PLIK WYMIANY

Wlasnie zalozylem 512 DDR RAM. I mam takie pytanie – czy mozna (i jak) przyspieszyc dzialanie WinXP, ustawiajac mu plik wymiany (tak to sie nazywa bo nie jestem pewny?) nie na HDku tylko bezposrednio w RAMie? Czy to nie za malo Ramu?

Odpowiedzi: 19

EL ZAQRKA racja w 100%.
MaNtIs coś szybko zmieniłeś zdanie.
Zresztą widzę, źe niezbyt dobrze mnie zrozumiałeś.
Ja mam 512 MB i wyłączyłem pamięć wirtualną.
Photoshop (i inne) korzysta z pamięci wirualnej, bo ją widzi. Gdyby jej nie było to by nie korzystał, a co za tym idzie działałby szybciej (512 MB to zdecydowanie wystarczy do Photoshopa).
krecik
Dodano
05.06.2003 01:05:58
wiadomo przy wiekszej ilosci ramu plik wymiany jest zbedny...przy 512 i w zwyz swap nie ma sensu...to juz wiadomo wiec juz na ten temat chyba zostalo wszystko wyczerpane:D
MaNtIs
Dodano
04.06.2003 14:48:32
wiadomo przy wiekszej ilosci ramu plik wymiany jest zbedny...przy 512 i w zwyz swap nie ma sensu...to juz wiadomo wiec juz na ten temat chyba zostalo wszystko wyczerpane:D
MaNtIs
Dodano
04.06.2003 14:48:32
MaNtIs:
wiec....jak myslisz ze wylaczyles pamiec wirtualna to windows nie korzysta z niej??:.....dobre...D:D:D:D
Oczywiscie ze nie korzysta. Po wylaczeniu nie ma w ogole na dysku pliku pagefile.sys (mozesz go skasowac). Inaczej dzieje sie w w2k, bo tam nie mozna tego calkowicie wylaczyc – zostaje 2Mb.
MaNtIs:
poza tym gra jak np warcraft 3 czy programy DTP/CAD czy poczciwy Photoshop korzystaja zajebiscie z pamieci.....
Zapewne i korzystaja, ale gry to jedno i czasami jak pisze krecik nie potrzeba im pliku wymiany a czym innym jest taki jak wspomniales CAD, czy tez jakies duze programy do obrobki grafiki. Przecietny uzytkownik nie korzysta z tych programow i wylaczenie pliku wymiany przy 512 Mb RAMu zaoszczedza tylko miejsca na dysku. Przy 256 Mb RAMu oczywiscie nalezaloby zostawic ten plik wymiany dla jak pisales komfortu pracy. Ale pozniej ? 512 czy tez 1 Gb ? Po co zwyklemu smiertelnikowi ? Te przeliczniki – 1,5 czy tez inne, to pozostalosci po czasach gdy pamieci byly drogie i w komputerach bylo np. 32 czy tez 64 Mb RAMu. RAM jest szybszy od pliku wymiany a poza tym jesli juz plik wymiany, to na stworzonej specjalnie partycji tylko dla niego. Zebys byl jeszcze bardziej zadowolony, to polecalbym taka partcje sformatowac na Fat16.
MaNtIs:
moim zdaniem ustawienia/podpowiedzi podane przeze mnie i kolesi ktorzy wiedza o co chodzi sa sluszne...yol
I tak wlasnie powinienes napisac od poczatku – ze to jest Twoje zdanie. krecik jak widzisz ma inne, ja mam inne i wielu innych ludzi tez ma inne.
EL NINO
Dodano
04.06.2003 14:26:35
krecik:
MaNtIs:
osobiscie kiedys robilem rozne myki z pamiecia wirtualna i powiem ze 256 to jest stanowczo za malo i 1.5x to jest odpowiednia wartosc dla takiej kosci jaka masz

Wyjaśnij mi do czego za mało?
Ja pracuję przy wyłączonej pamięci wirtualnej. Komp chodzi szybko, stabilnie. Nie spotkałem jeszcze gry, ani programu które miałyby problemy przy 256 MB pam. wirt.
Pamięć wirtualną najlepiej umieścić na partycji C: (jest szybsza bo znajduje się na początku dysku i dlatego dostęp do niej jest najszybszy).
Najlepiej zrobić to tak jak napisał tire: wyłączyć pamięć wirtualną, zdfragmentować dysk i ustawić pamięc wirtualną na stały rozmiar.

wiec....jak myslisz ze wylaczyles pamiec wirtualna to windows nie korzysta z niej??:.....dobre...D:D:D:D
poza tym gra jak np warcraft 3 czy programy DTP/CAD czy poczciwy Photoshop korzystaja zajebiscie z pamieci.....czy znajduje sie pamiec wirtualna na poczatku dysku to watpie raczej w 1 partycjii ale niech ci bedzie...a jak uzywasz 256 bez wirtualnej to chyba do pasjansa:) ale ja nie chce sie ani spierac ani wystykac lecz tylko pomoc i moim zdaniem ustawienia/podpowiedzi podane przeze mnie i kolesi ktorzy wiedza o co chodzi sa sluszne...yol
MaNtIs
Dodano
04.06.2003 10:43:30
krecik:
Pamięć wirtualną najlepiej umieścić na partycji C: (jest szybsza bo znajduje się na początku dysku i dlatego dostęp do niej jest najszybszy).
Najlepiej zrobić to tak jak napisał tire: wyłączyć pamięć wirtualną, zdfragmentować dysk i ustawić pamięc wirtualną na stały rozmiar.

