Po formacie HDD wyswietla sie jako slave
Witam,
dziwny objaw jakis mam. Zrobilem format. Zmienilem plyte glowna i teraz wyswietla mi HDD jako slave na primary 0. O co tu chidz?
Plyta glowna: Gigabyte 8I945 PG RH.
HDD - 200 Gb samsung
nie wiem czy trzeba inne komponenty podawac...
dodam, za sam go skladalem i za pierwszym razem i teraz. zworek nie zmienialem. jest jakas solucja?
dysk podlaczony jest przez SATA II
i tak bede go dzisiaj rozkrecal, i jeszcze raz to sprawdze - ale nie wiem co to moze byc.
ponadto jest nagrywarka DVD podlaczona do PG laczem seriol.
Odpowiedzi: 1
Jesli dysk jest na SATA, to podepnij go pod pierwsze zlacze, z regoly oznaczone jako 0 lub 1 na plycie glownej.Pozostaje jeszcze zapewne odpowiednia konfiguracja BIOS'u, a opis tego jak maja byc ustawione opcje dotyczace dyskow,np. by urzadzenia sata byly widziane przed urzadzeniami ide, znajdziesz w instrukcji od plyty glownej.
Strona 1 / 1
<P><FONT face=Tahoma size=2>Dzieki,</FONT></P> <P><FONT face=Tahoma size=2>po przełączeniu taśmy - pokazuje jako master (zrobiłem to nim poczytałem forum) instynkt ;)</FONT></P> <P><FONT face=Tahoma size=2></FONT> </P> <P><FONT face=Tahoma size=2>Ale dzieki mimo wszystko za odpowiedź.</FONT></P> <P><FONT face=Tahoma size=2></FONT> </P> <P><FONT face=Tahoma size=2>Pozdrawiam</FONT></P> <P><FONT face=Tahoma size=2>tomek</FONT></P>