Plik systemowy w tempie
Wiem, źe z tempa generalnie mogę usunąć wszystko, ale mam pewne obawy, poniewaź w moim jest plik phildecn.sys i nie mam pojęcia co to za jeden. Daje się wywalić do kosza bez źadnych ostrzeźeń, ale boję się ze względu na to, źe jest plikiem systemowym. Czy kiedy system uźywa folderu tymczasowego nie zmienia rozszerzenia takich plików i nadal są one .sys? Poza tym mam tam jeszcze jeden plik kav2.tmp , który z nazwy wskazuje na kasperskiego, nie daje się wywalić, bo jest uźywany przez system a mam go juź tydzień, przy czym od wczoraj ma taką samą objętość, pomimo tego, źe kaspersky jest aktywny, a komputer był cały czas włączony. Czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć przystępnym językiem?
Odpowiedzi: 5
Jesli to jest plik kasperskiego (w co watpie) to tak, mozesz zmienic nazwe pliku kav2.tmp na inna a potem w razie problemow przywrocic nazwe tego pliku, no ale bedziesz tego mogla dokonac najpredzej w trybie awaryjnym, skoro zwyczajnie tego pliku skasowac nie mozesz.Kiedy juz zmienisz plik sprawdz czy podstawowe funkcje antywirusa dzialaja.(skaner dysku,update).Jesli wszystko jest ok wywal ten plik.
Dzięki za pomoc, postaram się wypróbować to o czym mówicie. Jednak nie ukrywam, źe trochę się boję tego kav2.temp. A co będzie jeśli po wywaleniu tego pliku program przestanie sie np.update'ować? Nie wiem czy sama poradzę sobie wtedy z ponownym jego ustawieniem. Czy kiedy zmienię nazwę tego pliku i przeniosę go w inne miejsce, a coś się będzie działo i go przywrócę, zmieniając mu nazwę na tę którą miał pierwotnie, to czy KAV nadal będzie się do niego odnosił?
:idea: Sprawdzilem na swoim KAV 5.0.142, iz w czasie update`u program tworzy katalog update`owy w ktalogu windows/temp/ ale zaraz po zakonczeniu aktualizacji kasuje go, wiec raczej z innego powodu ten plik sie tam znalazl.
Masz racje. To co w Temp to smieci i powinno sie to usuwac. Ten pierwszy plik mozesz spokojnie usunac pomimo tego ze w nazwie ma .sys, natomiast nie wiem dlaczego kav2.tmp jest uzywany. Porzadnie napisany program nie powinien zostawiac jakichkolwiek plikow w tym folderze. Sprobuj w trybie awaryjnym zamienic mu nazwe, rozszerzenie (na poczatku tylko tyle), ewentualnie przeniesc po zmianie w inne miejsce. Jesli program bedzie zachowywal sie poprawnie, spokojnie usun.
Nie jest to jakis plik pozostaly po sciagnieciu uaktualnienia bazy wirusow ?
Nie jest to jakis plik pozostaly po sciagnieciu uaktualnienia bazy wirusow ?
W katalogu temp wszystko mozesz kasowac. Najlepiej za pomoca specjalnych programow np. clean center.Jesli chcesz recznie wykasowac plik ktory nie chce sie skasowac sprobuj to zrobic za pomoca trybu awaryjnego.
Strona 1 / 1