plik sys."pagefile"
nie mozna usunąć, zajmuje ponad 600 mb, co mogę zrobić?
Odpowiedzi: 4
Racja, swap na sztywno minimum i maximum (ta sama wartość) i na systemowej partycji.
fend18:mozesz tez ustalic wlasna wartosc pamieci wirtualnej zaleca sie aby byla to wielkosc 1,5 raza wieksza niz pamiec ram moj komputer wlasciwosci zaawansowane wydajnosczaawansowane i na samym dole jest opcja do zmian ustawien pamieci wirtualnej pzdr
Zaleca się aby nie powielać bzdur. Po pierwsze to system tak sobie tą pamięcią gospodaruje i teź pewnie tylko z przyzwyczajenia bo absolutnie nie widze uzasadnienai dla takiej wielkości przy 512 i wiećej MB. dla zastosowań standardowych to jest marnotrastwo przestrzeni, a dla specyficznych ile by tego nie bło to zawsze będzie za mało i dlatego nie ustawia się w takim wypadku stąlego rozmiaru pliku wymiany.
mynajms – wielkość pliku zaleźy od :
1. ilości pamieci RAM
2. Potrzeb zwiazanych z wykonywanymi na komputerze operacjami.
Niedawno pisąłem, źe przy 512 moźna juź próbowac w ogóle swapa wyłaczyć – zostąłem poprawiony, źe są gry, które teog pliku potrzebują. Pewnikiem tak to i jest, ale w takim wypadku informacja o tym jest podana w "instrukcji" gry i moźna na jej potrzeby łaczyć swap.
Przy ilości mniejszej najpeościej jest sprawdzić po intensywnej pracy jaki bł szczyt wykorzystania pamięci – dane w managerze zadań –i ustawić swap na tę wielkość + parę % , a czy będzie to 0,5 czy 2x RAM to juź zupełnie inna sprawa.
bez komentarza
To jest plik pamięci wirtualnej. Jak chcesz go usunąć to musisz wyłączyć pamięć wirtualną.
Prawym na mój komp/właściwości/zaawansowane/wydajność – ustawienia/zaawansowane/zmień
Ale nie polecam jeźeli masz pamięci 256 i mniej.
Prawym na mój komp/właściwości/zaawansowane/wydajność – ustawienia/zaawansowane/zmień
Ale nie polecam jeźeli masz pamięci 256 i mniej.
Strona 1 / 1