PŁYTY DVD

Witam i mam takie pytanie otórz nagrałem kilka filmów na płytę DVD i niektóre odtwarzacze DVD odtworzą film a niektóre nie - od czego to zależe i jak nagrywać w przyszlości aby wszystkie odtwarzacze odtwarzaly filmy. Za wszelkie rady i porady dziękuję.

Z poważaniem i szacunkiem
Krzychumag.

Odpowiedzi: 2

krzychumag:
Witam i mam takie pytanie otórz nagrałem kilka filmów na płytę DVD i niektóre odtwarzacze DVD odtworzą film a niektóre nie - od czego to zależe i jak nagrywać w przyszlości aby wszystkie odtwarzacze odtwarzaly filmy. Za wszelkie rady i porady dziękuję. Z poważaniem i szacunkiem Krzychumag.

Zależy  to właściwie li tylko od tego czy ustawić możesz  w nagrywarce tzw booktype - typ księgi- . Jak ustawisz na DVD ROM, to każdy stacjonarny odtwarzacz przeczyta taką płytę , nawet najstarszy. Mniejsze znaczenie ma czy to + czy -, no chyba że odtwarzacz nie czyta takiego formatu wogóle. Jeśli czyta to jak już wspomniałem po ustawieniu typu księgi na DVD ROM czytać będzie.
Seeker
Dodano
24.06.2006 01:50:38
  • krzychumag 24.06.2006 10:59:51

Dziękuję wszystkim za posty i tu mam pytanie do Seekera jakie programy byś polecał do nagrywania płyt DVD, a także płyt zabezpieczonych przed kopiowaniem. <br /> <br />Z powazaniem i szacunkiem <br />Krzychumag.

• Seeker 24.06.2006 14:55:13

Do mojej poprzedniej wypowiedzi : ustawianie booktype by odtwarzacz widział nagraną płytę jako zwykły DVD ROM ma sens przy DVD R+ , przy (-) tego się&nbsp; nie da ustawić.<br><br>Ludziska używają sporo różnego softu, każdy wybierze co mu podpasuje.<br>na <a href="http://cdrinfo.pl" target="_blank" title="http://cdrinfo.pl">http://cdrinfo.pl</a> jest postów , tematów przyklejonych w temacie zabezpieczeń i nagrywania tyle, że to co ja od czasu do czasu użyję nie ma znaczenia. Ale dobrze. <br>Do zrzucania DVD video używam Decryptera , a do ponownego nagrania z kodowaniem włacznie Nero Recode - ustawiam 2 przebiegi -. Mnie wystarczy. Do nagrań zrzuconych z kamery WinDVDR - ten program ma równiez możliwośc konwersji do mpeg, divix, SVCD . Do montażu , to już różnie, ale jak ktoś się bawi dodawaniem ścieżek dźwiękowych, różnego rodzaju przejść między obrazami, chce miec menu na płycie , to kombajny typu Ulead, Win DVD Cerator, prostsze Nero Vission, Pinacle Studio itd. Mozna by wymieniać , a wymieniać. Trzeba samemu potestować&nbsp; i wybrać.<br>

Od czego zależy? Miedzy innymi od:
- rodzaju (jakości) płyt
- prędkości nagrywania
- firmware czytnika (odtwarzacza)
Nośnik - im lepsza jakość i marka tym lepiej, wzrost jakości = wzrost ceny, chyba logiczne.
Prędkość - różnie z tym bywa, przyjęło się że im wolniej tym lepiej
Firmware - od czasu do czasu wypada uaktualnić (dochodzi obsługa nowych standardów, nośników etc)
Bobi
Dodano
23.06.2006 17:28:14
  • krzychumag 23.06.2006 18:07:20

Bobi nagrywam na płyty firmy Verbatim Double Layer DVD+R 8.5GB prędkość 2.4 tylko firmaware niewiem jakie mam w swoim odtwarzaczu Tomsona - mam do Ciebie pytanie jak to sprawdzić firmawale w moim odtwarzaczu oraz jak go wgrać. <br />Bo jeszcze tego nigdy nie robiłem. <br /> <br />Z poważaniem i szacunkiem <br />Krzychumag.

• evil44 23.06.2006 18:24:47

Ja bym powiedział, że tu raczej bardziej chodzi nie o jakość płyty - tylko jej rodzaj. Obecnie mamy dwa główne standardy plyt: DVD+R i DVD-R. Nowsze odtwarzacze DVD radzą sobie i z jednym i z drugim. Natomiast starsze - nie wszystkie. Starsze poradzą sobie z DVD-R, natomiast z DVD+R mogą mieć problemy.<br>

krzychumag
Dodano:
23.06.2006 17:15:00
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1