Płyta główna, kondensatory - problemy z uruchomieniem kompa
Witam,
Posiadam płytę główną [b]Soltek SL-75DRV5 ViaKT333 SocketA DDR ATX,dzwiek AC97[/b].
Podłączam kompa to gniazdka, naciskam power i się nie włącza - w ogóle nic nie chodzi. Naciskam kilka razy i dalej nic. Więc czekam około 6 minut i komputer się włącza (wszystko działa ok). Tak jest zawsze kiedy uruchamiam swój komputer. Czasami w ogóle się nie włączy. Zaniosłem do serwisu i informatyk powiedział mi, że na płycie głównej "pociekły" kondensatory.
Moje pytanie jest następujące: Co mam zrobić? Wymienić tylko kondensatory czy może wstawić nową płytę główną? Co jest lepsze? Kolejne pytanie: Czy to jest w 100% wina kondensatorów w płycie głównej, czy może jest gdzieś jeszcze problem np. w zasilaczu?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Odpowiedzi: 2
Tak ale czy wymiana cos da? To jest tylko skutek a nie przyczyna... JA bym raczej staral sie rozwiazac przyczyne, tego problemu. Zapewne jest to zasilacz, zapodaj jakie napiecie on daje w IDLE i STRESS i ogolnie jaki to zasilacz (model moc etc..)
Zależy ile zaśpiewją Ci za wymianę kondensatorów. Z tego co wiem to około 60 PLN. Doradzałbym kupno używanej sprawnej za cenę do 100PLN, niekoniecznie tej firmy.
Strona 1 / 1