Po dodaniu dysku do kieszeni system zaczął się ślimaczyć
HMam celerona 1200Mhz 256 ramu, a kompa działa wolniej niź stająca obok 200mmx. Włączam winampa i poczty jednocześnie ze słuchaniem muzyki nie mogę sprawdzić bo muzyka przerywa. *** mnie chyba strzeli!!! Wszystko po dodaniu nowego dysku i grzebaniu w kabelkach, ale czy to ma jakiś wpływ na szybkość kompa???!!! Jesli jest z tego jakies wyjście oprócz format c: to proszę o podanie przyczyny i rozwiązania problemu. Dysk jest zdefragmentowany, nie mam wirusów i dotąd wszystko było cacy. Odłączenie dodanego dysku i przywrócenie do poprzedniego stanu tez nic nie daje. HELP!!!!
Odpowiedzi: 13
Juź działa, dziękuję Panu moderatorowi, źe naprowadził mnie na całe te badziewie z DMA i PIO (Innym tez THX). Sam raczej bym do tego nie doszedł. Naprawiłem to usuwając dyski i kontrolery w menedźerze urządzeń, potem resecik, ale zadziałąło dopiero, odłączyłem wszystko oprócz mojego głownego twardziela. Teraz działa w trybie DMA5.
Jeszcze raz dzięki
Jeszcze raz dzięki
Teraz takie pytanko: Co sądzicie o tym zrzucie:http://republika.pl/r_hranolek/inne/zrzut.gif
Czy to normalne i jak to naprawić???
Czy to normalne i jak to naprawić???
OK, sprawdziłem, źe w podstawowym kanale IDE mimo, źe zaznaczone jest "DMA jeśli dostępne" bieźący tryb transferu: Tryb PIO. Na secondary IDE mam dysk który podłączyłem (ta kieszeń nieszczęsna) i działa w trybie DMA 2, Problem tkwi w tym, źe ten dysk na którym mam system nie działa w DMA, a to dysk kupiony pół roku temu i raczej powinien. Szukałem szukałem i znalazłem cóś takiego: w informacjach o systemie | zasoby sprzetow | konflikty/udostępnianie kontrolerDMA na taki sam port I/O jak magistrala PCI. W menedźerze urządzeń źadnych konfliktów nie ma. Nie moge teź zmienić nic w zakładce "zasoby". Nie poddam się musi być jakies rozwiązanie oprócz reinstalki.
Roodi mialem podobny problem z nagrywarka jak Twoj kolega. Polecam program Microsostu bodajze boot_vis. On optymalizuje start systemu i pokazuje co jak dlugo sie uruchamia. Z drugiej strony w xp jesli jakies urzadzenie wyciagasz nawet jak jest to cdrom odinstaluj go wczesniej w menadzerze urzadzen.
samo się przestwiło?
ale jeśli juź to w menadźerze urządzeń we właściwościach kontrolerów IDE moźna to sprawdźić
ale jeśli juź to w menadźerze urządzeń we właściwościach kontrolerów IDE moźna to sprawdźić
samo się przestwiło?
Na grupie alt.pl.com.os.windowsxp jeden gość odpisał mi tak: >a moźe dyskom przestawił się typ transferu z DMA na PIO – co znacznie
>bardziej obciąźa procesor?
A ja na to:
Jak to sprawdzić???
>bardziej obciąźa procesor?
A ja na to:
Jak to sprawdzić???
Dysk ATA100 7200rpm podpiety na taśmie 80pin. Problemem nie jest dysk, bo cały czas było OK. Problemem jest to źe po niewielkich zmianach sprzętowych komp wariuje. Co moźe byc przyczyną źe zuźycie procka mam na poziomie 20% gdy NIC nie robię. Z niecierpliwością czekam na jakąś pomoc. Narazie zdefragmentowałem wszystkie partycje, posprawdzałem wszysko NU2002, regcleanem i ustawiłem jakimiś tweakerami wszystko tak aby na maxa zwiekszyć wydajność. I NIC. Normalnie pomyślałbym źe to coś z płyta główną albo inne badziewie, ale podobną sytuację miał kumpel gdy po prostu podłączył nagrywarkę; niby wszystko ok, wypalać szło, ale szybki sprzęt działał jak złom. Po odłączeniu wypalarki zostało tak samo. Mój komp teraz włącza się ok 5minut, a pisząc tego posta szlag mnie trafia bo nawet winampa nie mogę sobie w tle uruchomić. Błagam dajcie jakąś odpowiedź, a nie pytania czy dysk jest slavem, czy na scsi i inne takie. Chyba, źe ma to istotne znaczenie, a jeśli ma to napiszcie jakie THX i sorki źe się tak rozpisałem
I jaki to dysk ATA 100,60,30 czy stare dobre PIO ( no mozę nie takie dobre ) i na jakich taśmach podpięte szerokich pod ATA 100 czy standardowych
RADOS
RADOS
kieszen na ide czy scsi ?
pozdroofki
pozdroofki
Jest jeszcze jedna rzecz którą zauwazyłem: po wejściu do menedźera zadań wskaźnik uźycia procesora pokazuje 100% po czym szybko spada na 0–1% potem sobie skacze w porywach do 20%. Nie mam włączonych źadnych aplikacji w tle, jest tylko menedźer zadań i procesy uruchamiane standardowo przy starcie. Co to k... ma znaczyć???? Wcześniej gdy nic nie robiłem uźycie procka wahało się między zero a jeden.
Na początku, miałem tylko HDD i CDROM na osobnych taśmach. Kieszeń podpiąłem na tej taśmie co cdrom i sie zaczęło. (Kieszeń Sec.Master, cdrom Sec.Slave) Potem kombinowałem z taśmami na róźne sposoby, ale teraz mam tak jak było na początku a cały czas się ślimaczy. Dowiedziałem się od kumpla ze miał coś takiego jak kupił sobie nagrywarkę ale jemu pomogła dopiero reinstalacja :–( To bez sensu, bo dodaję nowy sprzęt dość często i przecieź nie będę za kaźdym razem przeinstalowywał windowsa. Jeszcze raz prosze o pomoc.
Troche podales za malo danych do rozwiazanai tego problemu. Na jakich kanalach masz dyski? co jest z czym spiete na jednej tasmie ?
Strona 1 / 1