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.

Pozdrawiam Wszystkich.
Gagman
Dodano
03.06.2003 20:58:09
krecik:

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.

Pozdrawiam Wszystkich.
Gagman
Dodano
03.06.2003 20:58:09
MaNtIs:
osobiscie kiedys robilem rozne myki z pamiecia wirtualna i powiem ze 256 to jest stanowczo za malo i 1.5x to jest odpowiednia wartosc dla takiej kosci jaka masz

Wyjaśnij mi do czego za mało?
Ja pracuję przy wyłączonej pamięci wirtualnej. Komp chodzi szybko, stabilnie. Nie spotkałem jeszcze gry, ani programu które miałyby problemy przy 256 MB pam. wirt.
krecik
Dodano
03.06.2003 20:42:06
polecam D......
osobiscie kiedys robilem rozne myki z pamiecia wirtualna i powiem ze 256 to jest stanowczo za malo i 1.5x to jest odpowiednia wartosc dla takiej kosci jaka masz....najlepszym wyjsciem jest dokupienie kosci z tego powodu ze teraz jest najodpowiedniejsza chwila z powodu tak niskiej ceny a nie powiem ze lada dzien przypelzna do mnie Kingston`y dodatkowe:D:D:D Kingston/Nanya RuLez do 2 [w tym pulapie cenowym rzecz jasna:)))))))]
MaNtIs
Dodano
03.06.2003 12:24:37
Jeden dysk fizyczny. Dwie partycje (C,D). System na C.
Plik wymiany ustawic na C? Na D? czy na obu?

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
03.06.2003 01:00:06
tire:
Jeźeli moźesz,przekonaj mnie,źe powinno być inaczej.

Pamięć wirtualna (plik na dysku) jest duźo wolniejsza niź ram i dlatego powoduje znaczne spowolnienie oracy kompa.
Trzaski to nie problem pamięci wirtualnej. W win98 tak było, ale w XP nie ma tego problemu.

Przy 512 MB ramu najlepiej zrobić tak jak radzi tire, ale rozmiar ustawić na 256, a nie 768. (Niektóre gry mają problemy bez pamięci wirtualnej)
krecik
Dodano
02.06.2003 22:52:54
Jednak mimo wszystko trzaski u mnie czasami są.Dlaczego?
tire
Dodano
02.06.2003 20:38:02
dokladnie...poza tym brak przydzielonego swap`u powoduje pozniejsze trzaski a xp i tak bedzie korzystal ze swap`u....nawet jak jest 0 to windoza przydziela sobie i jest to jak amen w paciezu gdyz tego mechanizmu nie da sie normalnie odinstalowac a jedynie przyz jakis progs go conajmniej przytlumic tz proces tworzenia swap`a....jezeli ktokolwiek jest w temacie to powinien to wiedziec i zaqmac o co mi chodzi....
MaNtIs
Dodano
02.06.2003 13:34:18
Optymalizacja pliku wymiany polega na prawie dwukrotnym zwiększeniu niź zainstalowana pamięć RAM.Poza tym,jeśli wielkość ta zostanie ustawiona na sztywno,plik będzie zawsze w tym samym miejscu dysku (w innym przypadku Win tworzy go dynamicznie).Zatem sztywny będzie miał szybszy dostęp.
Czyli na minimum i maksimum ustawiasz tą samą wartość x1.5.
Przedtem radzę obie wartości ustawić na "0".Zdefragmentować dysk[i] i dopiero wstawić sztywne wartości x1,5.
Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
28.05.2003 14:46:03
czyli tire polecasz zostawic domyslne ustawienia XP (czyli 768MB na c:), natomiast krecik polecasz wylaczyc calkowicie (jakie efekty?)
prart
Dodano
28.05.2003 14:34:03
Ja nie gram w najnowsze gry.Nie mam na to ani czasu ani kasy[szkoda mi jej na pierdoły].Natomiast mam to wykonane na x1,5.Chwałe sobie bardzo.

Jeźeli moźesz,przekonaj mnie,źe powinno być inaczej.

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
28.05.2003 12:31:43
Czyli sugerujesz standardowe ustawienie windy.
768 to moim zdaniem zdecydowanie za duźo. Jeśli nie grasz w najnowsze gry to wyłącz pamięć wirtualną.
krecik
Dodano
28.05.2003 12:16:49
Ja bym sugerował 512 x 1,5
8)
tire
Dodano
28.05.2003 11:56:37
Nieźle zakręciłeś. Nie słyszałem nigdy o moźliwości utworzenia pliku wymiany w ramie (to by się mijało z celem).
Jeśli nie korzystasz z wymagających gier lub programów to wyłącz pamięć wirtualną. Jeśli chcesz pograć w nowsze gry to ustaw swapa na 256–512 MB (lub w razie problemów na rozmiar kontrolowany przez windows).
krecik
Dodano
28.05.2003 00:34:43
prart
Dodano:
26.05.2003 18:15:08
Komentarzy:
19
Strona 2 / 2