsem xp i niestety widzi go jako czysty dziewiczy dysk, niewiem jak to się stało. Maiłem na nim 3 partycje NTFS i nic juź na nim nie widzi. Myśle,źe odzyskiwanie danych moźe potwrać całe wieki i chyba lepiej będzie pogodzić się z utratą danych. Chyba będzie lepiej ustawić partycje od nowa.Zastanawiam się gdybym od razu po zauwaźeniu problemu coś tam działał to moźe by to dało jakiś efekt, ja mieszałem z Grubem potem Lilo a wkońcu fixmbr itd. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie.
Pozdrowienia.
Ps. Ale i tak ustawie na jednym dysku Windows XP razem z Linuxem. To dobra para.
SN
Dodano
18.08.2004 17:59:41
problem aktualny?? :D hmm?
truchol
Dodano
18.08.2004 17:40:15
Pierwsza zakładka – standard cośtam. W opisie urządzeń jest LBA Mode – przy dysku powinno byc On – jeźlei nie to F3 co wykrywa wszystkie napedy i i ch ustawienia. Jeźeli dalej nie jest ON to naleźy ręcznie przypisac wartości w trybie nie Auto, a User define.
Rebe
Dodano
17.08.2004 18:33:28
Niestety szukałem tego w Biosie i nie mogę tego odszukać. Wersja Amibios dla płyty K7S5A, to jest płyta z 2000 r, więc bios nie ma zawiele moźliwości.
SN
Dodano
17.08.2004 17:14:42
Niestety szukałem tego w Biosie i nie mogę tego odszukać. Wersja Amibios dla płyty K7S5A, to jest płyta z 2000 r, więc bios nie ma zawiele moźliwości.
SN
Dodano
17.08.2004 17:14:42
Spokojnie. W BIOS`ie sprawdzałeś o czym pisałem to?
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
17.08.2004 00:11:20
Niestety , nic to nie dało. Zabootowałem płytę z windowsem, potem poprzez polecenie "napraw –R" , w konsoli wpisałem fixboot, potem fixmbr. No i teraz nawet Linux nie działa, a komputer woła o dyskietki bootowalne, źeby uruchomić system, których oczywiście niemam. Chyba pozostanie mi tylko zdjęcie partycji, format i oczywiście strata danych. Pozdrowienia.
SN
Dodano
16.08.2004 23:46:40
Fedora Core 2 to jest?
Wejdź w BIOS i zobacz, czy dysk pracuje w trybie LBA. Jeźeli nie – ustaw tak go. Następnie (jeźeli sama zmiana trybu pracy dysku nie pomoźe) przywróć sektor korzystając z polecenia fixboot /mbr w konsoli odzyskiwania windows.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
16.08.2004 10:54:58
SN
Dodano:
16.08.2004 00:32:57
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1