Piski z Procka

Witam :) odrazu na starcie mowie ze jestem laikiem i prosze o wyrozumialosc :) otoz od jakiegos czasu z moj procesor wydaje dziwne piski, na poczatku po przeniesieniu komputera (bo robilam remont w domu) byly bardzo intensywne i dlugie teraz jak uruchamiam system sa czeste ale krotkie a w trakcie restartu znow sie nasilaja:/ Chcialam spr temperature sprzetu na everescie o to wyniki ze skanowania 5 min temu (dodam ze komp byl od 6h wylaczony): Temperatury: Płyta głowna 1°C (34 °F) Procesor 59 °C (138 °F) Procesor graficzny 45 °C (113 °F) SAMSUNG SP0802N 10 °C (50 °F) ale temepatury procesora i grafiki te sa zmienne w grniach 40-60°C. Jednak istnieje jedna rzecz dla mnie bardzo ciekawa :) kazdorazowo po uruchomeniu kompa i wyzej wspomnianych piskach odpalam everesta generuje raport i od tego czasu cisza az do ponnownego uruchomienia. Dodam ze komp nawet przy generowaniu raportu caly czas piszczy!! Natomiast gdybym nie odpalila everesta bedzie piszczal caly czas z rozna czestotliwoscia! Prosze pomozcie mi bo nie wiem co mam robic...fajnie ze potrafie go uciszyc ale nikoniecznei jest to dobre dla mojego procka i kompa bo strasznie go muli:/a dodam ze CPU generalnie jest w normie choć czasem mnu sie zdarzają skoki do 40% jak właczam dajmy na to IE Posiadam : Intel Core 2 Duo 6300 1,86 Ghz NVIDIA GeForce 6200 TurboCache (256 MB) Gigabyte GA-8I945GZME-RH 1GB RAM na dualu

Odpowiedzi: 6

przyznam sie ze z hardware jestem ciemna i moze to co pisalam wydalo wam sie smieszne ale chcialam to najlepiej zobrazowac wiec nie wiem skad ta zlosliwosc...moze i glupio napisalam ze piski z procka i ze go nie rozkrecalam aczkolwiek chodzilo mi o to ze nie zdjelam wentylatorka na procesorze! moze i jestem ciemna ale wiem ze przez moment dotkniecia palcem wentylatorka temperatura az tak drastycznie nie wzrosnie!! piski wydaje sygnalizator biosa gdyz mam ustawiona temp krytyczna = 70 °C! po przysunieciu reki do wentylatora z zasilania czulo sie chlod natomiast do wentylatora na procku nic :/ aczkolwiek chodzi od samego uruchomienia komputera! zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w windzie po odpaleniu everesta piski ustaja ??
websterman
Dodano
27.11.2007 11:54:29
przyznam sie ze z hardware jestem ciemna i moze to co pisalam wydalo wam sie smieszne ale chcialam to najlepiej zobrazowac wiec nie wiem skad ta zlosliwosc...moze i glupio napisalam ze piski z procka i ze go nie rozkrecalam aczkolwiek chodzilo mi o to ze nie zdjelam wentylatorka na procesorze! moze i jestem ciemna ale wiem ze przez moment dotkniecia palcem wentylatorka temperatura az tak drastycznie nie wzrosnie!! piski wydaje sygnalizator biosa gdyz mam ustawiona temp krytyczna = 70 °C! po przysunieciu reki do wentylatora z zasilania czulo sie chlod natomiast do wentylatora na procku nic :/ aczkolwiek chodzi od samego uruchomienia komputera! zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w windzie po odpaleniu everesta piski ustaja ??
websterman
Dodano
27.11.2007 11:53:39
  • Seeker 27.11.2007 14:33:58

[quote=websterman]przyznam sie ze z hardware jestem ciemna i moze to co pisalam wydalo wam sie smieszne ale chcialam to najlepiej zobrazowac wiec nie wiem [b]skad ta zlosliwosc.[/b].. ?? [/quote] Zapewniam Cię że wrodzona . Czyli wychodzi na to, że to ALARM sie włącza i stąd to piszczenie . A to oznacza, że albo wentylator zaczął się z jakiejś przyczyny kręcić odwrotnie , albo jak napisałem kręci się za wolno, albo kurz wpadł między żeberka radiatora i blokuje przepływ powietrza . Tak profilaktycznie mogłabyś zresetować BIOS - może jakieś ustawienia odnośnie cichej pracy, wentylatora masz poustawiane i stąd słabe chłodzenie? Jak się resetuje BIOS? Jedni to robią zworką na płycie gł , inni zaś wyjmują bateryjkę - taką płaską srebrno świecącą pastylkę wielkości 2zł . Po paru minutach ją wkładają i mają zresetowany BIOS . Jeśli się na to odważysz wyjmij przed tym przewód zasilania z gniazdka 230V - tak profilaktycznie.

