Pliki stronicowania
Mam pytanie: czy istnieje wirus, który powoduje,źe kończy mi się pamięć w kompie?
Juź dziś z 10 razy pojawił mi się komunikat o zbyt małej wartości pamięci witrulanej i o powiększaniu pliku stronicowania.
Dodam,źe w ogóle komp jakoś strasznie muli i dopiero restart pomaga.
Ale po ponownym uruchomieniu teź super długo nie bzyka, tylko zmula.
W załączniku jest screen z managera zadań windowsa.
Jesli wam pomoźe w rozwiązaniu mojego problemu, mogę teź dołączyć log z hijacka.
Proszę o odpowiedź.
Juź dziś z 10 razy pojawił mi się komunikat o zbyt małej wartości pamięci witrulanej i o powiększaniu pliku stronicowania.
Dodam,źe w ogóle komp jakoś strasznie muli i dopiero restart pomaga.
Ale po ponownym uruchomieniu teź super długo nie bzyka, tylko zmula.
W załączniku jest screen z managera zadań windowsa.
Jesli wam pomoźe w rozwiązaniu mojego problemu, mogę teź dołączyć log z hijacka.
Proszę o odpowiedź.
Odpowiedzi: 12
Napisałem źe warto a nie źe musi :wink:
Poza tym to faktycznie to zaleźy od zastosowań komputera.
Kaźdy musi indywidualnie poeksperymentować z swapem.
Poza tym to faktycznie to zaleźy od zastosowań komputera.
Kaźdy musi indywidualnie poeksperymentować z swapem.
MarcinX:Przy 512 warto co najmniej 1gb,ale swap nie musi być na c:
Jeźeli dasz go na inną partycję,odciąźysz trochę systemową.
Powtórzę raz kolejny – nie ma reguły. znam takich, kórzy przy 512 mają swapa wyłaczonego i system bez problemu pracuje, a zanm takich, którzy przy 2 i wiećej GB RAM–u plik wymiany mają ustawiony równieź w GB przestrzeni – kwestia zastosowań i potrzeb.
Przy 512 warto co najmniej 1gb,ale swap nie musi być na c:
Lia:Dzięki chłopaki, jesteście WIELCY.
To jeszcze powiedz mi jedną rzecz.
W drugim kompie w innym mieście mam ramu 512 DDR, więc gdyby i tam wystąpił powyźszy problem to plik stronicowania ustawić na: minimalna wartość: 1024 MB a maxymalna 1536 MB? (rozumując logicznie z tego co piszesz)
A bogać tam – to się nazywa :idea: .....kobieca logika :mrgreen:
Z tego co napisałem wynika bowiem, źe naleźy kierować się szczytowaniem :wink: pamieci, a nie stosunkami i to przneszonymi między – apage satanas –maszynami jakowymiś.
Moźe się okazać, źe pamieć wirtualna – tout proportion gardee – winna byc ustawiona np. na 256 stałej lub 256 min i 512 max .
Operując przykładem z "pierwszego" komputera to będzie to samo co u ciebie – 256 +512 w pierwszym i 512 =256 w drugim – w obu do dyspozycji systemu masz 768MB – w tej wersji bardziej oszczednej.
Dzięki chłopaki, jesteście WIELCY.
To jeszcze powiedzcie mi jedną rzecz.
W drugim kompie w innym mieście mam ramu 512 DDR, więc gdyby i tam wystąpił powyźszy problem to plik stronicowania ustawić na: minimalna wartość: 1024 MB a maxymalna 1536 MB? (rozumując logicznie z tego co pisze Rabe)
To jeszcze powiedzcie mi jedną rzecz.
W drugim kompie w innym mieście mam ramu 512 DDR, więc gdyby i tam wystąpił powyźszy problem to plik stronicowania ustawić na: minimalna wartość: 1024 MB a maxymalna 1536 MB? (rozumując logicznie z tego co pisze Rabe)
Z plikiem stronicowania o rozmiarze innym niź stały jest problem o tyle, źe dochodzi w takim wypadku do powstawania fragmentów w wolnych przestrzeniach, a po ich zwolnieniu moze isę okazać, źep liki programów teź są we fragmentach.
Jeźeli juź chcesz ustawić plik wymiany o zmiennym rozmiarze to w toim wypadku – na podstawie tego co ....."mi pokazałaś" :wink: sugerowąłbym raczej 512 i 768, a potem ew. zwiększenie do 1024 max. gdyby okazłao się, ze te 768 bło jeszcze zbyt małe.
