plik msdds.dll
Mam ten plik w XP Home Edition z SP 2 , lokalizacja: C/Program Files/Common Files/Microsoft Shared/MSDesigners 7/. Opis właściwości: Microsoft Design Tools – Diagram Surface, nr wersji 7.0.9064.9112
Moźe ktoś znający się na rzeczy powie mi:
1. Do czego słuźy ta biblioteka?
2. Czy aplikacja ją wykorzystująca jest NIEZBĘDNA do prawidłowego działania systemu, czy teź tak potrzebna jak np. Messenger?
3. Czy moźna ją odinstalować bez utraty stabilnośći systemu, np. ASO ?
Microsoft wydał Poradnik Bezpieczeństwa (906267),opisujący postępowanie z tym błędem, ale z angielskim jestem na bakier; a moźe jest juź wersja po polsku?
Moźe ktoś znający się na rzeczy powie mi:
1. Do czego słuźy ta biblioteka?
2. Czy aplikacja ją wykorzystująca jest NIEZBĘDNA do prawidłowego działania systemu, czy teź tak potrzebna jak np. Messenger?
3. Czy moźna ją odinstalować bez utraty stabilnośći systemu, np. ASO ?
Microsoft wydał Poradnik Bezpieczeństwa (906267),opisujący postępowanie z tym błędem, ale z angielskim jestem na bakier; a moźe jest juź wersja po polsku?
Odpowiedzi: 2
Wielkie dzięki. Szczegółowość odpowiedzi budzi najwyźszy szacunek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jest pięć zalecanych przez Microsoft sposobów:
:arrow: Warto zablokować sobie uruchamianie tego formatu ActiveXa. W tym celu przejdz do klucza:
I zmień wartość danych wartości DWORD Compatibility Flags na 00000400.
:arrow: Moźesz tez wyrejestrować tę biblioteke. W tym celu:
Start >> uruchom >>
OK.
:arrow: Mozliwosc zablokowania dopstępu do tej biblioteki przez edycje ACL. W tym celu:
Start >> uruchom >> cmd
"D" jak "deny" czyli zablokuj dostep do pliku dla "everyone", czyli kazdego.
:arrow: Wyłaczyć wykonywanie formantów ActiveX. W tym celu:
IE >> Narzędzia >> Opcje internetowe >> Zabezpieczenia >> Internet/Intranet >> Poziom niestandardowy >> Formanty ActiveX i dodatki plugin >> Uruchamianie formantów ActiveX i dodatków plugin >> Monituj albo Wyłącz >> OK
:arrow: Ostatnia zalecana czynnosc to zabezpieczenia dla Internetu i Localnego Intranetu ustawic na poziom Wysoki (high). W tym celu:
IE >> Narzędzia >> Opcje internetowe >> Zabezpieczenia >> Internet/Intranet >> Poziom niestandardowy >> Resetuj do >> Wysoki *
*UWAGA!!! Po zmienieniu zabezpieczen na poziom wysoki niektóre strony mogą działać niepoprawnie. Jeśli jesteś pewny, ze dana witryny jest bezpieczna to dodaj ja do listy zaufanych witryn w opcjach internetowych. Mozna tez przy okazji odznaczyc opcje, ktora nakazuje Internet Explorerowi sprawdzac czy dana witryna jest bezpieczna. Warto dodac do zaufanych witryn Windows Udpate, aby byc na bieźąco z łatkami Microsoftu. URL:
UPDATE: Dzisiaj Microsoft poinformował, źe w biuletynie wrześniowym znajdziesię łatka.
:arrow: Warto zablokować sobie uruchamianie tego formatu ActiveXa. W tym celu przejdz do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\ActiveX Compatibility\EC444CB6–3E7E–4865–B1C3–0DE72EF39B3F
I zmień wartość danych wartości DWORD Compatibility Flags na 00000400.
:arrow: Moźesz tez wyrejestrować tę biblioteke. W tym celu:
Start >> uruchom >>
regsvr32 /u Msdds.dll
OK.
:arrow: Mozliwosc zablokowania dopstępu do tej biblioteki przez edycje ACL. W tym celu:
Start >> uruchom >> cmd
cacls %windir%\system32\Msdds.dll
cacls %windir%\system32\Msdds.dll /d everyone
"D" jak "deny" czyli zablokuj dostep do pliku dla "everyone", czyli kazdego.
:arrow: Wyłaczyć wykonywanie formantów ActiveX. W tym celu:
IE >> Narzędzia >> Opcje internetowe >> Zabezpieczenia >> Internet/Intranet >> Poziom niestandardowy >> Formanty ActiveX i dodatki plugin >> Uruchamianie formantów ActiveX i dodatków plugin >> Monituj albo Wyłącz >> OK
:arrow: Ostatnia zalecana czynnosc to zabezpieczenia dla Internetu i Localnego Intranetu ustawic na poziom Wysoki (high). W tym celu:
IE >> Narzędzia >> Opcje internetowe >> Zabezpieczenia >> Internet/Intranet >> Poziom niestandardowy >> Resetuj do >> Wysoki *
*UWAGA!!! Po zmienieniu zabezpieczen na poziom wysoki niektóre strony mogą działać niepoprawnie. Jeśli jesteś pewny, ze dana witryny jest bezpieczna to dodaj ja do listy zaufanych witryn w opcjach internetowych. Mozna tez przy okazji odznaczyc opcje, ktora nakazuje Internet Explorerowi sprawdzac czy dana witryna jest bezpieczna. Warto dodac do zaufanych witryn Windows Udpate, aby byc na bieźąco z łatkami Microsoftu. URL:
*.windowsupdate.microsoft.com
UPDATE: Dzisiaj Microsoft poinformował, źe w biuletynie wrześniowym znajdziesię łatka.
Strona 1 / 1