Tak to obrazowo opisujesz, że nie mam cienia wątpliwości, że potrafisz również zdjąć (po odkręceniu śrubokrętem krzyżakowym :lol: ) bok obudowy (lub całą) w zależności od typu budy. Zresztą piszesz, że komp był w środku czyszczony. Jak wsadzisz [b]Ucho[/b] :mryellow: do środka i odpalisz kompa to momentalnie zlokalizujesz źródło pisku. Wtedy poztaramy się już konkretnie coś zaradzić. Narazie bowiem to są tylko zgadywanki. Jak namierzysz konkretny wentylator to możesz też lekko dotknąć palcem do jego środka (osi) żeby go spowolnić na moment (w czasie pisku oczywiście). Odrazu wiadomo, czy to ten. PS. nie wsadź paznokcia w wirujące łopatki wentyla bo potem Twoja kobieca dłoń może wyglądać mało estetycznie :mryellow:
Ucho
Dodano
26.11.2007 21:03:13
właśnie zapomniałam dodac ze przed przeniesiem kompa wyczyscilam wsyztskie podzespoly, wprawdzie procka nie rozkrecalam ale wenstylatorek na nim jest odkurzony i bynjamniej z gory wyglada na czysty ok sprawdzialam i current CPU Temp wynosi 68-70°C i to samo pokazal everest teraz: Temperatury: Procesor 69 °C (156 °F) Procesor graficzny 54 °C (129 °F) SAMSUNG SP0802N 17 °C (63 °F) natomiast predkosc CPU 2288RPM aha dodam ze przy VCore wyskakuej naprzemian Ok/Fail przy czym czesnciej jest to drugie :/ wiec generalnie chyba nie ciekawie :/ ad piszczenia z procka przyblizylam tylko okolice skad jest to slyszalne a jak zwal tak zwal ;p
websterman
Dodano
26.11.2007 20:10:34
  • Seeker 26.11.2007 20:48:04

[quote=websterman] wprawdzie procka nie rozkrecalam [/quote] No i całe szczęście . Z całą odpowiedzialnością napiszę , że procki jako takie teoretycznie są nie rozkręcalne .Praktycznie bywa różnie , z tym że po takim rozkręcaniu z reguły za... breloczek służyć mogą. Piszczeć może w środku wentylatora, na ułożyskowaniu , czyszczenie mogło spowodować ,że kurz sie dostał w jakiś sposób do środka i wentylator nie ma tyle obrotów co mieć powinien. Ile ma i czy ta prędkość znacznie się zmienia?

[quote=websterman]Witam :) odrazu na starcie mowie ze jestem laikiem i prosze o wyrozumialosc [/quote] Zaręczam ,że z wyrozumiałości znani jesteśmy w całym NETcie od lat, a może i... dłużej. Może to jaki jednostkowy przypadek, ale pierwsze słyszę żeby piszczał procesor. Tam nie ma co piszczeć . Co może piszczeć? 1.wentylator w zasilaczu 2.wentylator na procesorze 3 wentylator na procesorze karty graficznej 4. kondensator na płycie głównej lub na innej karcie rozszerzeń - który? będzie ciężko sprawdzić Nie wierz za bardzo w dane o temp z Everesta , sprawdź jak to wygląda w BIOSie
Seeker
Dodano
26.11.2007 20:09:48
Temperatura procka zdecydowanie za wysoka. Bardzo możliwe, że przez ten remont masz pełno syfu w środku i radiator jest zapchany. Sprawdź i w razie potrzeby przeczyść.
Pitt
Dodano
26.11.2007 19:44:55
websterman
Dodano:
26.11.2007 19:30:47
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1