Płyta główna
witam
składam komputer i mam problem z doborem plyty głównej
procesor: [775] Procesor Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB
Pamieć: DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL CL5 GX22GB6400DC
Grafika: [PCIE] Karta GeForce 7600GS Galaxy 256MB DDR3 Zalman
twardziel:[SATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.10 320GB 16MB ST3320620AS
zasilacz: pojdzie jakis Feel-a II 350-400w
oczywiscie komponenty takie jak procek i grafika pojda do podkrecenia dlatego mam problem z doborem plyty glownej zastanawialem sie nad jakims asusem z chipseten intela, chodzi mi o plyte na ktorej da sie pozadnie podkrecic ten sprzet, tylko zeby cena nie byla zbyt wygorowana tak do 400zl, ale nie musi byc asus jak macie jakies pomysly to piszcie. czesci wybieram z tej stronki www.apollo.pl
Odpowiedzi: 1
Koniecznie chipset Intela? Bo jeśli nie to w ciemno mógłbym polecić Asus P5N-E SLI, jak dobrze poszukasz za 4 stówy wyrwiesz.
Na Intelu to chyba najlepsze będzie P5B.
Na Intelu to chyba najlepsze będzie P5B.
Strona 1 / 1
nie chipset intela nie musi byc tylko tak slyszalem ze by nie zasdzkodzilo jesli by byl:/ nad tym asusem sie jeszcze zastanowie, jak macie jeszcze inne propozycje to piszcie, dzieki za kazda sugestie<br> <div class="ForumPostContentText" id="_ctl0__ctl1_bcr__ctl0___PostRepeater__ctl4_PostViewWrapper">aha bym zapomnial najlepiej byloby aby plyta glowna miala tak 4 gniazda PCI albo 3 ale zeby byla odleglosc miedzy gniazdem na grafike i PCI bo grafika zajmuje duzo miejsca i jedno gniazdo PCI jest praktycznie bezuzyteczne i zeby obslugiwala dwie karty graficzne (ale nie musi byc chociaz by sie przydalo)<br></div> <div class="ForumPostContentText"><i><b>Opcja Edytuj się zepsuła?! Anathema</b></i></div>
Możesz kupić tego <a href="http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64:YWI5/32136" target="_blank" title="http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64:YWI5/32136">Abita AB9</a>, płyta robi około FSB400MHz, więc przy mnożniku x9 można teoretycznie wykręcić 3,6GHz natomiast praktycznie będziesz w stanie osiągnąć 2,8GHz. Asus P5B może zrobić wyższe FSB, nawet 500MHz, lecz na mnożniku 9x tego się nie wykorzysta.