Płyta główna ...
Mam pytanie ... o co chodzi z chipsetami na płytach głównych :?:
Mam zamiar zakupić nową płytke główna i nie wiem za bardzo o co biega ... rzecz w tym źe
"Asus P4P800–E Deluxe" i "Asus P4C800–E–Deluxe" obsługują te same procesory – Intel Celeron, Pentium 4, Pentium 4 Hyper Threading – tylko maja inne chipsety... czy te plyty beda obslugiwaly wszystkie stare i nowe procesory: Intel Celeron, Pentium 4, Pentium 4 Hyper Threading :?: prosil bym o szybka odpowiedz ... z góry dzięki
Mam zamiar zakupić nową płytke główna i nie wiem za bardzo o co biega ... rzecz w tym źe
"Asus P4P800–E Deluxe" i "Asus P4C800–E–Deluxe" obsługują te same procesory – Intel Celeron, Pentium 4, Pentium 4 Hyper Threading – tylko maja inne chipsety... czy te plyty beda obslugiwaly wszystkie stare i nowe procesory: Intel Celeron, Pentium 4, Pentium 4 Hyper Threading :?: prosil bym o szybka odpowiedz ... z góry dzięki
Odpowiedzi: 9
Tak... Ta płyta i ten procek doskonale się ze sobą dogadają.
MCH "Memory Controler Hub" to nazwa chipsetu intela.
MCH865 i MCH875...
MCH "Memory Controler Hub" to nazwa chipsetu intela.
MCH865 i MCH875...
czyli 800 najlepiej ?? a jezeli kupi plyte
Asus P4P800–E Deluxe ktora ma chipset Intel 865P MCH to dobrze zrobie ?? (jej czestotliwosci FSB to 800, 533, 400 MHz) i do tego dokupie pozniej procka Intel Pentium 4 3,2 GHz to dobrze sie zgraja ?? aha i jeszcze jedno ... o co chodzi z Intel 865P MCH przy cipsecie ,,, chodzi o MCH... z gory dzieki za odpowiedz
Asus P4P800–E Deluxe ktora ma chipset Intel 865P MCH to dobrze zrobie ?? (jej czestotliwosci FSB to 800, 533, 400 MHz) i do tego dokupie pozniej procka Intel Pentium 4 3,2 GHz to dobrze sie zgraja ?? aha i jeszcze jedno ... o co chodzi z Intel 865P MCH przy cipsecie ,,, chodzi o MCH... z gory dzieki za odpowiedz
Niekoniecznie... Jak masz chęci na zabawę – to kup płytę z i875. A procesor ustaw na FSB533. Radość z posiadania nowej płyty + znacznie szybszego procesora. Wada: no trzeba trochę podnieść zasilanie procka – a co za tym idzie – dobre chłodzenie.
Zadziała bez problemów 8)
Co do szyny FSB: im większy zegar – tym lepiej.
Zadziała bez problemów 8)
Co do szyny FSB: im większy zegar – tym lepiej.
a procesor jakie powinien mieć najlepiej taktowanie magistrali :?: z gory dzieki za pomoc :)
To Northwood na magistrali 400 ?
W takim razie z podanych podejdzie tylko Asus P4P800–E na 865.
W takim razie z podanych podejdzie tylko Asus P4P800–E na 865.
To jak będziesz kupował płytkę – to zerknij czy ma FSB400. Bo kiedyś mi się obijało o uszy, źe i875 (jako ten high–end) ma tylko FSB 533 i 800...
Jeśli szyna 400 się pojawi – to bez problemu (mnoźnika i tak nie ustawiasz) będzie pracowało. Od strony napięcia procka nie powinno być problemów.
Jeśli szyna 400 się pojawi – to bez problemu (mnoźnika i tak nie ustawiasz) będzie pracowało. Od strony napięcia procka nie powinno być problemów.
no bede chcial wymienic ale najpierw plyta glowna ... tylko sie zastanawiam czy ten procek co teraz mam bedzie wspolpracowal wlasnie z ta inne plyta ... i czy wszystki beda z nia wspolpracowaly ?? dzieki z gory :)
Ja teź polecam i875. Róźnica w wydajności nie jest wielka... Ale jak za jakiś czas będziesz chciał wymienić procka na 4GHz (podobno ma się pojawić na podstawkę 478) – to i 875 będzie z nim pracował bez problemów (a w i865 mogą być jakieś klocki...)
Chipset 875 jest nowszy,ma ciut większe moźliwości,róźnice w wydajności są minimalne.
Cena to wyposaźenie płyt.
Osobiście zachęcam do Abita IC7G tani i świetnie wyposaźony,no i oczywiście na 875 :wink:
Cena to wyposaźenie płyt.
Osobiście zachęcam do Abita IC7G tani i świetnie wyposaźony,no i oczywiście na 875 :wink:
Strona 1 / 1