Początkowe 384 przekracza wartość braną przez system, 512 jest na styk więc większe potrzeby systemu do ich zagospodarowania wystąpi wieloktrotnei mniej czesto niź przy 384.
Jeźeli juź chcesz ustawić plik wymiany o zmiennym rozmiarze to w toim wypadku – na podstawie tego co ....."mi pokazałaś" :wink: sugerowąłbym raczej 512 i 768, a potem ew. zwiększenie do 1024 max. gdyby okazłao się, ze te 768 bło jeszcze zbyt małe.
Początkowe 384 przekracza wartość braną przez system, 512 jest na styk więc większe potrzeby systemu do ich zagospodarowania wystąpi wieloktrotnei mniej czesto niź przy 384.
gusioo:Rebe:gusioo – za mało. :lol:
Dzietam, sam tyle zapodawałem u siebie i działało (a teź mam 256 MB)
Tia.... to jeszcze kiebyś zawartość procesów poównał u siebie i u Lia–i :lol:
Rebe:gusioo – za mało. :lol:
Dzietam, sam tyle zapodawałem u siebie i działało (a teź mam 256 MB)
Z tego co pamiętam to Hijacka juź dawałaś,ale skoro .....musisz :wink:
Wyraźnie iwdać, źe szczyt to ok.750MB – z tego wniosek, źe swap powinien być ustawiony na min.512MB, ale – jeźeli dysponujesz zapasem przestrzeni dyskowej to mozesz się pokusić i o 1024MB, co da Ci trochę oddechu.
Inną kwestią jest to przy jakich programach system Ci tę pamięć tak zabiera, bo jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić więcej niź kilka, które tak mają.
Raczej – jeźeli i ze startem masz problemy – uźyj BootVis–a – wybierz optimize i probram powinien po restrcie dorpowadzić do przyspieszenia uruchamiania.
Do tego jeszcze zawsze zostaje obejrzenie w msconfig zakładki zawartości "uruchamianie" – tam często jest lekki nadmiar .
PS.
gusioo – za mało. :lol:
Wyraźnie iwdać, źe szczyt to ok.750MB – z tego wniosek, źe swap powinien być ustawiony na min.512MB, ale – jeźeli dysponujesz zapasem przestrzeni dyskowej to mozesz się pokusić i o 1024MB, co da Ci trochę oddechu.
Inną kwestią jest to przy jakich programach system Ci tę pamięć tak zabiera, bo jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić więcej niź kilka, które tak mają.
Raczej – jeźeli i ze startem masz problemy – uźyj BootVis–a – wybierz optimize i probram powinien po restrcie dorpowadzić do przyspieszenia uruchamiania.
Do tego jeszcze zawsze zostaje obejrzenie w msconfig zakładki zawartości "uruchamianie" – tam często jest lekki nadmiar .
PS.
gusioo – za mało. :lol:
Max i min ustaw na 384 MB.
Usługę indeksowania wyłączyłam.
W załączniku przesyłam screena z wydajności.
Moźe pomoźesz mi ustawić te pamięci, bo ja nie wiem jak.
W kompie mam 256 DDR.
A moźe to jakieś świństwo? (tzn.wirus)
Wysłać log z hijacka?
W załączniku przesyłam screena z wydajności.
Moźe pomoźesz mi ustawić te pamięci, bo ja nie wiem jak.
W kompie mam 256 DDR.
A moźe to jakieś świństwo? (tzn.wirus)
Wysłać log z hijacka?
usługa indeksowania do wyłaczenia – zawsze to troche oszcźedności będzie.
Reszta chyba bez zastrzeźeń.
Moźe wystarczy ustawić ten swap jednak na większy ciut – powinnaś patrzeć na zakładkę zydajność – tam jest podawane szczytowe uźycie pamięci i wg niego dopasować wielkość pliku wymiany.
PS.
Reszta chyba bez zastrzeźeń.
Moźe wystarczy ustawić ten swap jednak na większy ciut – powinnaś patrzeć na zakładkę zydajność – tam jest podawane szczytowe uźycie pamięci i wg niego dopasować wielkość pliku wymiany.
PS.
– a mówią, źe one juź we wszystkim potrafią człowieka zastapić bezbłednie :mrgreen:....komp....super długo nie bzyka, tylko zmula...
Strona 1 / 1