Witam. Mam duzy problem. A mianowicie, na swoim dysku o pojemnosci 250GB mialem 3 partycje. Jak pierwszy raz byly tworzone (robil mi to kolega) to dwie utworzyl spad instalatora windowsa xp a ta trzecia ( ktora własnie teraz po formacie zniknęła) juz po zainstalowaniu windowsa poprzez "zarzadzanie dyskami" Instalator windows widzi tylko te dwa dyski ktore utworzyl, a ten trzeci jako "obszar nie podzielony" czy cos takiego. Problem w tym ze jak zrobilem formata C: i zainstalowalem windosa to w moim komputerze sa tylko dwie partycje. W zarzadzaniu dyskami widzi ta trzecia jako "obszar wolny". Partyja utracona (E:) miala 102 GB i około 30 GB waznych danych. Zalezy mi na tym by przywrocic ta partycje w stanie nie naruszonym, lub odzyskac z niej dane. Uprzedzam, ze nie byla ona formatowana, czyli dane musza na niej byc. Co zrobic.
Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedzi: 7
A ja mam taki problem z drugiego dysku zniknęły 2 partycje jedną jakimś sposobem odzyskałem testdiskiem a drugą testdisk widzi mogę ją w nim przeglądać ale nie wiem jak ją przywrócić.
Taki komunikat otrzymałem:
Warning: the current number of heads per cylinder is 255 but the correct value may be 16.
You can use the Geometry manu to change this value.
It's somerhing to try if
-some partitions are not found by TestDisk
-or the partitins table can not be written because partitons overlaps.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ok rozumiem.
Dzieki Ci bardzo raz jeszcze.
Pozdrawiam
Paweł
Problem nie był związany ściśle z formatowaniem partycji - po prostu coś się "popsuło" przy zapisywaniu tablicy partycji i wsiąkł wpis dotyczący tej jednej partycji - testdisk go przywrócił ;)
Powodów takiego stanu rzeczy może być dużo i nie wiązał bym tego tylko z formatowaniem partycji.
Zółty jesteś wielki :) zrobilem tak jak kazałeś, uruchomiłem ponownie kompa, i a moim oczom ukazała się zatracona partycja. Dzięki wielkie. Prosze tylko powiedz, co mam zrobic, bym nie miał takich jaj za każdym razem jak robie formata. Jak ustawić te partycje jakby na stałe.
Oba program są do czego innego - testdisk odzyskuje utracony wpis w tablicy partycji (a w konsekwencji jak mu sie uda to wszystkie dane z dysku za jednym zamachem) - GetDataBack odzyskuje utracone dane.
Uruchamiasz program, wskazujesz co program na zrobić z logiem (w którym zapewne będzie zapisywal podjete działania) - może być Create i enter, wybierasz dysk (strzałeczkami) -> Proceed -> typ partycji Intel -> Analyse -> Proceed -> po tym sprawdzasz czy partycja się odnalazła, ma właściwy typ i rozmiar (po najechaniu na partycje strzałeczkami literką p przeglądasz pliki na niej) -> enter to continue -> jak się wszystko zgadza to Write
To najprostsza instrukcja bez używania zaawansowanych opcji wyszukiwania/odzyskiwania danych - może wystarczy.
Jest plik exe - zapewniam ;)
Nie wiem co ściągnąłeś ale ja przed chwilą sprawdziłem - testdisk-6.6.win.zip w katalogu win jest testdisk_win.exe
Testdiska spróbuj użyć. W archiwum forumowym więcej na jego temat znajdziesz (włącznie z ostrzeżeniami kiedy zapisywać tablice partycji)